Порука из Коларића: И за светиње и за народ смо одговорни - www.zlocininadsrbima.com

29. мај 2015.


Порука из Коларића: И за светиње и за народ смо одговорни


Спасовдан или Вазнесење Христово је хришћански празник, који се слави у 40. дан након Васкрса. По хришћанском веровању, васкресењем Господ је показао да је јачи од смрти и 40. дана од васкрсења његови су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио и рекао: „Идите по свему свету и проповедајте Еванђелије сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.“ Да би у томе успели Христос им је обећао Духа Утешитеља, и заповедио да до силаска Духа светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренети Христову веру у свет и тиме људство спасавати у вери - одатле назив Спасовдан. Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо, тако се, завршивши дело спасења, вратио Богу на небесима.

 

На овогодишњи Спасовдан 21. маја посебно је било свечано у храму Вазнесења Господњег у Коларићу у Епархији горњокарловачкој у ком је служена Света архијерејска литургија коју су служили епископ далматински г. Фотије и епископ горњокарловачки г. Герасим. Епископима су саслуживали синђел Наум из манастира Пресвете Богородице Тројеручице и јереј Саша Умићевић парох петрињски.

У току малог хода, епископ Герасим је за дугогодишње ревносно обављање пастирске службе и служење Цркви Христовој у мученичкој Епархији горњокарловачкој, одликовао достојанством архимандрита, синђела Наума, достојанством протојереја, јереја Сашу Умићевића, као и достојанствима протонамесника, јереја Жељка Видаковића, пароха коларићког и јереја Предрага Сушића, пароха требињско - утињског.

По окончању Евхаристијског сабрања, пригодном беседом присутнима се обратио Епископ далматински г. Фотије, говорећи о Спасовдану и значају повратка православних на њихова вековна огњишта.

- Данашњи празник нам говори да непрестано треба да се уздижемо вером ка Царству Небеском, ка Богу, а не ка земљи иако нас сви овоземаљски закони вуку ка земљи. Многа искушења нас воде ка томе да останемо само земаљски људи, али нашом вером ми се опредељујемо за Вечно Царство, Царство које је непролазно. Примером Васкрслог Господа који се данас вазнео на небеса и ми треба да тежимо ка нашем вазнесењу, да би обожени постали достојни Вечног живота у Царству Небеском, рекао је владика.

Епископ Герасим се захвалио Преосвећеном eпископу далматинском Фотију на доласку и посети Епархији горњокарловачкој, а одликованим свештеницима честитао зажелевши им да још много година са још већим жаром и љубављу служе Васкрслом Господу и повереној им пастви, као и да им ово буде још већи подстрек у њиховој служби.

Након сабрања за све присутне приређено је послужење у храмовној порти, а кум црквене славе био је Милош Мусулин из Живковић Косе.

 

 

 

СПАСОВДАН И СЛАВА ВСНМ ВОЈНИЋА

Чланови Већа српске нацоналне мањине у Војнићу Спасовдан су изабрали за своју крсну славу, али је нажалост последње четири године оно постојало само на папиру.  Веће није заживело и профункционисало што је одраз лошег стања у Војнићу када је у питању рад мањинских институција. Зато су и речи владике Фотија да „смо сами одговорни за наше светиње и за наш народ и да најпре треба у себи самима да потражимо снаге да си помогнемо“ деловале упозоравајуће.

Управо тим мотивом новоизабрано руководство СДСС-а у Војнићу кренуло је у широку акцију како би анимирали грађане без обзира на њихову страначку припадност да створе једну листу којом ће моћи да задовоље све потребе и целу територију Војнића квалитетним људима који су вољни да делују преко СНВ-а. Свесрдну подршку у тим настојањима пружио им је и заменик карловачког жупана Синиша Љубојевић и сви се надају да су успели да постигну највише што су могли. Листа кандидата подржана је и из централе СНВ-а у Загребу и сви очекују да ће људи који буду изабрани успети извући становништво из летаргије која влада већ дуги низ година.

Спасовдан је био прилика да се сви кандидати окупе у својој цркви и обележе славу без обзира на резултате предстојећих избора. Прославу Спасовдана финансијски је подржала општина Војнић што је, како кажу сви окупљени, за сваку похвалу.

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 118
27.5.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1525  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1343 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1369 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1375 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links