Масакрирали Србе у Брчком, оптужница “чамила” у фијоци - www.zlocininadsrbima.com

14. мај 2015.


Масакрирали Србе у Брчком, оптужница “чамила” у фијоци


Припадници брчанске полиције у уторак ујутру су на подручју Брчког ухапсили три особе осумњичене да су 8. марта 1993. починиле ратни злочин над 11 заробљених српских бораца.

Ово се истиче у саопштењу брчанске полиције и додаје да су лисице стављене припадницима такозване Армије БиХ чији су иницијали А. Р. (40), С. О.(45) и Ј. Х. (44), сви са подручја Брчког. Према незваничним информацијама реч је о Адмиру Ризвановићу званом Талон, Смајлу Омеровићу и Јасмину Хускановићу. Занимљиво је да је Хускановић дуго година радио као курир у Влади Брчко дистрикта БиХ.

 

 

УБИНЕНИ СИН И БРАТ

Извршено је девет претреса особа, возила и стамбених објеката у којима су ухапшени боравили. Тројица ухапшених су према оптужници, директни извршиоци масакра над заробљеним српским војницима. Јован Пудић, председник Одбора породица погинулих српских бораца и цивила у Брчком, коме су у овом злочину убијени син Синиша (19) и брат Мирослав (34), ову вест прихватио је са извесним олакшањем.

Пудић је изразио очекивање да ће и остале осумњичене за овај, али и остале злочине над српским цивилима и борцима на подручју Брчког, ускоро стићи рука правде и да ће одговарати за злочине.

- Ја и породице осталих на стравичан начин уморених заробљеника, после 22 године чекања и скоро 15-годишње правосудне борбе коначно смо доживели да барем неко буде ухапшен. То нам неће вратити наше најмилије, али ће свакако делић правде бити задовољен. Оно што нас посебно боли јесте што су непосредно пред договорену размену заробљеници подвргнути стравичном мучењу, а потом ликвидирани и да то нико од представника цивилних и војних власти није спречио, чиме су постали саучесници овог монструозног злочина. Нажалост, нико од налогодаваца још није одговарао - рекао нам је .

 

 

 

ПОБУНА ВЕТЕРАНА

Одмах након хапшења конференцију за новинаре сазвала је Координација борачких удружења муслиманске Армије БиХ у Брчком који су упозорили Тужилаштво дистрикта да не хапси њихове саборце за које нема доказа о ономе за шта их сумњиче.

- Тражимо од Тужилаштва да не изједначава жртву и злочинца, а од наших политичара да добро размисле како ће реаговати на овакво понашање независног судства у дистрикту - истакао је Авдија Банда, члан Координације.

Председник брчанског БОРС, Живан Илић изјавио је да је хапшење тројице осумњичених почетак процесуирања одговорних за злочине над Србима на подручју Брчко дистрикта БиХ.
- Очекујем да ће хапшење портира довести и до процесуирања наредбодаваца и налогодаваца овог, али и осталих злочина над српским народом у Посавини - рекао је Илић.

 

 

ПРЕДМЕТ СКУПЉАО ПРАШИНУ

Овај по свирепости један од најстрашнијих злочина у Посавини, био је предмет рада правосудних органа на више нивоа. Хашко тужилаштво га је пре 10 година вратило домаћем правосуђу на процесуирање, где је сакупљао прашину у фиокама Тужилаштва Брчко дистрикта. Упркос бројним захтевима родбине и српских борачких удружења, процесуирање је одлагано уз објашњење да се прикупљају докази.

Помоћ за процесуирање овог злочина више пута је тражена и од Специјалног тужилаштва за ратне злочине у Београду. Обрт је настао након што је предмет преузео тужилац Радмило Ивановић, који је пре неколико месеци припремио оптужницу против налогодаваца злочина. Уместо потписивања оптужнице која би значила хапшење одговорних, главни тужилац Зекерија Мујкановић предмет је упутио Тужилаштву БиХ у Сарајеву на процесуирање.

 

 

М. Драганић
Вечерње новости
14.5.2015.

 


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице -

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Милорад Пајчин

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 109  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Упозорили на графите мржње у Вуковару и Винковцима

Голгота Срба у Бугојну 1992. године

Како је 2004. настао "извештај" о Сребреници

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (6), Alexander Dorin: Манипулације са списком мртвих муслимана

Ухапшени припадници ХВО Јашаревић и Велагић због злочина у Ливну 1992. године

Како хрватска СОА производи непријатеље

Дјечак у Олуји
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links