Сремски фронт: Победа плаћена са 14.000 живота - www.zlocininadsrbima.com

29. април 2015.


Сремски фронт: Победа плаћена са 14.000 живота


У Адашевцима код Шида, на спомен парку „Сресмки фронт“ обележена је седамдесета годишњица од пробоја Сремског фронта, битке којом је окончан Други светски рат на територији данашње Србије.

Сремски фронт формиран је у октобру 1944. године, након ослобођења Београда. У пробоју овог фронта учествовало је 12 дивизија Југословенске армије које су углавном сачињавали српски младићи мобилисани након ослобођења Београда и Шумадије. Поред јединица Југословенске армије у пробоју Сремског фронта учествовале су и јединице Црвене армије, Бугарске народне армије као и бригада „Италија“.

Борбе на Сремском фронту трајале су 172 дана и за то време погинуло је 13.000 бораца Југословенске армије те још нешто више од 1.000 бораца Црвене армије, 623 борца Бугарске народне армије и 163 борца бригаде „Италија“. Са друге стране губици Немаца и усташа били су далеко већи и процењују се на око 30.000 погинулих.

Венце крај спомен обележја у част погинулих бораца за ослобођење земље од фашизма, положилили су министар у Влади Србије Александар Вулин, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин, делегације Министарства одбране и Војске Србије, АП Војводине, представници бораца НОР-а, као и представници амбасада Украјине, Белорусије, Бугарске.

Обраћајући се присутнима, министар Вулин поручио је да је истина о злочинима почињеним током Другог светског рата изашла на видело и захваљујући борбама на Сремском фронту.

Више од 12.000 младића, рекао је министар, оставило је младост у сремском блату јер су знали да је циљ за који се боре био ис-праван, праведан, истинит.

Венце је положила и делегација САБАХ-а коју су представљали потпредседник Никола Опачић и члан председништва Лазо Ђокић, те у име Заједничког већа општина председник Драган Црногорац.

- Наша организација има добре и коректне односе са СУБНОР-ом Србије и велика нам је част што смо могли да учествујемо у обележавању овог значајног јубилеја антифашистичке борбе, истакао је Никола Опачић.

 

 

ПАРАСТОС У ПАЧЕТИНУ

Са пробојем Сремског фронта 12. априла 1945. године ослобођен је и Вуковар, а дан касније и околна места. Сваког 13. априла Удружење антифашистичких бораца и антифашиста општине Трпиња у Пачетину обележава годишњицу ослобођења овог места.

Ове године прослава је померена неколико дана касније због православног Васкрса. Тако је код споменика погинулим борцима и жртвама фашистичког терора најпре одржан парастос, а потом и положени венци антифашистичких организација општине Трпиња, општине Борово и града Вуковара.

Парастос је одржан и за жртве последњег рата, а окупљенима су се обратили председник месног одбора Удружења антифашиста Тихомир Секулић, те председник Удружења антифашиста општине Трпиња Јован Тешановић.
- Тековине антифашистичке борбе данас су итекако потребне како бисмо се одбранили од неофашистичких снага и екстремно десно оријентисаних политичких организација које потичу расну, верску, националну и сваку другу мржњу, нагласио је између осталог у свом обраћању Јован Тешановић.

 

Удружење антифашиста општине Трпиња данас има пет месних одбора (Пачетин, Бобота, Трпиња, Вера и Бршадин) и окупља преко сто активних чланова, махом пензионера и припадника старије генерације. Све њихове акције помаже општина Трпиња која поред тога и финансијски помаже рад овог удружења.                          

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 116
29. април 2015.


НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Пребиловци - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско  Вељун - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец - Пркос

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Дракулић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Макс Лубурић - Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Крушћица - Шегестин

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1578  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1402 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links