Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике - www.zlocininadsrbima.com

7. новембар 2015.


Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике


У спортској дворани Основне школе Борово у недељу 25. октобра 2015. одржан је 3. међународни фестивал хармонике. Прва хармоника Славоније, Барање и западног Срема је фестивал такмичарског карактера који организује удружење “Чувари српског идентитета и српских обичаја”, а под покровитељством Министарства спољних послова Србије – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Вуковарско-сремске жупаније.

- Ова манифестација има међународни ка-рактер јер на њој учествују хармоникаши из Републике Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске. Такође, маифестација је и мултинационалног карактера и има своју вредност, што се може и видети по великом броју публике која воли овај инструмент и који су верни поклоници и љубитељи овог прелепог инструмента, усудио би се рећи, њеног височанства хармонке, рекао је председник удружења,  Драган Тодић.

            На фестивалу се ове године у такмичарском делу надметало 7 хармоникаша. Такмичили су се у извођењу народне и класичне музике, у категоријама пионири, млађи јуниори, јуниори и сениори. Иако је на овом подручју, по свом садржају, јединствена манифестација, Прва хармоника ове године привукла је релативно мали број такмичара.

- Ове године многи хармоникаши са овог простора се нису пријавили иако су претходних година учествовали. Нажалост, имамо и оних који су се одселили са ових простора, јер због економских проблема породице одлазе тражећи посао по земљама западне Европе. Трудили смо се да будемо добри домаћини, обезбедили смо квалитетан жири и дали смо све од себе. Надамо се да ће четврти фесивал и његов значај препознати и Савет за националне мањине јер ове године наши предлози упућени ка њима нису прошли. Ми ћемо покушати анимирати што већи број учесника и већ сада ћемо кренути радити у том правцу, објашњава Тодић.

            Одлуку о овогодишњим најбољим хармоникашима донео је трочлани жири на челу са Ратиславом Благојевићем и члановима Горданом Прњаворац и Надом Станић. Према одлуци жирија у категорији пионира прво место освојио је Урош Максимовић из Бијелог Брда, у категорији млађих јуниора Исхар Крупић из Санског Моста, Лука Ћирић из Дероња освојио је прво место међу јуниорима народне музике, док је у истој категорији класичне музике најбољи био Страхиња Мамлић из Бијелог Брда. Најбољи у категорији сениори- народна музика је Данило Јовановић из Дероња, а прво место у категорији сениора у класичној музици Вања Живановић из Вере.

- Ја ово не називам надметање, ово је за мене срећа јер када узмем храмонику ја сам испуњен, и да ли свирам пред пет људи или петсто је небитно. Увек сам задовољан и срећан, то ме једноставно испуњава. Класичну мзику највише волим, али наравно свирам и народну, објашњава Вања .

            Сем у такмичарском делу публика је уживала и у богатом програму под водством Живорада Николића Жике, а учествовали су естрадни уметници Биљана Јевтић и Милан Топаловић Топалко, плесна група “Венера” из Вуковара, тамбурашки оркетар боровског КУД-а, Етно група Ђурђевак из Боботе и Певачки ансамбл “Гледанице” из Београда.

Међу бројном публиком у спортској сали Основне школе „Борово“ програм су пратили и генерални конзул Републике Србије у Вуковару, Живорад Симић, представници друштвено-политичког живота српске заједнице, свештеници и многи други.

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 128.
28.10.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1328  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1328 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1391 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1503 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1524 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1538 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links