Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру - www.zlocininadsrbima.com

2. децембар 2019.


Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру


ИЗВЕШТАЈ ТЕРИТОРИЈАЛНЕ ЛЕГИЈЕ КАРАБИЊЕРА У АНКОНИ ГРУПА ЗАДАР ОД 15. ЈУЛА 1941 КР. ГУВЕРНАТОРУ ДАЛМАЦИЈЕ КАБИНЕТУ У ЗАДРУ О РЕПРЕСАЛИЈАМА УСТАША НАД ПРАВОСЛАВЦИМА НА ТЕРИТОРИЈИ СРБА

(Срб, Суваја, Доњи Лапац, Осредци, Крушковача)

 

Карабињери из Кистања извјешћују да се, уз сва наређења Поглавника, све то више настављају репресалије усташа против Срба у мјестима преко границе.

Изгледа да је центар те крваве активности општина Срб, гдје су се десили ови догађаји:

 

I/ Дана 18 јуна усташе, након што су присилили свећеника Спасу Лаврњу из Суваје да сиђе из поштанског аутомобила отјерали су га у шуму и убили.

II/ Дана 19. јуна усташе су ухапсиле Кећа Соку, жену Јована Кеће, Рађеновић Милену, жену Стевана Рађеновића, бившег посланика, Петра Растовића, Бранка Миљуша, Симу Војводића, Душана Угрицу и Мила Десницу и након што су их злоставили, ранили су бајонетима у ноге Петра Растовића и Бранка Миљуша. Затим, након што су их још тукли, пустили су Кећа Соку, Рађеновић Милену, Десницу Милу и Угрица Душана, док су затворили у тамницу Петра Растовића, Миљуш Бранка и Симу Војводића који су затим успјели да побјегну. Затим су поново ухапсили Душана Угрицу и изведавши га у шуму звану ,,Кук”, повр Доњи Лапац, након што су га убили, бацише га у понор.

III/Дана 20 јуна усташе су ухапсили Дану Батиница, лугара у пензији, и његовог сина Душана те су их страшно тукли. Након тога пустили су на слободу Душана, а наставили да туку оца, који је од тога умро у усташкој Команди у Срб. Љеш је потом закопан у пољу које је власништво Омчикус Милке, недалеко од касарне.

IV/Дана 26 јуна, ноћу док су спавали, били су ухапшени Драго Ожеговић Брацин, Миле Грбић Јованов, Милан Ицитовић, Илија Шкорић, Милан Војводић, Петар Жежељ, Стеван Рајак, Илија Кећа, Војислав Калинић, Дане Огњеновић, Петар Десница Петров и Ђуро Војводић Ђурин који су везаних руку и ногу жицом и ланцима однешени у шуму звану ,,Кук”, поврх Доњи Лапац, те затим убијени и бачени у понор, осим Војислава Милеуснића, Петра Деснице и Шиме Каилинића, који су успјели да побегну.

V/Дана 27. јуна усташе су ухапсили Пиља Петра, Ђуру Јованића, Давида Медића и Ђуру Димића, сви из Метка, и друга лица чија су имена непозната. Одвели су их камионом у шуму звану ,,Кук” и убили.

VI/Дана 1 јула усташе су запалили село Суваја. У том је пожару изгорјело 25 кућа. У том су селу усташе убили жене, дјецу и људе у укупном броју око 300 лица, од ових је 170 је закопано у три јаме, а остали су спаљени.

Такође у Суваји, десило се је и ово: Жени свештеника Спасе Лаврња, који је раније био убијен, усташе су распориле трбух извукавши живо дијете које су убили.

Дјевојци Ангели Кећа забили су ножеве у груди. Осим тога ухватили су Зроку Кећа која је бјежала из запаљене куће и живу су је бацили у ватру. Од породице Сава Кећа заклато је и убијено 12 особа, међу којима седмеро деце.

VII/Дана 2 јула у селу Осредци усташе су запалили запаљивим бомбама неколико кућа и магаза и убили Раду Грбића, Јована Грбића, Илију Грбића, Душана Грбића, Стевана, Николу и Ђорђа Дамјановића, Шиму Грбића, Бокан Данила, Зорић Јована, Пеић Смиљану и Новаковић Илију.

Истог дана у селу Крушковача, код Срба, била је заклана породица Давида Деснице, од четири члана, затим жена и служавка Анте Перића као и Милка Рађеновић, Сока Рађеновић, Јованка Рађеновић и син Николе Рађеновића.

Напокон усташе су опљачкали све дућане општине Срб и приватне станове избјеглих породица те су узели стоку.

 

КАПЕТАН, ПРИВРЕМ.
КОМАНДАНТ ГРУПЕ

Умберто Буонасиси, с.р.

 

 

 

 

Злочини на југословенским просторима у Првом и Другом светском рату,

Зборник докумената, Tом I,

Злочини Независне државе Хрватске 1941-1945;

Војноисторијски институт, Београд, 1993.

 

                                              

                                                               



НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Пребиловци - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско  Вељун - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец - Пркос

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Дракулић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Макс Лубурић - Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Машвина - Грабовац Бански - Крушћица - Шегестин

 

 

 

 

 

 

 

 



Оцените нам овај чланак:





Посећено је: 1051  пута
Број гласова: 10


Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
ZADAR


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда

Изложба о страдању СПЦ у Лици 1941-1995 у храму св. Саве 14.2.2017

Село Калати крвљу натопљени

Покрст у Глини (стихови)

Стазама јадовничких мученика 2016

Соњa Бисeрко лaжe бeз грчa нa лицу

Судбина мостарске породице Јањић из Рашке Горе у два рата




Поделите ову вест, нека се чује истина...































Skip Navigation Links