Случај Брђани: Смета им часни крст и ојкача - www.zlocininadsrbima.com

27. јул 2016.


Случај Брђани: Смета им часни крст и ојкача


Епархија горњокарловачка 15. јула саопштила је да напади и притисци на српску заједницу на подручју петрињске парохије у Хрватској постају све интензивнији и учесталији.

Као један од примера тих притиска Епархија наводи ширење мржње и ксенофобије у појединим јавним медијима у Хрватској, који јавно позивају на рушење Часног крста у дворишту храма Светог великомученика Георгија у Брђанима.

„Ти медији позивали су и на јавни линч појединаца из наше заједнице. Није требало дуго да дођемо на удар острашћених људи којима хришћанство којем и сами припадају служи само као параван, јер у стварном животу уместо љубави и толеранције испољавају мржњу и нетрпељивост”, наводи се у саопштењу Епархије.

Додаје се да је на једном од читанијих хрватских интернет портала објављен наслов „На Бановини ниче споменик српским терористима! То им је хвала што су убили пет припадника Громова...”, уз прегршт претећих и увредљивих коментара.

Из Епархије истичу да је након овакве медијске “припреме” Црквеној општини у Петрињи жупанијска грађевинска инспекција, по пријави која је стигла на адресу надлежног министарства, затворила градилиште и забранила даље радове на довршетку Часног крста.

Осим пароха, претњама и увредама у јавном дискурсу кроз медије, као и на улици, изложени су и српски политички представници који подржавају и помажу ову акцију - заменик начелника општине Суња из редова српске националне мањине Душан Шипов и његов колега заменик жупана Боро Ркман.

Из Епархије указују да други у низу напада на српску заједницу представља покушај онемогућавања одржавања Фестивала “Ојкаче” у Петрињи, који је под напетом атмосфером, ипак, одржан 3. јуна и подсећају да су прошлогодишњи Први фестивал ојкаче прекинули хрватски ратни ветерани из Петриње, а ове године је неколико дана пре одржавања Фестивала одржан састанак, потом сазвана и конференција за новинаре “Координације удруга проистеклих из домовинског рата града Петриње” на којој је осуђена ова манифестација и тражена забрана одржавања. Представници ове Координације су као највећи проблем за одржавање Фестивала навели то што је председница пододбора СКД “Просвјета” из Петриње, Мара Вилус, иначе и организаторка Фестивала, током последњег рата водила Коло српских сестара, као и то што ће на Фестивалу уче-ствовати културно-уметничка друштва са подручја Баније, Кордуна и Лике, чији су чланови, како је наведено, „махом, ако не и у стопроцентном износу сви живели на подручју такозване Републике Српске, злочиначке творевине”.

- Ојкање као начин пjевања на подручју Петриње никада није ни прије било, имају Срби својих изворних пјесама које су се некада пјевале, и чему сада ове провокације с тим ојкањем, то је јаукање и призивање провокација, ако желе то одржати нека иду у село Јабуковац и нека ојкају колико хоће, а хрватски бранитељи ће их и чувати ако треба, у Хрватском дому у Петрињи то је непримјерено и провоцирање, јер је њих 99,9 посто било у Крајини, злочиначкој творевини, осим неколико друштава који долазе с подручја БиХ, рекао је тим поводом председник петрињске Координације удруга произашлих из Домовинског рата града Петриње, Дарко Думбовић..

Фестивал је прошле године одржан уз појачано присутво полиције и јавни протест чланова Координације, који су приликом уласка у концертну дворану сваког госта снимали видеокамером, што је био додатни притисак на присутне.

Тoком одржавања овогодишњег Фестивала у ходнику на улазу у Велику дворану у организацији Координације удруга проистеклих из Домовинског рата Града Петриње постављена је изложба ратних фотографија које, како је речено “приказују резултате дјеловања великосрпске политике”. Према захтевима Координације Фестивал је започео интонирањем хрватске химне „Лијепа наша“ и на позорници је постављена хрватска застава. Чланови Координације напустили су Фестивал одмах након интонирања химне.

Из Епархије горњокарловачке напомињу да се у Петрињи прошле године, у време обележавања двадесете годишњице од “Олује”, догодио и покушај насилног упада у парохијски дом, када је млађи мушкарац претећим тоном од свештеника Саше Умићевића захтевао одговор на питање да ли је то зграда православне цркве, коју је очигледно планирао да нападне. Епархија истиче да су навели само најилустративнија кршења верских слобода јер је мањих инцидентних ситуација било више.

 

Епархија апелује на државне институције да овим притисцима и нападима стану на пут.

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 147.
20.7.2016.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1454  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1343 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1369 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1375 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1379 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links