Бранко Тепић, као вјечити избјеглица - www.zlocininadsrbima.com

12. јун 2015.


Бранко Тепић, као вјечити избјеглица


Једна фотографија, настала 1944. године у Кнежици код Козарске Дубице, заувијек је постала симбол антифашистичке борбе и херојства народа Козаре и Поткозарја. Ријеч је о фотографији мајке Милице Тепић, која дјецу спасава фашистичког терора и злочина, бјежећи и скривајући се планином Козаром и њеним обронцима.

 

Фотографију је овјековјечио ратни репортер Жорж Скригин. Седам деценија касније, пронашли смо тадашњег двогодишњег дјечака Бранка Тепића, којег је мајка бјежећи носила на леђима, водећи сестру Драгицу за руку. Судбина је хтјела да му ова фотографија на неки начин одреди будућност „вјечитог избјеглице“. 

Чувена фотографија настала је у Кнежици прије 71 годину, када је ратни репортер Жорж Скригин срео напаћену Милицу Тепић из дубичког Комленца, која је бјежећи од усташа и осталих фашиста, спасавала своју нејач. Кријући се у шуми, бјежећи од покоља и логора, на леђима је носила двогодишњег сина Бранка, а за руку водила двије године старију кћерку Драгицу. Њен син Бранко данас има 73 године.

Бранко сада каже да су "самим чудом остали живи јер тешко је и замислити да неко може и зими и љети и дању и ноћу бити на Козари, под буквом и да преживи". Његова мајка је, каже, "имала још већи проблем јер је са собом имала дјецу."

 

 

"Спавали смо у шуми, она је вјероватно направила неку заштиту од грања да ту спавамо", каже Бранко.

Фотографија Жоржа Скригина обишла је свијет и постала симбол антифашистичке борбе напаћеног народа Козаре. Одредила је каснију Бранкову судбину "вјечитог избјеглице". Након "Олује" морао је да исели из Хрватске, у којој је живио и радио.

Након што је његова породица у Сиску остала без трособног стана, отишла је на Банију гдје је имала викендицу. Тамо су били до 1995. године, односно до "Олује", а онда су отишли у Градишку.

Бранков отац на почетку Другог свјетског рата објешен је међу петнаестак партизана у центру Козарске Дубице, а мајка Милица умрла је 1949. године. Њега и сестру Драгицу, које је такође умрла, отхранио је ујак.

Овај "вјечити избјеглица" данас живи на Банији. И даље нема личну карту Републике Хрватске. Има пет унука и нада се да њих никада неће задесити његова судбина.

 

 

Извор: РТРС
12.6.2015.

 ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

Бојник Сајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - НДХ - Голгота свештенства на Космету

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 609  пута
Број гласова: 20


Tags:
USTASKI ZLOCINI
HRVATSKI ZLOCINI
BANIJA
SISAK
OLUJA
KOZARA
DEVEDESETE
DRUGI SVETSKI RAT


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Извештај са парастоса жртвама Бљеска 1. маја 2015. у Београду

Благоје Јововић, човек који је пуцао на Анту Павелића

Госпићка зона сумрака

Служен парастос за српске жртве убијене од усташа 1941 код Дубице

Случај једне тужбе

Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома

Хрватска параноја: Срби са 20 милиона куна донација се наоружавају
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links