Парастос србским жртвама Госпића биће 16.10.2016. у Београду (Борча) - www.zlocininadsrbima.com

7. октобар 2016.


Парастос србским жртвама Госпића биће 16.10.2016. у Београду (Борча)


Из Удружења Госпићана "Никола Тесла" из Београда, стигло нам је саопштење да ће парастос тј. помен за србске жртве које су убијене у другој половини 1991. године у Госпићу и околини, бити у недјељу 16. октобра 2016. у 10:30 сати у цркви Св. Николаја, у Борчи, улица Вука Караџића бр. 1.

То је прилика да се помолимо за наших 240 сународника који су убијени у госпићком крају, од хрватских паравојника, које су предводили: Мирко Норац, Томислав Мерчеп (комадант посебне јединице "Јесење Кише"); Тихомир Орешковић (бивши емигрант и криминалац); Иван Орешковић организатор тзв. Одбране Госпића; Анте Карић, повјереник владе Хрватске за Лику; Дарко Милиновић, касније министар здравља и социјалне помоћи у влади Хрватске и др.

 

Случај Госпић је једна од мрачних страница не само хрватског тужилаштва већ и хрватске новије историје. И поред чињенице да је Хашки Трибунал уступио Жупанијском суду у Ријеци овај предмет на 4.000 страница уз извођење 140 свједока обдране. Оптужено је само шест особа, осуђена тројица, на 37 година затвора, али казне и третман осуђених су били ништа друго до ругање правди и породицама чији су најмилији страдали у том етничком чишћењу Госпића.

Поред тога, убијен је и један свједок Милан Левар крајем августа 2000. године, који је јавно проговорио о ратним злочинима над Србима у Госпићу. Исто тако и цијели државни и војно-полицијски врх је још крајем 1991. био упознат са ужасима и етничком чишћењу Госпића. Нико није реаговао.

 

Овим путем желимо да позовемо све Госпићане, Личане, Крајишнике, србске родољубе, да присуствују овом парастосу, јер ако се ми не сјетимо наших ближњих, како онда да се Бог сутра сјети нас кад будемо улазили у Царство Небеско.

 

 

Извор: zlocininadsrbima.com

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 896  пута
Број гласова: 15


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Парастос на Палама за борце ВРС погинуле на Требевићу

Парастос у Београду: 24 године од злочина на Миљевачком платоу код Дрниша

После сваког рата фалсификован је обим страдања Срба

Обележавање 20 година од Олује у Сремској Рачи 4.8.2015

Српски крст

Представљена књига "Хабзбуршка монархија 1618-1815" у Даљу 26.2.2015

Херцеговачка Академија у Београду 8. јуна 2015. посвећена обнови храма у Пребиловцима
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links