Акција: Обновимо спомен костурницу у Глини - www.zlocininadsrbima.com

14. мај 2020.


Акција: Обновимо спомен костурницу у Глини


Драга браћо и сестре, драги земљаци,

на тромеђи Баније, Кордуна и Босне постоји спомен костурница која је двастатирана и препуштена зубу времена већ деценијама, небригом не само власти, већ и нас самих.

Она је направљена почетком педесетих година 20. вијека на глинском православном гробљу као свједок о страдању, мучењу и убијању православних Срба у вријеме Другог свјетског рата када је усташки режим предвођен Антом Павелићем и Алојзијем Степинцем циљано вршио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима...

Само на подручју општине Глина је 1941-1945 убијено преко 2.500 Срба од усташа и домобрана. Убијени су само зато што су били Срби, православне вјере. Убијане су нанаоружани мушкарци, жене, старци, а нису имали милости ни према дјеци. Стотине малишана је убијено на најстрашније начине или одведено у концентрационе логоре: Јастребарско, Сисак, Јасеновац и др.

Оно по чему је Глина нажалост препознатљива јесте покољ у Глинској цркви који су усташе извршиле крајем јула мјесеца 1941. године, када је 1.764 домаћина поклано у самој цркви од злотвора у усташким униформама потпомогнити и римокатоличким фратрима, који су их све ухапсили на превару. Једини преживјели са тог ужаса јесте Љубан Једнак, о чему је он лично свједочио посље рата на суду.

Мада је покоља и убистава Срба на глинском подручју било и прије и посље овог најстрашнијег што је довело до радикалног смањења броја становника, али и поремећене националне структуре Глине  и регије Банија.

Удружење односно невладина огранизација Информативно-документацијски центар Баније и Кордуна, који воде Бранка Бакшић-Митић и Драган Ивковић покренуло је акцију прикупљања новчаних средстава за обнову ове спомен костурнице како би покољењима која долазе могла да посвједочи о ужасима и страхотама њихових предака и сународника.

Ваше добровољне прилоге можете уплатити на посебан девизни рачун у ОТП Банци.

IBAN HR8724070001500003286     SWIFT: OTPVHR2X

 

Сваких двије седмице биће на њиховој фејсбук страници информација о стању тог рачуна, као и о томе колико се урадило посла око обнове спомен костурнице.

Циљ је да до сљедећег прољећа скупи између 65.000 и 90.000 HRK односно 11.000 EUR... јер се тада навршава 80 година од оснивања Независне Државе Хрватске и почетка усташких покоља на подручју Баније.

Обавеза свих нас је да допринесемо колико можемо како би заједничким снагама стварали културу сјећања.

 

ЗБОГ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА, ЗБОГ ЖИВИХ И МРТВИХ!

 

 

Извор: www.zlocininadsrbima.com

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 457  пута
Број гласова: 20

Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links