Пут у Сребреницу (или Братунац) - www.zlocininadsrbima.com

23. мај 2015.


Пут у Сребреницу (или Братунац)


Многи ће ово протумачити као опседнутост, прекопавање времена и мрклога мрака, беспотребно бављење прошлошћу... али то не значи да оно што следи не одговара истини. А истина - гола, страшна и тешко објашњива - каже да су на простору бивше Југославије једино српске ратне жртве игнорисане, готово непризнате. Једино српске жртве можете некажњено умањивати и до десет пута, давати им друге предзнаке, укључујући националне и верске. Једино над стратиштима Срба нема међународног печата, њихове гробове обилазе само најближи.

 

Остало је још месец и по дана до обележавања 20 година од злочина у Сребреници а већ је почело завртање руку Николићу, Вучићу и Додику. Из Европе и Америке траже да њих тројица у јулу оду у Поточаре и поклоне се сенима страдалих Бошњака. Додик је био пре неки дан, али му то не признају. Има да дође кад му они кажу. Николићу прете изолацијом, Вучићу додатним закључавањем капија на бриселској магистрали, а Додику отварањем разних досјеа, афера и оптужби. Има, веле, да дођете у Сребреницу, да се извините, кажете да се ради о геноциду.

 

Дан након помена у Поточарима, Срби у Братунцу ево већ 20 година обилазе гробове својих сународника. Муслиманска војска из Сребренице, под командом Орића, убила је 3.267 Срба у подручју те општине и дела Подриња. Знају се имена и презимена, године рођења, имена родитеља, све. Ниједна жртва није измишљена, допремљена са стране, али кога је то брига; на српске гробове цвеће доносе само Срби. Високи представник пошаље некога да положи венац у његово име, и ту је крај. Нема америчког амбасадора, немачког амбасадора, нема Бакира Изетбеговића, Комшића, нема ниједне ТВ камере из региона. Мирише тамјан, тињају жуте искривљене свеће, чује се пригушени јаук, жене с црним марамама седе на хладним каменим плочама. Навече о томе извести понеки српски ТВ канал и све брзо утоне у густу изоловану српску тугу.

 

Може ли се на овај начин утерати помирење међу народе крваве, вечито подељене Босне? Ко мисли да може? На основу чега тако мисли? Ово је пример како се продубљују разлике, пукотине претварају у кањоне, кидају подигнути али још слабашни мостови међу народима, конфесијама.

 

Не знам шта ће урадити горе споменута тројица. Трпе велике притиске, али није ли овде већ све виђено? Видели смо и Бориса Тадића у Сребреници, у Поточарима. И шта се променило? Да ли је неко тога дана од најугледнијих у Поточарима сутрадан с Тадићем отишао у Братунац? Није. Зашто није? Како то да нико политички важан у Сарајеву - Бошњак, муслиман, како хоћете - за све ове године није смогао снаге да се појави у Братунцу?

 

Све религије света, ислам и хришћанство свакако, уче да су сви људи једнаки, и живи и мртви. Зашто они из Поточара то не докажу у Братунцу? Макар на пола сата.

Зар је толико тешко ући на српско гробље?

 

 

Ратко Дмитровић
Вечерње Новости
23.5.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2218  пута
Број гласова: 12


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Парастос за 6.000 Срба убијених од усташа у Старом Броду крај Вишеграда

Драгиња

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (8), Alexander Dorin: Доказане лажи Ердемовића

Вацлав Дворжак – Доказаћу да је прича која се годинама прича о Сребреници, једна велика лаж

Сјећање на егзодус 120.000 сарајевских Срба

Сјећање на српске цивиле из Јежештице, Шиљковића и Залужја 2014

Отворено писмо српској јавности и политичарима од групе грађана регије Бирач
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928
Објављено: 5. novembar 2018.     Има 1479 прегледа и 29 гласова.

Некрофилски маратон: Победа ружног
Објављено: 23. april 2016.     Има 1486 прегледа и 10 гласова.

Eвo oткуд то долази
Објављено: 16. mart 2017.     Има 1559 прегледа и 25 гласова.

Спрема ли се Србима у Вуковару  “Кристална ноћ“?
Објављено: 17. jun 2014.     Има 1572 прегледа и 0 гласова.

Нетертва и Кошаре
Објављено: 29. maj 2016.     Има 1576 прегледа и 15 гласова.

Skip Navigation Links