Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу - www.zlocininadsrbima.com

29. јануар 2016.


Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу


Православни верници источне Славоније, западног Срема и Барање и ове су године, мирно, достојанствено и у складу са хришћанском традицијом обележили и прославили рођење Исуса Христоса. Празничне литургије које су служене за Бадњак измамиле су многе припаднике српске православне цркве у своје храмове. Тако је било и у најмлађој парохији Осечкопољске и барањске епархије, оној у Борову насељу.

            Народ се сатима сакупљао у Храму светог Стефана Дечанског као и у црквеној порти чекајући традиционално паљење бадњака. Обичаји су то који пуно значе овдашњем православном становништву, а поред Борова насеља, гужве су биле и у другим вуковарским црквама.

            Тако је било и на Доброј води у вуковарском излетишту Адица. Након празничне службе у Храму препододне матере Параскеве људи су се окупили око ватре у близини цркве како би сви заједно, уз чај и кувано вино, присуствовали паљењу бадњака. Небо над Вуковаром додатно су осветлили и понека петарда и ватромет који су припремили верници. Парох у цркви на Доброј Води протојереј-ставрофор Јован Радивојевић помолио се за мир, слогу и љубав свих.

- Као што се Христос родио у пећини града Витлејема тако желим да се роди и у душама свих нас, да својом љубављу загреје нашу хришћанску душу, да је том љубављу испуни како бисмо са свим људима који живе око нас живели у миру, слози, љубави и благослову Божијем. Желео бих, и молим се новорођеном Богомладенцу да свим  људима подари на првом месту добро здравље, дуг живот и оно што је најважније испуњење свих молитвених жеља и потреба, јер свако од нас Богу се обраћа са својом искреном личном молитвом и то је оно што је човеку најпотребније, каже прота Јован.

            За Бадњак су у свим црквама служене и вечерње литургије, а на сам Божић и јутарње службе на којима је читана посланица Његове светости српског патријарха Иринеја.

 

 

ПРОГРАМ У РУЖИЧКИНОМ ДОМУ

Дан након великог празника Божићни програм је одржан и у Ружичкиној кући у Вуковару у организацији Српског културног друштва „Просвјета“ односно њеног пододбора из овог града. Беседу о најрадоснијем хришћанском празнику говорио је протојереј-ставрофор Јован Радивојевић, а у програму су још учествовали и Вуковарско српско певачко друштво “Јавор”, рецитатори Гимназије Вуковар, Милица Ајдуковић на клавиру, Лазар Ајдуковић на хармоници, рецитатори вуковарског пододбора СKД “Просвјета” и тамбурашки оркестар “Вучедолски звуци”. Председник вуковарске “Просвјете” Миленко Живковић био је на крају задовољан одржаним Божићним програмом који је у овом граду традиција годинама уназад.

- Припремили смо програм са свим оним што имамо овде у граду и ја сам задовољан. Увек може више и треба нам мало свежине и нових лица, а нека од тих нових лица били су данас Лазар и Милица Ајдуковић. У будућности ћемо и осталој деци која имају талента омогућити да нам се придруже у програмима. То ће бити богатство за све нас, сматра Живковић.

            Живковић је на крају приредбе генералном конзулу Републике Србије у Вуковару Живораду Симићу и другом вуковарском пароху Јовану Радивојевићу уручио поклоне, књиге о Алекси Пауновићу и патријарху Јосифу Рајачићу.                   

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 134.
20.1.2016.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1661  пута
Број гласова: 5


Tags:
VUKOVAR
SPC


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Списак вуковарских жртава

Неметинске неправде

Божић у Далмацији: У ново лето Господње с вером у боље

Интервју са Бранком Јуришићем: Нова хрватска влада нам не улива поврење

Прави живот је тамо далеко

И бити Србин у Хрватској за многе је провокација

Породица Грујић: Без струје смо 20 година а ноћу су нас нападали пацови
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1491 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1592 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1657 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1662 прегледа и 5 гласова.

Неће више бити одузимања држављанства
Објављено: 15. oktobar 2015.     Има 1711 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links