Где почиње мржња, слобода говора би ваљда требало да престане - www.zlocininadsrbima.com

15. мај 2015.


Где почиње мржња, слобода говора би ваљда требало да престане


Пре више од два месеца, тачније 17. фебруара 2015. редакција нашег часописа затражила је од Агенције за електроничке медије да провери да ли се у емисији винковачке ТВ „Политика и истина“ крши нека одредба Закона о електроничким медијима РХ.  Примедбе на ову емисију стижу и од грађана и од политичких странака који сматрају да је пуна говора мржње којом се потиче национална нетрпељивост према Србима. Како би читаоцима било јасније објављујемо садржај дописа који је Агенцији у име редакције, а на захтев Одбора за људска права и Одбора за медије ЗВО-а послао потписник ових редова.

"Поштовани, већ дуже време локална Винковачка телевизија емитује емисију под називом "Политика и истина" коју води Крешимир Карпело и у којој се на непримерен начин, уз говор мржње говори о припадницима српске мањине у Хрватској и њеним изабраним политичким представницима. У емисију се телефонским путем или путем СМС порука укључују и гледаоци који упућују претње, на примитиван и простачки начин деле епитете припадницима српске мањине, појединим члановима хрватске владе (за које тврде или да су Срби или да су Југословени или да су четници и удбаши) и политичким првацима српске мањине.

Тако је, на пример, у истој емисији емитованој 5. јануара након иступа саборског заступника Милорада Пуповца у Сабору (дељење селотејпа новинарима) и реакције саборског заступника ХДССБ-а Динка Бурића било више непријатних и узнемирујућих антисрпских коментара (претежно жена и из редова бранитељске популације).

 

Издвајамо неке:

"Срби су сјекли главе, силовали, набијали на колац",

"Линчовати Србе ако власт неће",

"Испитати све Србе у политици гдје су били 90-тих",

"Пуповац нека си залијепи губава уста (селотејпом) што се хране хрватским крухом",

"Што није донијео нож и жицу за Сребреницу?",

"Жаљење што Олуја није завршила потпуно",

"Пуповац и Станимировић су аболирани четници, а Грчић је сједио на барикадама",

“Хитлер није одговоран за холокауст јер Њемачка није била потписник конвенције" и слично.

 

 

Редакција нашег часописа ради прилог о све већој појави говора мржње у електроничким медијима те нас стога интересује имате ли икаквих сазнања у вези са поменутом емисијом, да ли вам је ико пријавио говор мржње који се у њој јавља, шта иначе предузимате када будете упозорени на такве појаве и хоћете ли ишта предузети у вези са поменутом емисијом с обзиром да се у њој крши Устав, Закон о електроничким медијима, Закон о сузбијању дискриминације као и низ других закона РХ? Емисија се емитује сваког радног дана у поподневним сатима.

У очекивању Вашег одговора, срдачно Вас поздрављам!

 

Славко Бубало
Главни уредник часописа "Извор"
Вуковар, 17.2.2015."

 

 

На одговор смо чекали више од два месеца и када смо се већ помирили да га и нећемо добити 29. априла је ипак стигао. Оно што смо у њему прочитали нас је у најмању руку изненадило. Преносимо у целини:

„Поштовани, везано уз Ваш упит о емисији „Политика и истина“ која се емитира у програму Винковачке телевизије, истичемо како је Агенција за електроничке медије извршила анализу наведене емисије и није утврђено кршење одредби Закона о еле-ктроничким медијима (Народне новине“ број 153/09, 84/11, 94/13 и 136/13).

Такођер напомињемо како је притужбу на исту емисију 15. травња 2014. поднио и Клуб заступника Самосталне демократске српске странке те том приликом такођер није утврђено кршење одредби Закона о електроничким медијима.

С поштовањем, Мирјана Ракић, равнатељица агенције.“

 

На други део нашег питања, шта Агенција ради ако се у некој емисији појављује говор мржње одговор и нисмо добили па се с правом питамо има ли она уопште било какве ингеренције да реагује на говор мржње, претње путем медија и због чега Агенција уопште постоји, ако не, између осталог, и због таквих ствари. Није нам било тешко да из Закона о електроничким медијима истакнемо неке од одредби за које сматрамо да су прекршене. Код доношења своје одлуке Агенција се очигледно држала Општих начела која у Члану 3. ставу 1. и 2. пише следеће:

(1) Јамчи се слобода изражавања и пуна програмска слобода електроничких медија.

(2) Ниједна одредба овога Закона не може се тумачити на начин да даје право на цензуру или ограничење права слободе говора и изражавања мисли.

Међутим у Општим одредбама у члану 12. ставу 2. пише: У аудио и/или аудиовизуелним медијским услугама није допуштено потицати, погодовати потицању и ширити мржњу или дискриминацију на основи расе или етничке припадности или боје коже, спола, језика, вере, политичког или другог уверења, националног или социјалног порекла, имовног стања, чланства у синдикату, образовања, друштвеног положаја, брачног или породичног статуса, доби, здравственог стања, инвалидитета, генетског наслеђа, родног идентитета, изражавања или сполне оријентације, те антисемитизам и ксенофобију, идеје фашистичких, националистичких, комунистичких и других тоталитарних режима.“

Такође у Општим одредбама Закона у члану 16. ставу 4. стоји да: Аудиовизуелне комерцијалне комуникације не смеју:

– доводити у питање поштовање људског достојанства,

– укључивати или заговарати било какву дискриминацију на темељу спола, расе, етничке припадности, националности, вере или уверења, инвалидности, доби или сполне оријентације,

Додајмо томе још и члан 24. Општих одредби стоји да:

Аудиовизуелни или радијски програми требају нарочито:

– објављивати истините информације, поштовати људско достојанство и људска права и темељне слободе те придоносити поштивању туђих мишљења и уверења – заговарати разумевање за припаднике националних мањина.

Истина је да се водитељ неколико пута током емисије огради од грубих речи, увреда и говора мржње који поједини гледаоци изговоре током телефонског укључивања, али сматрамо да емисију треба сагледати у целини јер су њен саставни део и смс поруке које током емитовања пролазе у дну екрана, а које су препуне увреда па чак и позива на линч припадника српске заједнице.

Администратор, ако уопште и постоји, требао би такве поруке уклонити како се не би појавиле у дну екрана. Зато нас чуди што нисмо добили одговор на питање шта Агенција иначе предузима када буде упозорена на такве појаве јер ако примери које смо на почетку овог текста навели нису увреде, претње и говор мржње уперен против припадника српске заједнице онда се питамо шта су.

 

С. Бубало

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1609  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1343 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1369 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1375 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1379 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links