Породице киднапованих и убијених Срба: Пронађите наше најмилије - www.zlocininadsrbima.com

12. октобар 2014.


Породице киднапованих и убијених Срба: Пронађите наше најмилије


Траже да се истраже све сумњиве локације, како би се пронашла тела несталих. У насељу Пискоте код Ђаковице засад нису пронађени посмртни остаци погубљених Срба. Иако је Еулекс наложио истраживање потенцијалне масовне гробнице у насељу Пискоте код Ђаковице, на основу информација које је доставило Српско тужилаштво за ратне злочине, на овој локацији, на којој су у уторак боравили представници Комисије за нестала лица Владе Србије, српског и тужилаштва Еулекса, упркос сумњама, нису пронађени посмртни остаци Срба погубљених пре рата на Косову и Метохији и током њега.

И из Удружења киднапованих Срба на КиМ потврђују да почетна истраживања на локацији Пискоте нису дала очекиване резултате, али истичу да очекују још озбиљније претраге не само ове већ и осталих потенцијалних масовних гробница широм покрајине.
- Удружење киднапованих и убијених Срба са КиМ контактирало је с јако битном особом у Еулексовом истражном тиму, која је радила на локацијама где се сумњало и веровало да се налазе тела убијених Срба из логора "Ликовац", међу којима и десет рудара рудника Белаћевац, али смо добили сазнања и уверавања да се у насељу Пискоте не налазе убијени Срби - потврдио нам је у уторак Симо Спасић, председник овог удружења.

Спасић опомиње да нико нема права да се игра жртвама, односно болом породица киднапованих и убијених Срба, и истиче да је неопходно што пре истражити све локације у покрајини за које се сумња да се на њима налазе покопани посмртни остаци убијених Срба.
- Последња локација за коју се сумњало да је масовна гробница, у Жиливодама код рудника Белаћевац, испитивана је пре четири године, али је на њој после трогодишњих истраживања подметнут пожар. Зато је и даље неизвесно да ли је ту било посмртних остатака Срба, иако се сумњало да су се на овој локацији налазила тела киднапованих рудара Белаћевца - истиче Милорад Трифуновић, из Удружења киднапованих и несталих Срба на КиМ.


НЕМА ТЕЛА ИЗ ЛОГОРА

Према уверењу представника Срба са Космета, у логору "Ликовац" мучено је и погубљено више од стотину српских цивила, али и полицајаца киднапованих током 1998. и 1999. године, а за њиховим телима се и даље трага. Међутим, поред Срба овде су мучени и погубљени нелојални Албанци, а оптужницом Еулекса припадници такозване дреничке групе, који су управљали овим логором, терете се за наношење телесних повреда и нарушавање телесног интегритета неодређеног броја албанских цивила као и за убиство српског полицајца Ивана Булатовића.

Он опомиње да последњих година ништа није предузимано у вези са ексхумацијом сумњивих локација на Косову и Метохији и подсећа да је у току протекле године породицама предато седам посмртних остатака Срба чија су тела пронађена у појединачним гробницама широм покрајине.

И породице киднапованих и убијених Срба са подручја Ђаковице, на којој се налази локација за коју се сумњало да је масовна гробница, питају се зашто надлежни и даље не проналазе тела њихових најмилијих.

- Моји родитељи су остали и после повлачења српских снага да живе у Ђаковици. Из свог стана у Улици Милоша Обилића, после вишедневног малтретирања и пљачкања, односно плаћања своје наводне безбедности, на егзекуцију их је одвела група Хекурана Ходе, који је у стану наших родитеља настанио своје рођаке - прича за "Новости" Драган Петровић, расељено лице из Ђаковице, чија сазнања указују на то да су му родитељи погубљени на брду изнад града.

Петровић подсећа на то да је истог дана из свог стана нестала породица Петричевић са двоје малолетне деце, и да они нису пронађени.

- Удружење Ђаковчана жели да верује Еулексу и институцијама да ће у најскорије време пронаћи киднаповане и највероватније погубљене Србе и да ће озбиљно размотрити злочине почињене над недужним људима не само у нашем граду већ и на подручју читавог Космета, поготову што су злочинци и те како познати - истиче Ђокица Станојевић, представник расељних Срба из Ђаковице.

Према сазнањима "Новости" из Комисије за нестала лица Владе Србије, још се трага за телима око 530 особа које су киднаповане, а потом највероватније погубљене широм покрајине.

 


КИДНАПОВАНА ЧИТАВА ПОРОДИЦА ШУТАКОВИЋ

- Током 1999. године у Ђаковици је нестала читава породица Шутаковић из стана који су добили после дужег чекања, јер нису желели да га напусте. Киднаповани су Недељко (50) и његова супруга, Дринка (45), као и синови: Богољуб (13), Александар (11) и Ђорђе (9) - прича Ђокица Станојевић, представник расељених Срба из Ђаковице, и опомиње да су исто тако из својих станова киднаповани и старији и немоћни људи, чија судбина никада није откривена.
 

 

Аутор: Д. Зечевић
Извор: Новости
8. октобар 2014.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 116  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Мултимедијални прогам сјећања у слици и ријечи: Незаборав за нестале, 17.9.2015. у Београду

Обиљежен Дан несталих у Приједору уз поруку свијећама: Да се не заборави

Извештај са обележавања Међународног дана несталих у Београду 30.8.2016

Срби већ две деценије трагају за костима најмилијих

Састанак српске и хрватске делегације у Београду о несталим лицима из 1990-их

Рaсвeтлити судбинe нeстaлих лица

Рубрикa „Киднaповaни“: Троје чобана из Баљака
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links