Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте - www.zlocininadsrbima.com

2. октобар 2015.


Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте


Овогодишњи „Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема“ свечано су затоврени 21. септембра програмом у Хрватском дому у Вуковару. Била је ово осамнаеста по реду манифестација на којој се кроз неколико дана у различитим местима традиционално представља све оно што српска култура на овим просторима има да понуди. У шест различитих програма „Дани културе Срба“ окупили су и ове године скоро хиљаду учесника.

- Ово је једна од најстаријих манифестација унутар „Просвјете“ и она је и ове године показала свој основни циљ, а то је да се прикаже једногодишњи рад наших пододбора кроз оне сегменте са којима се они баве. Наравно да је ово прилика да ми видимо и недостатке у раду и који су проблеми да бисмо могли да помогнемо тим пододборима да они у будућности раде боље и квалитетније, каже генерални секретар Српског културног друштва „Просвјета“ Срђан Татић.

            На завршној свечаности у Вуковару наступили су Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“, песник из Бијелог Брда Ђорђе Нешић, а на клавиру су се представили ученица средње музичке школе у Осијеку Мина Ждињак и ученик освновне музичке школе из Вуковара Александар Јухас. Прве јавне наступе имали су победници са литерарних такмичења одржаних у мају ученици Александар Барток из Даља и Вељко Јовановић из Трпиње, који су прочитали своје награђене радове на тему љубави. Манифестацију је затворио тамбурашки оркестар КУД-а „Слога“ са вокалним солистом Живојином Јергићем. 

 

 

СВЕЧАНО У ДАРДИ

            „Дани културе Срба“ свечано су отворени 13. септембра у Дарди, да би два дана касније у Осијеку био одржан сусрет песника. Манифестација се 18. септембра вратила у Дарду где су чланови драмске секције КУД-а „Бранко Радичевић“ из Пачетина одиграли једну од својих представа. Дан касније у Вуковару је одржана ликовна колонија, а истог дана Бијело Брдо било је домаћин сусрета фолклорних друштава са ових простора. Уз понеког новог учесника који је наступио на неком од програма, као што су то били оперски певачи на отварању у Дарди, већ годинама уназад садржаји који обухватају ову манифестацију су углавном исти па се поставаља питање да ли српска култура на овим просторима стагнира или можда чак и опада.

- Ниво културе не расте сигурно и оно што свакако знам је да имамо све мањи број чланова и аматера који се баве културом. Мислим да то не значи да и квалитет опада и ми се боримо колико год је то могуће да квалитет остане на оним позицијама на којима је био. Управо овакве манифестације придоносе да се тај квалитет задржи, јер аматерима је неопходно да свој рад некоме прикажу како не би долазило до засићења, сматра Срђан Татић.

 

 

СВЕ МАЊЕ ЧЛАНОВА

            Поред све мањег броја чланова које 19 Просвјетиних пододбора на овим просторима окупља, приметна је и неактивност неких од ових пододбора, наводи председник Координационог одбора „Просвјете“, Тихомир Секеруш који је организатор ове смотре српског аматерског стваралаштва на истоку Хрватске.

- Са једним или два програма током године ради неколико пододбора што није довољно. Са друге стране, десетак до дванаест пододбора има пуне програме које реализују. Недостатак чланова сигурно утиче и на сам квалитет културе. Чим немаш довољно људи, немаш ни довољно кадра. Ни оног стручног ни оног квалитетног играчког, глумачког, певачког или ликовног стваралаштва. Може се рећи да имамо пад и у фоклору, евидентно је да немамо довољно стручних особа, али је срећа да у неким пододборима постоје млади људи који покушавају да одрже бар онај ниво који је до сада био, каже Секеруш.

 

 

НАГРАДА ПАЧЕТИНЦИМА

            Овогодишњу плакету „Бранко Куруцић“ за допринос развоју културног аматеризма Координациони одбор доделио је Пододбору из Пачетина коју је примио председник пачетинске „Просвјете“ Петар Мусић. Свечаном затварању овогодишњих „Дана културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема“ присуствовали су и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић, заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Ђорђе Ћурчић, заменик жупана Осјечко-барањске жупаније Јован Јелић, председник Одбора за културу и образовање ЗВО-а Слободан Живковић, потрпедседник СКД „Просвјета“ Светислав Микеревић и председник Самосталне демократске српске странке Војислав Станимировић.

            Поред званичника окупило се још можда тридесетак представника Просвјетиних пододбора и грађана па је сала Хрватског дома била полупразна. Заиста је штета да посетилаца у сали Хрватског дома није било више како због самих учесника, aли, и то треба рећи, и тако и због квалитетног програма на затварању овогодишњих “Дана културе Срба”.

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 126.
30.9.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1570  пута
Број гласова: 20


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

КУД "Слога" из Вуковара прославило свој 95. рођендан

Случај Брђани: Смета им часни крст и ојкача

Посета Ћопићевим Хашанима: Тугуј, бронзана стражо

Васкршња изложба слика Олгица Стефановић у Српском културном центру на Врчару
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1356 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1393 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1521 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1529 прегледа и 5 гласова.

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте
Објављено: 2. oktobar 2015.     Има 1570 прегледа и 20 гласова.

Skip Navigation Links