Најава за 14. поклоничко путовање у Пребиловце - www.zlocininadsrbima.com

11. јул 2019.


Најава за 14. поклоничко путовање у Пребиловце


СНД "Пребиловци" из Београда Вас позива на поклоничко путовање у Пребиловце, у Херцеговину, за празник и славу храма Светих Пребиловачких и доњохерцеговачких мученика, који се молитвено прослављају по календару наше цркве 6. аугуста/24. јула.

Пребиловци су старо српско село у јужној Херцеговини, на ободу долине Неретве, у општини Чапљина (Босна и Херцеговина). Од Чапљине су удаљени 5 км, од Мостара 35 км на магистралном путу Сарајево-Метковић.

Пребиловци се налазе  на ниском брдовитом терену поред парком природе Хутово блато (мочварни терен, са више језера и ријеком Крупом, станиште великог броја биљних, птичјих и рибљих врста) и долинама ријека Неретве и њене притоке Брегаве, са мноштвом кулутурно- историјских материјални вриједности: од предантичког времена до новијег доба.

У геноциду Независне Државе Хрватске према српском народу Пребиловци су изгубили 85% својих пријератних становника. Државна комисија БиХ за утврђивање ратних злочина, у званичној потврди од 1946. утврдила да су усташе у љето 1941. године око 850  Срба из Пребиловаца, од укупно око 1000 оних којих су ту живјели до тада. Извјештаји власти НДХ потврђују да је само у аугусту 1941. од локалних усташа убијено око 800 цивила Пребиловчана и да је преживјело 156 мушкараца и 16  жена и дјеце. 

Само у једном дану, 6. аугуста 1941. године, страдало је око 600 пребиловачких жена, девојака и деце. Они су живи гурнуту у дубоку крашку јаму у Шурманцима (Међугорје) и тако су у страшним  мукама, свирепо лишени живота.

Покољ је преживело 174 Пребиловчана, 156 мушкараца и 18 жена, дјевојака и дјевојчица.

Директно је угашен живот у 57 породица, а одложено у 85. Преживјели Пребиловчани, међу њима  и очеви убијене дјеце су после усташког покоља, одлучили да се жене и подижу нове породице и село је наставило да живи, али са трајним ранама и траумама. Тешко су страдали и Срби у другим градовима и селима на том подручју.

Према истраживању јапанског  дневног листа „Асахишимбун“из 1999. године Пребиловци су најстрадалније село у Европи у Другом свјетском рату.
 

Ново велико страдање Пребиловаца догодило се у јуну 1992. године од Војске Републике Хрватске, Хрватског Вијећа Одбране и Хрватских Ослоблодилачкиих Снага. Тада су опет страдали Срби у свим насељима у долини Неретве у којима је уништено све што је припадало Србима.

Већина српског становништва је успјела да избјегне у источну Херцеговину, а многи одатле у Србију и Црну Гору. Пребиловци су тада, иако су били напуштени, потпуно   разорени и спаљени.  Најстрашнији до тада незабиљежен злочин извршен је над мртвим Пребиловчанима и другим српским жртвама из Другог свјетског рата. Њихове кости су скоро потпуно  уништене пластичним експлозивом и великим бомбама у цркви у коју су биле смјештене, а разореној је и оближње сеоско гробље и њему спаљене кости дијела покојника који су прије рата умрли природном смрћу.

На иницијативу и уз велико залагање овог удружења обновљен је Храм у који су свечано положени делићи моштију мученика, чудом преостали после уништавања пластичним експлозивом. 

Освећење новог храма обавио је Патријах српски Иринеј 2015. године. Претходно Свети Архијерески Синод СПЦ је донео одлуку о канонизацији Светих Пребиловачких мученика.

СНД Пребиловци ове године организује 14. редовно годишње путовање у Пребиловце из Београда и Новог Сада.

 

Путује се преко Шапца, Зворника, Власенице, Кладња, Сарајева и Мостара, са посјетом средњевековном манастиру Житомислић, поред Неретве и Саборној цркви у Мостару, која је у обнови посијле рушења 1992. године.

Поласци аутобуса и купљење путника је по слиједећем распореду.

  ДАТУМ ВРИЈЕМЕ МЈЕСТО
 БЕОГРАД 05.08.2019 07:00 Храм Св. Саве
Крушедолска улица
 НОВИ САД 05.08.2019 08:30 Жељезничка станица
Код Локомотиве

 

Долазак у Пребиловце се планира 5. аугуста 2019. око 18-19 сати. Ноћива се на отвореном простору поред Храма. Сутрадан 6. аугуста се служи света архијерејска литугрија у 09:00 сати, затим ручак и обилазак околине и мјеста страдања... дружење са другим поклоницима и мјештанима у селу и на језеру Хутово блато.

Повратак за Београд и Нови Сад се планира око 18 сати тог дана, а наредни дан 7. аугуста 2019. године у раним јутарњим сатима се планира завршетак путовања истом трасом као у поласку.

НАПОМЕНА: Ово путовање је прилично напорно јер је температура ваздуха врло висока, те савјетујемо заинтересованима да обрате пажњу на то. Понесите врећу за спавање, лаку ћебад и нешто суве, конзервиране хране. Воду у аутобусу обезбеђује СНД Пребиловци.

 

Цијена путовања по особи износи 1.500 RSD, које можете да уплатите на рачун удружења:

СНД Пребиловци, Београд, Улица Римска бр. 5.
Рачун: 205-106373-02  (Комерцијална банка)
Сврха: "донација или чланарина"
Контакт: Миленко Јахура, Гроцка,
Тел. +381 65 4644557.

 

 

 

Извјештај са путовања 6. аугуста 2018.

Извјештај са путовања 6. аугуста 2017.

Извјештај са путовања 6. аугуста 2016.
 


НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Пребиловци - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско  Вељун - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец - Пркос

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Дракулић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Макс Лубурић - Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Крушћица - Шегестин

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 363  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links