Олимпијски Комитет Србије и Владе Дивац ћуте на пријем тзв. Републике Косово у МОК - www.zlocininadsrbima.com

10. децембар 2014.


Олимпијски Комитет Србије и Владе Дивац ћуте на пријем тзв. Републике Косово у МОК


Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах потврдио је да је Олимпијски комитет Србије, иако невољно, прихватио пријем тзв. Косова у МОК и да није упутио званичан протест.
- "Није било формалног протеста. Консултовали смо се са Олимпијским комитетом Србије и другим заинтересованим земљама у региону поводом овог питања", рекао је Бах.

 

 

Дивац се невољно сложио

Он је нагласио да је председник ОКС Владе Дивац изразио своје незадовољство одлуком да тзв. Република Косово буде примљено у МОК, али да је прихватио ту одлуку "у интересу спортиста".
- "Ово ми је прилика да се јавно захвалим господину Дивцу на његовом истинском спортском понашању и на чињеници да је ставио индивидуалне интересе иза интереса спортиста тзв. Републике Косово', рекао је Бах.

Тзв. Република Косово је примљено у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета (МОК). Тако ће тзв. Република Косово моћи да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016, саопштио је МОК

МОК је започео разматрање захтева Косова за пријем пре пет година, годину дана пошто је та јужна српска покрајина 2008. самопрогласила независност. Тзв. Република Косово је признато од 108 земаља чланица Уједињених нација, али не и од Србије. Олимпијски комитет Србије уложио је у октобру протест МОК-у због најаве пријема Косова у пуноправно чланство те организације.

 


Удовичић: Преседан у предолимпијској години

Председник косовског олимпијског комитета Бесим Хасани захвалио је српским колегама из Олимпијског комитета Србије "на њиховом пријатељству, а свим међународним партнерима на подршци", пренео је АП.

Сматрам да оваква одлука првенствено није добра за спорт на међународном нивоу. Ово до сада никада није урађено, Олимпијске игре одржаће се у Бразилу који није признао тзв. Република Косово, каже Вања Удовичић


Вања Удовичић, актуелни министар спорта и омладине у влади Србије
 

Министар омладине и спорта у Влади Србије Вања Удовичић, обратио се јавности саопштењем поводом одлуке МОК-а да прими тзв. Република Косово у пуноправно чланство.
- Као министар спорта сматрам да оваква одлука првенствено није добра за спорт на међународном нивоу јер убудуће отвара многе, до сада непознате преседане, који озбиљно прете да угрозе систем спорта на светском плану. Који су мотиви и разлози да се донесе једна оваква одлука и да се тзв. држава са тла Европе, која није призната од стране Уједињених нација, прими у чланство? То до сада никада није урађено. И то у предолимпијској години, при чему ће се Олимпијске игре одржати у Бразилу који није признао тзв. Република Косово, каже Вања Удовичић.

Удовичић сматра да ће се овај потез негативно одразити на даљи рад МОК.
- Како ће се то одразити на даљи рад ове највише међународне спортске организације за олимпијске спортове и шта су сада критеријуми за пријем у ту организацију, шта су услови и ко тумачи услове прописане Олимпијском повељом и да ли то значи да су ти услови произвољни и да се тумаче од случаја до случаја, најблаже речено је крајње нејасно. Жао ми је што је спорт постао терен за политички мотивисане одлуке и биће врло тешко очувати основна начела и принципе спорта за убудуће након оваквог преседана, што и као министар, али и као освајач олимпијске медеље сматрам изузетно лошим и погрешним. Са своје стране уложићемо максималне напоре да спречимо све негативне појаве и догађаје који могу да уследе као последица овакве одлуке приликом одржавања свих будућих међународних такмичења, завршава Вања Удовичић.

 

 

Извор: Новости
9.12.2014.

 ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - ЛиковацСтаро Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Воз - Соколови - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Лапушник - Кукеш - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 110  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Претучени Србин Синиша Денкић у Косовској Витини

Шта је видео први Србин који је после 1999. крочио на Кошаре

Жене косовске долине: Хуманошћу доприносe бољитку читаве заједнице

СРАМОТНА ОДЛУКА СУДА: Харадинај слободан човек!

Три српска генерала питају: Зашто Приштина тражи нашу главу

Отворена Спомен соба у Београду за косметске жртве

Немачки војни полицајац после 12 година открио строго чувану тајну на Космету
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links