Европљани жмуре на сплитску "Лору" и гурају у заборав - www.zlocininadsrbima.com

18. децембар 2014.


Европљани жмуре на сплитску "Лору" и гурају у заборав


Извештај експерата ЕУ заобишао ратне злочине над Црногорцима у Хрватској и БиХ. Проф. Радан Николић: Да није тако, Хрватска не би постала чланица Европске уније

Извештај експерата Европске уније о поступању црногорског тужилаштва и судова у случајевима ратног злочина односи се искључиво на ратне злочине које су у случајевима "Морињ", "Буковица" и "Калуђерски лаз" и "депортације", наводно, починили црногорски држављани, а ниједним словом се не дотиче злочина почињених 1990-их година над држављанима Црне Горе, војницима и цивилима у Хрватској и БиХ. Рекао бих да управо експерти ЕУ те злочине стављају под тепих, јер да није тако Хрватска са огромним бројем неистражених и несанкционисаних ратних злочина не би била чланица ЕУ.

Ово у разговору каже проф. Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе, након што је обелодањен извештај експерта ЕУ Мауриција Салустре, који је процењивао како се Црна Гора бави ратним злочинима, а да она није уложила напор у истрази.
- Застрашујуће је да у 21. веку експерти ЕУ дискриминишу жртве ратних злочина. То неумољиво потврђује чињеница да због нечињења тужилаштва Црне Горе и експерата ЕУ и једностраних извештаја НВО из Црне Горе које се финансирају из европских фондова, истрага ратних злочина почињених деведесетих година над црногорским држављанима у Хрватској и БиХ, ни после више од две деценије није кренула с мртве тачке.

 


 

СПОРАЗУМ ПОТПИСАН ПРЕ ОСАМ ГОДИНА


Николић подсећа и на то да је споразум о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, који су 2006. потписали бивши главни и врховни државни тужиоци Хрватске и Црне Горе Младен Бајић и Весна Меденица, највише штете нанео управо Црногорцима. Тим документом нису обухваћени злочини које су Хрвати починили над Црногорцима на подручју Хрватске, већ искључиво почињени над држављанима Хрватске, а чији починиоци имају пребивалиште или држављанство Црне Горе.

Због тога, и после 22 године од монструозних злочина над резервистима бивше ЈНА из Никшићко-шавничке групе у војно-истражном центру "Лора" код Сплита и Томиславграду (Дувну), џелати измичу правди. У Удружењу бораца ратова од 1990. Црне Горе не крију огорчење, али се потајно надају да ће нови ВДТ покренути с мртве тачке расветљавање злочина у "Лори".


ЖРТВЕ СКРИВАНЕ И ПРЕМЕШТАНЕ

Николић подсећа да је по заробљавању војника из Никшића и Шавника у Херцеговини, која је била под контролом хрватских оружаних формација, у априлу и мају 1992. над њима извршен ратни злочин. Људи су зверски мучени и убијани.

- Посмртни остаци за 12 наших сабораца, који су скривани и више пута премештани, пронађени су на територији БиХ од 1993. до 2006. Лука Аџић је посредством Међународног Црвеног крста размењен 6. августа 1992. код Неметина, али у таквом психофизичком стању да је после пола године преминуо у родном Никшићу. Посмртни остаци Милоша Перуновића још нису пронађени - каже Николић.

 


Аутор: В. Кадић
Извор: Новости
18.12.2014.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Види још:РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 159  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Извештај са парастоса жртвама Олује у Београду 5.8.2017

Понавља се суђење за Груборе у Загребу

Западнни политичари игноришу српске жртве

Писмо сведока Игора Миколе, у вези злочина у Пакрачкој Пољани

Случај породице Малешевић из Карловца: Минирана кућа и кафић 1991. године

Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж

Колиндине победничке изјаве, случајне или не
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links