Стотине тужби протераних Срба отишле су до сада у Стразбур, али одговора још нема. А за писање само једне потребно је од 2.000 до 5.000 марака, да би се урадила квалитетно.

 

 

НИКО НЕМА НОВЦА ЗА ТУЖБЕ

Према подацима Удружења протераних Срба, око 30.000 станова у Хрватској, чији су власници Срби, никада није враћено, нити ће бити, јер ни појединци, ни удружења немају новца да се боре са хрватским правосуђем.

Многи протерани Срби управо због новца и одустају од борбе за своју имовину у Хрватској, објашњава Никола Пузигаћа, председник Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством БиХ.

- Нашем удружењу је потребно око 20.000 марака да пошаљемо у Стразбур још десетак тужби. Али новца немамо. Институције Српске су заборавиле на нас. Политичари се сете Срба из Хрватске на годишњице "Олује" и "Бљеска", а онда нас поново забораве - каже Пузигаћа.

Он додаје да је само ово удружење за десетак година послало у Стразбур стотине тужби које нису одбијене и још се налазе у Стразбуру, а одговора засад нема.

 


Српска кућа у Хрватској Дубици обрасла у коров

 

 

 

6.000 ПРОГНАНИХ СРБА СПРЕМНО НА ТУЖБУ

- Суд у Стразбуру је доста спор, али је битно да се ради на нашим тужбама. И једна добијена тужба је победа. На списку нашег удружења сада имамо 6.000 Срба протераних из Хрватске који су спремни да туже Хрватску суду у Стразбуру, али немамо новац и ту нам је потребна помоћ институција - истиче Пузигаћа.

С друге стране, Петар Џодан, председник Удружења избеглих Срба из Крајине и Хрватске, каже да је доста људи почело борбу за своју имовину са правосуђем Хрватске индивидуално.

- Највећи проблем су институције Републике Српске које нису на време препознале борбу протераних Срба из Хрватске за њихову имовину. Након тога су и представници Срба у Хрватској прихватили понуду да протерани Срби добију стамбено збрињавање кад се врате у Хрватску уместо својих кућа и ту је нажалост стављена тачка на повратак Срба. Након овога Срби су почели да добијају бараке и рушевине као смештај, а њихови станови су остали у рукама Хрвата - истиче Џодан.

 

 

 

ИЗГУБИЛИ У СТАРТУ

Саво Штрбац, председник Документационо-нформационог центра "Веритас", каже за "Новости" да је Хрватска одлично осмислила систем правосуђа, како би се Србима онемогућио повратак и како не би добили своју имовину назад.


- Ви имате сада четири степена правосуђа у Хрватској, на која идете са тужбом. Сви вас редом одбијају и на крају то уради и Уставни суд Хрватске. Затим имате рок од шест месеци да идете у Стразбур. Ако за то време не поднесете жалбу Стразбуру, ваша тужба пада. И тако је било у 99 одсто случајева. Због оваквог рада судова у Хрватској, Срби и одустају од тужби, јер знају да су у старту изгубили - истиче Штрбац.

 

 

С. Мишљеновић
Вечерње новости
7.9.2015.