Иницијатива за подизање споменика атентатору на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда потекла је од Владе Србије у оквиру обележавања века од Сарајевског атентата и почетка Великог рата. Србија и српски народ на тај начин ће исправити и својеврсну неправду према Принципу, који никада није добио споменик.

Планира се постављање грандиозног спомен-обележја, које ће бити подигнуто на Калемегдану, а ускоро ће бити одређена и тачна локација. Место које ће највероватније бити изабрано за Принципов монумент биће недалеко од споменика захвалности Француској. Идеју да Принцип добије место у алејама знаменитих личности над ушћем Саве у Дунав подржава и историчар Миле Бјелајац и напомиње да је Србија матица српског народа која би требало да ода почаст сваком Србину вредном историје, без обзира на место рођења или живота.

- Гаврило Принцип је био борац за слободу и заслужује адекватну почаст - изричит је Бјелајац. - Подизање оваквог споменика није терање ината Европи, која би као „складиште старих вредности“ требало да разуме мотиве овог чина. Принцип је био убеђени противник сваке окупације, а право на борбу за слободу не може да се негира.

 
Обележје ће бити у близини споменика захвалности Француској

 

 

ШКОЛЕ МОГУ, СПОМЕНИК НЕ

Иако се низ школа и јавних установа деценијама назива по овом револуционару, монумент у Београду биће први Гаврилу Принципу у част. На његов чин у прошлости гледало се у светлу контроверзи око улоге Србије у атентату, што је вероватно и био разлог због чега Принцип до сада није добио спомен-обележје.

На ово подсећа историчар Бојан Димитријевић и позива на опрез због могућих злоупотреба овог чина од нових прекрајатеља историје.

Принцип и сарајевски атентатори данас почивају у заједничкој гробници у Сарајеву, недалеко од насеља Кошево, а скромна капела једини је споменик младим револуционарима. Овај објекат назива се „Гробница видовданских хероја“ и чува посмртне остатке једанаесторице чланова Младе Босне.

 

 

 

АТЕНТАТ ЗА ТУРИСТЕ

Споменик Гаврилу Принципу идентичан београдском, према најавама из Немањине 11, биће подигнут и у Источном Сарајеву. Стогодишњица атентата који је променио мапу Европе, свега неколико километара даље, међутим, биће обележена у потпуно другом тону. Власти БиХ и града Сарајево још нису дефинитивно одустале од обнове споменика престолонаследнику Фердинанду и његовој супрузи Софији. Уз то, последњих месеци помиње се и враћање чувених Принципових стопа. Ови потези, према објашњењима власти, побољшаће туристичку понуду Сарајева.

 

 

 

СЛИКА КАО ДОКАЗ

Слика немачких официра који Хитлеру уручују спомен-плочу донету из Сарајева са натписом о месту на коме је убијен Фердинанд обишла је Европу и доказала везу између два светска рата. Ову фотографију открио је недавно књижевник и публициста Мухарем Баздуљ, а историчари је сматрају најјачим адутом Србије у борби против прекрајања историје и оптужби да је 1914. године изазвала светски сукоб.

 

 

Раде Драговић
Вечерње новости