Да ли је Берлински зид (заиста) срушен - www.zlocininadsrbima.com

6. јануар 2015.


Да ли је Берлински зид (заиста) срушен


Демонстрације испред Берлинског зида
 

Питање из наслова, које ме мучи већ годинама. Берлински зид није само пука физичка грађевина, већ и симбол подељености Истока и Запада, симбол Хладног рата, симбол совјетске (не)моћи.

Сећам се тог новембра 1989. године, када су се чудне ствари дешавале не само у Источној Немачкој, већ и другим земљама Варшавског савеза, па и у комунистичкој Југославији. Социјализам као друштвено-политичко-економско уређење источноевропских држава и СФРЈ доживљавао је велики суноврат. Свуда се осетио недостатак новца, посла, самим тиме у људе се увлачи неки чудан страх и зебња. Уствари да будем још јаснији... криза у европским социјалистичким земљама је почела средином 1980-их година, а крајем 1989. је увелико "пливала на површини".

Иако је проруски вођа у Источној Немачкој, Ерих Хонекер, прорекао јануара 1989. године да ће Берлински зид стајати ту још "100 година"...у свим источноевропским земљама је баш тог лета 1989. је започео распад и социјализма и Варшавског пакта. Прво је кренуло у Мађарској, када је посечена бодљикава жица 23. августа 1989. према аустријској граници, што је довело до великих пребега грађана Источне Немачке у Западну Немачку. Кренуле су и демонстрације против владе Источне Немачке, која је била "просовјетска".

Тог 9. новембра 1989. је први пут објављено преко медија да ће моћи да се прелази из источног у западни Берлин, додуше уз визу, до тада није могло никако. Наредне недеље су донеле мало по мало физичко рушење Берлинског зида, што чекићем, што багером, да би коначна демонтажа трајала све до новембра 1991. а сама Немачка је 3. октобра 1990. прогласила уједињење две немачке државе. Остварио се вишедеценијски сан.
 

Ангела Меркел испред Рајхстага

Садашња немачка канцеларка Ангела Меркел, иначе одрасла у Источној Немачкој, каже како и сада када прелази из западног дела у источни део Берлина, има исти онај осећај страха и подељености као пре 25 година. Источни Немци без обзира што су Немци, нису исто што и западни Немци, јер су генерације и генерације живеле и радиле у одређеном систему - социјализму, док су западни Немци живели и радили у капитализму. Разлика та два света је огромна! Као када би сте Ескима бацили да живи у афричкој Сахари. С тим да су Источним Немцима Руси скоро пола века дахтали за вратом са бичем у руци. Западни немци су били контролисани од Американаца, што је њима било далеко мање зло од Руса.Без обзира што је дошло до тог дуго очекиваног уједињења две немачке државе, они се и даље не воле. И даље је тај Зид постоји у главама Немаца. Ови западни гледају на источне Немце као на нижу класу људи, нешто као на робове на плантажи памука у Јужној Каролини, крајем 19. века. Док је постојао Зид и док су источни Немци бежали из Источне Немачке у Западну, у малом броју, дотле су их сажаљевали и углавном помагали, маштајући и једни и други да Русима једног дана „виде леђа“.

Но, како је „Зид пао“, то су источни Немци у великом броју нагрнули у западнонемачке градове (Минхен, Штудгарт, Франфурт, Хамбург...), тражећи посла. Створио се велики проблем, цена рада је драстично пала. Западни Немци то осећају као велики проблем, у фазону „Што и даље долазите, када Руса у вашој авлији више нема?! Вратите се одакле сте и дошли...“. Међутим и поред источних Немаца, почели су долазити и Пољаци, Чеси, Словаци, Мађари... али у нешто мањем броју. Опет снижавање цене рада, јер су и они гладни и спремни да раде за још мање паре него источни Немци. Свако од њих доноси из своје матице и своје обичаје, навике... све то доводи до још већих проблема, раздора и сукоба... односно нових „зидова“ у самој (западној) Немачкој, самим тиме ксенофобија, односно нетрпељивост у виду обнављања нацизма добија снагу квасца.
 

Украјиска подела 2014. године

Деценије и деценије ће још проћи док тај „Зид“ дефинитивно не падне. Тим пре што поново долази до рата на тлу Европе (Украјина 2014.), заоштравају се односи између НАТО пакта и Русије, док већина земаља Европске уније по диктату Брисела и Вашинтоба уводи санкције Русији, а опет сама Русија не мари много за то. Имају 70% свих сировина света у својим рукама, а од неки дан заживео је нови војно-научно-економски савез Евроазијска Унија (ЕАУ). Када томе додате добру сарадњу Русије са Кином и Индијом, онда схватате да се граде нови „зидови“ и нове поделе између Истока и Запада.

Плаши ме и то као што је Берлински зид имао утицаја на нас Србе и остале Балканце, тако ће и ови нови зидови имати још више утицаја.Аутор: Томислав Ковач
6.1.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1851  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике
Објављено: 3. septembar 2019.     Има 437 прегледа и 20 гласова.

Спортски резултати Салета Ђорђевића више нису битни
Објављено: 3. avgust 2019.     Има 848 прегледа и 35 гласова.

Аутошовинизам: Прича из Вуковара
Објављено: 28. novembar 2019.     Има 981 прегледа и 55 гласова.

Зашто им помажете? Да, баш ви! Зашто им помажете?!
Објављено: 15. maj 2016.     Има 1099 прегледа и 28 гласова.

Револуција и рат који су изменили свет: Сто година правих лажи
Објављено: 8. novembar 2017.     Има 1210 прегледа и 32 гласова.

Skip Navigation Links