Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена - www.zlocininadsrbima.com

9. фебруар 2016.


Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена


Централна светосавска академија Oсечкопољске и барањске епархије одржана је викенд уочи прослављања Светог Саве тачније у недељу 24. јануара. У сали Хрватског дома Вуковар након Светосавске химне у заједничком извођењу епархијског хора и Вуковарског српског певачког друштва „Јавор“ започео је свечани програм академије коју је у присуству бројног свештенства, представника друштвеног и политичког живота те великог броја народа благословио епископ осечкопољски и барањски Лукијан.

- Свети Сава је највише допринео стварању аутокефалне самосталне српске цркве, основао је прве епархије, отварао школе, болнице и домове за старе и незбринуте, уводио ћирилично писмо којим пише историју нашег напаћеног народа. Био је велики дипломата и духовник. Туђе је поштовао и ценио, а своје волео изнад свега. Са својим оцем кога монаши и даје име Симеон заједничким снагама подиже манастир Хиландар, највећи драгуљ и најстарији универзитет нашег народа који су наши преци у недрима и срцу носили и чували од заборава и нама оставили да се поносимо међу осталим народима широм свата.

Драга браћо и сестре, децо наша духовна, Христос каже у светом Јеванђељу имајте љубави међу собом по томе ћу вас познати. Ако љубав имате све нас ове речи охрабрују да веру нашу православну чувамо, међусобну љубав негујемо, међусобно и са ближњима са којим се свакодневно сусрећемо и живимо на овој ветрометини Балкана, рекао је епископ осечкопољиски и барањски Лукијан.

 

 

СВЕТОСАВСКА БЕСЕДА УПУЋУЈЕ НА СВЕТОСАВЉЕ

Централни део сваке академије посвећене Светом Сави је беседа. Давне 1221. године изговорена је Савина жичка беседа која се сматра кореном данашњих светосавских беседа. Овогодишњу је написао, и присутнима на светосавској академији у Вуковару прочитао,

протојереј-ставрофор Саша Кузмановић. Светосавље је била тема беседе којом је послата јасна порука.

- Рећи нешто ново о животу светог Саве је немогуће пошто је све речено кроз записе биографа светог Саве и свих оних који су пратили његов живот и рад. Све оно ново што може да се каже је ако пратимо овог свеца кроз призму православља и светитељства. Порука ове беседе говори о томе шта нам је чинити у овом времену, јер тешка су ово времена и лукава и зла. Треба да се држимо оног завештања које нам је свети Сава оставио у наслеђе, а то је     Светосавље и да пратимо Христов пут који нас води истином у живот, поручио је протојереј–ставрофор Саша Кузмановић, парох трпињски.

Светосавље, објашњава Кузмановић  није само израз националне свести код српског народа.

- Светосавље је спој светитељства и православља, личности Светог Саве и свих оних порука упућених од њега,а које су нам остале записане. Свети Јустин Поповић ка-же да је светосавље православни стил српског живота.

 

            Након светосавске беседе  уследио је и свечани програм академиије осечкопољске и барањске епархије коју је водио књижевник Ђорђе Нешић. Недељно вече посвећено великом православном свецу било је испуњено музичким делима која су присутнима интепретирали ВСПД „Јавор“, епархијски хор под вођством протојереја-саврофора Ратомира Петровића и етно група „Ђурђевак“. Поруке и делови из  живота Растка Немањића, касније архепископа Саве описани су, преносе се и чувају између осталог и  стиховима, а неке од њих у Вуковару су на академији рецитовали  ученици  вуковарске Гимназије.

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 135.
3.2.2016.

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1503  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Градоначелник Вуковара забранио наступ Моме Станића

Свечана Светосавска Академија у Подравској Слатини први пут после 60 година

Ћирилица укинута на јавним местима у Вуковару

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама

Сећање на посету српског патријарха Гаврила Дожића Вуковару и Борову 1939. године

Четири века Богословије у Далмацији

Упозорили на графите мржње у Вуковару и Винковцима
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1327 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1390 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1503 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1523 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1538 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links