Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу - www.zlocininadsrbima.com

24. август 2016.


Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу


Удружења антифашиста општине Трпиња и Вуковарско-сремске жупаније обележили су 75-у годишњицу од подизања устанка у Боботи против фашистичког окупатора и усташа. Након парастоса за све погинуле борце и жртве током Другог светског рата којег је служио парох боботски протојереј Горан Горановић, те полагања венаца, одржан је и културни програм као и свечана академија.

            Ово је по први пут да се на једном већем нивоу, након распада Југославије, обележава годишњица устанка против усташког терора у овом делу Славоније и Срема.

- По први пут у новијој историји ми у Боботи на једном вишем нивоу обележавамо ову манифестацију која је по неком мом мишљењу, можда свесно, можда и несвесно, покушана да се мало запостави и да се истина о искри која је запаљена 25. јула 1941. године не прича са оноликим значајем и са онолико потребе које је она и заслужила, истакао је председник ЗУАБА ВСЖ Лазо Ђокић.

 

 

ПРОТИВ РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ

            На оваквим манифестацијама по устаљеној пракси увек се окупи већи број људи, али сведочење о злу које је посејао усташки покрет и нацистичка идеологија потребно је свакодневно.

- Не само манифестације и не само годишњице, него је потребно слушати данас још увек живе учеснике народноослободилачке борбе. Користити њихова сећања и сведочења која не може заменити ни један квазиисторичар, а поготово не они који су свој научни рад посветили ревитализацији Независне државе Хрватске и усташтва, односно усташке војнице, напоменуо је председник САБА РХ Фрањо Хабулин.

 

 

ХИЦИ ЂОКЕ ПАТКОВИЋА

Устанак на овом подручју подигнут је 25. јула 1941. године. Тог дана, Ђоко Патковић из Боботе је смртно ранио двојицу усташа, Мирка Тарлеа и Хојера Олдриха, који су на раскршћу улица Црквене, Вукајлове и Ћирићеве хтели да легитимишу њега, Стевана Чонића и Славку Матић. Већ сутрадан извршена је прва усташка рација у Боботи, када је ухапшено 25 мушкараца који су одведени у затвор у Вуковару, а одатле депортовани у Јасеновац од којих су само двојица успели да преживе у овом логору смрти, док је група Бобоћана нешто касније стрељана на Дудику у Вуковару.

- На данашњи дан у Боботи је прва пушка пукла. Тог дана је започела борба против фашизма и усташа, а од тога дана све је кренуло другачије, људи су се организовали и стварао се један фронт антифашистичке борбе против окупатора и домаћих издајника, каже Јован Тешановић који се налази на челу Удружења антифашиста и антифашистичких бораца општине Трпиња које има своје месне одборе у пет насеља ове општине и окупља више десетина активних чланова.

 

 

ДОПРИНОС АНТИФАШИЗМУ

            Колики је био допринос Бобоћана у борби против фашиста и усташа најбоље се може илустровати бројем страдалих. Деведесет шест Бобоћана погинуло је у редовима НОБ-а, а 162 су погинули као жртве терора. Сличан је биланс и у околним местима, а укупно је током рата на ширем простору, од Аде до Миклушеваца страдало 2.815 људи, махом Срба, али и Рома, Русина, нешто Хрвата и других.

 

 

ОСНОВЦИ И "ЈАВОР" ЗА КУЛТУРНИ ДЕО

            Венце на споменик настрадалим мештанима Боботе који се налази у центру места положили су бројни представници антифашистичких удружења из Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине, затим представници ЗВО, општине Трпиња, Вуковарско-сремске жупаније, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, ВСНМ Вуковарско-сремске жупаније, СДСС и други.

У културном програму учествовали су ученици Основне школе Бобота и Српско Певачко Друштво „Јавор“, док је о самом догађају од пре седам и по деценија говорио потписник ових редова.

 

 

Синиша Секулић
Извор бр. 148
17.8.2016.


НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Пребиловци - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско  Вељун - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец - Пркос

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Дракулић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Макс Лубурић - Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Машвина - Острожин - Шид - Грабовац Бански - Крушћица - Шегестин

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1577  пута
Број гласова: 5


Tags:
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1467 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1566 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1578 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1601 прегледа и 0 гласова.

Биографије Срба које треба памтити
Објављено: 11. mart 2016.     Има 1618 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links