Именовање Готовине и Маркача је јасна порука Србима да су и даље непожељни - www.zlocininadsrbima.com

8. април 2015.


Именовање Готовине и Маркача је јасна порука Србима да су и даље непожељни


Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац оцијенио је да је најава именовања хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача у савјет за безбједност Хрватске можда легалан, али неморалан и неправедан чин којим је послата јасна порука Србима да их у Хрватској не чека ништа добро.

Штрбац је Срни рекао да је ово именовање мудар политички потез хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић, који ће на тај начин привући велики број гласача ХДЗ-у, али да представља “прст у оку” сваком Србину из Крајине, као и судовима који судили тим хрватским генералим, због чега би Београд трабало да заузме јасан став.

“Министар /за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије/ Александар Вулин недавно је рекао истину да је Готовина злочинац и усташа. Премијер Александар Вучић је након бурне реакције из Загреба рекао да ће о томе разговарати са својим хрватским колегом Зораном Милановићем. Као да Вулин није изнио истину. То је оно што нама смета”, рекао је Штрбац.

Он је истакао да би Србија, на нивоу Владе, која је 2008. године донијела одлуку да се иде у контратужбу према Загребу за геноцид, и на нивоу парламента, требало да донесе одлуку, декларацију или резолуцију којом би се од Хрватске затражила забрана прославе акције “Олуја”, којом су руководили управо Готовина и Маркач.

“Иако је одбачен главни тужбени захтјев, потврђено је етничко чишћење, потврђена су масовна убиства и наношење душевних и физичких патњи крајишким Србима. Мислим да би требала бити једна одлука власти Србије да се од Загреба тражи да прославе не буде“, рекао је Штрбац и подсјетио да све указује да ће Хрватска ове године имати двије прославе и у Книну и у Сплиту.

Говорећи даље о потезу хрватског предсједника, Штрбац је рекао да се она не либи да лидера Српске радикалне странке /СРС/ Војислава Шешеља због његових иступа назове ратним злочинцем великог калибра иако, како је рекао, Шешељ у правном смислу није у ништа горем положају него Готовина и Маркач.

“Шешељ је само оптуженик Хашког трибунала, а они су не само оптужени него правоснажно осуђени и ослобођени контроверзном пресудом. То су двоструки критерији. Сви њихови су јунаци, а сви други су злочинци и када нису осуђени”, оцијенио је Штрбац.

Он је подсјетио и на чињеницу да је Готовина, који је у “Олуји” руководио сектором “Југ”, активно учестовао на Брионском састанку који јој је претходио, а на ком, према оцјени Међународног суда правде ништа није учињено да буде спријечен прогон Срба него је то, напротив, истакнуто као пожељно.

“Међународни суд правде је оцијенио и написао да је у плановима за “Олују” било обухваћено и истјеривање Срба. Да је то било прижељкивано и кад није ништа учињено од стране државе да то буде спријечено. О Брионском састанку се пред Међународним судом правде говорило као о `коначном рјешењу за Србе`”, рекао је Штрбац.

Он је указао да је Хрватска на корак од циља да трајно ријеши српско питање, односно да, по пројекцији првог предсједника Хрватске, Србе сведе на максимално три одсто у укупној популацији.

“2011. године, када је по попису у Хрватској било око 186.000 или четири одсто Срба, тај циљ још није потпуно постигнут, али како ствари теку на терену и након оваквих перфидних потеза као што је Колинда Грабар Китаровић урадила, на нередном попису ће тај прижељкивани проценат, ја мислим бити и премашен”, закључио је Штрбац.

 

 

Саво Штрбац
Извор: СРНА

7.4.2015.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Породица Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Породица Рокнић - Породица Олујић - Божићни УставКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 
Оцените нам овај чланак:
Посећено је: 1481  пута
Број гласова: 0


Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 511 прегледа и 0 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 923 прегледа и 5 гласова.

Поврaтaк Бранимира Глaвaшa у хрватски Сaбор, докaз устaштвa
Објављено: 21. april 2017.     Има 1006 прегледа и 0 гласова.

Поражавајуће је да судија из Србије није гласао за српску тужбу
Објављено: 4. februar 2015.     Има 1042 прегледа и 35 гласова.

Дебакл хрватског тужилаштва: Сведок Перо и Капетан Драган
Објављено: 18. mart 2017.     Има 1052 прегледа и 5 гласова.
Skip Navigation Links