Осванули графити мира у Вуковару, починиоци познати - www.zlocininadsrbima.com

3. септембар 2015.


Осванули графити мира у Вуковару, починиоци познати


Док поруке мржње и нетрпељивости непознатих починилаца настају у Вуковару под окриљем ноћи, поруке мира и љубави настају јавно и усред бела дана, а починиоци оваквих дела су углавном познати и јавности и полицији. Тако је било и овог пута када је у организацији вуковарског Инфо центра за младе тридесетак волонтера наставило акцију осликавања градског стадиона „Вуковар '91“ исписивањем прикладних порука посвећених миру, срећи и слободи.

Ова активност започела је још 2013. године када су такође волонтери Инфо центра осликали један добар део спољашњег зида стадиона па је сада одлучено да се стадион до краја испише прикладним порукама. Акција је одржана 26. и 28. августа 2015.

Хтели смо да у сусрет Међународног дана мира који је 21. септембра испишемо поруке које ће бити посвећене управо миру. Док ови зидови нису били префарбани, ту су се налазили графити, а било је и порука мржње па смо одлучили да преко њих поставимо неке сасвим друге поруке. Исто тако смо закључили да ни једна од порука мира које су исписане 2013. није уништена нити је било који од тих зидова ишаран, док рецимо када се налазе поруке мржње, оне се увек додатно шарају са новим графитима мржње.

Наше поруке нико не дира, напротив људи су одушевљени, свирају нам из аута, машу нам и заустављају се да би видели шта ми то радимо, каже водитељка Инфо центра за младе Сандра Ковачевић.

 

 

И МИНИСТАРСТВО ПОДРЖАЛО АКЦИЈУ

            Акцију су подржали Министарство социјалне политике и младих као и град Вуковар који делом и финансирају активности Инфо центра за младе. На вредности мира и слободе потребно је стално подсећати, а млади су се врло радо одазвали овој акцији исписивања цитата познатих особа чије су реченице о овим вредностима остале забележене у историји, а однедавно и на стадионским зидовима у Вуковару тако да свако код пролази путем од града према Адици може да их види и прочита.

Имам само једну амбицију, једну жељу која ме носи, желим да људи живе у слози, црни, бели, Кинези сви... – то сам ја написала на зид, а то је рекао Боб Марли. Све су поруке добре, али мени се та посебно свидела. За ову акцију сам чула тако што сам видела на Фејсбуку, било ми је јако привлачно, па сам се прикључила будући да иначе волим да се бавим цртањем и сликањем. Позвала сам и неколико својих пријатељица и увек се одазивам када се укаже прилика слична овој. Све смо направили кроз забаву и заиста смо уживали, прича једна од волонтерки вуковарска гимназијалка Драгана Дотлић.

 

 

ПОДРШКА ОД СТАРИЈИХ

            Људи су заиста задовољни када виде младе људе који покушавају да својом креативношћу промене ствари у својој заједници. Потврдила нам је то и једна бака која је у пролазу на брзину прочитала неке од графита.

Свака им част. То су прави млади људи и за сваку су похвалу. Ја живим ту иза стадиона и велико ми је задовољство што ће ови зидови од сада бити украшени. Још само ако би могли да кажете некоме из града да нам покоси траву ту са задње стране игралишта, јер је толико велика да мислим да живим у џунгли, пожалила се успут стара комшиница.

            Ето младима можда идеје и за неку будућу волонтерску акцију, а што се порука мира тиче, остаје нада да ће сви они који тај мир често свесно или несвесно нарушавају застати некад поред градског стадиона па можда и научити нешто од Џона Кенедија, Махатме Гандија, Бона Вокса или Бобa Марлија.

 

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 124.
2.9.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2035  пута
Број гласова: 20


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Обележавање 28. годишњице погибије Стојадина Мирковића и Милана Тепића

Аутошовинизам: Прича из Вуковара

Суд у Загребу осудио Томислава Мерчепа на 5,5 година затвора због ратних злочина

Книнска гробља: Подзeмнa Олуja

Мрачна прошлост Велимира Бујанеца, саветника хрватске председнице Колинде

Олуја - карта у једном правцу

Шта откривају дијалекти: У Хрватској Срби су већина
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1354 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1391 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1518 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1528 прегледа и 5 гласова.

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте
Објављено: 2. oktobar 2015.     Има 1569 прегледа и 20 гласова.

Skip Navigation Links