Свети Сава, традиција српског школства - www.zlocininadsrbima.com

11. фебруар 2016.


Свети Сава, традиција српског школства


Свети Сава је установљен за школску славу  1840. године и од тада се 27. јануара прославља као патрон свих школа. Тим поводом наставници и ученици основних и средњих школа који наставу похађају на српском језику и писму организују и учествују на школским приредбама.

Свака приредба изведена у школама Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније резултат је бројних активности које се спроводе у оделењима, а у циљу едукације и упознавања са ликом и делом првог српског просветитеља. Њему у част одржана је приредба и у ОШ „Даљ“. Пре свечаног програма даљски парох Милован Влаовић осветио је славски колач и жито.

- Значајно је да у школама прослављају светог Саву јер то је наш први просветитељ, који је проширио писменост по целом српском народу, подучава народ како треба да живе и раде. Он је оснивач многих школа по тадашњој Рашкој Србији, многих болница по манастирима. Желео је да људи не живе мраку него да образовањем стичу светлост. У школама деца уче о значају иулози светога Саве, много је о њему речено, многе су књиге и песме које говоре о његовом значају за српски народ написане, рекао је протојереј-ставрофор Влаовић.

 

 

КРОЗ ПЕСМЕ И РЕЦИТАЦИЈЕ

            Са ликом и делом првог српског просветитеља упознају се ђаци током целог школовања. Свака песма и изговорена рецитација приближава ученике великом Сави због којег данас школе постоје.

            Богатство ликовних радова, мноштво прозних и песничких дела чинили су програм у коме су сем школског хор наступали рецитатори нижих и виших разреда. Пред пуним школским холом, где су родитељи, наставници, директор те начелник општине пратили школску приредбу, показали су ђаци велико знање о светом Сави о коме уче на часовима српког језика и писма, историје и веронауке. Од првог до осмог разреда много се тога научи, а лик светог Саве остане заувек запамћен.

- Није он строг, има оно жуто око главе, велику браду и хаљине као што носе попови, тако првог српског просветитеља описује Маја ученица трећег разреда. Мноштво ликовних радова на којима је разним техникама, дечијим знањем и маштом одговорено на тему "Свети Сава" красили су хол ОШ „Даљ“ у којем је прослављена школска слава.

 

СВЕТОГ САВУ ПРОСЛАВИЛИ И СРЕДЊОШКОЛЦИ

Након што заврше основну школу сви они који одлуче да образовање наставе на српском језику и писму светог Саву као школску славу прослављају и у средњим школама. Екипа листа „Извор“ посетила је Гиманзију Вуковар, где се 27. јануара славила школска слава.

- Прослава Светог Саве је традиција наше школе, ми га сваке године обележимо, али не само наша школа, него и остале у којим постоји програм на српском језику и писму. Ми имамо веронауку и вероучитељ наравно предаје и о светом Сави, тако да ученици много знају о лику и делу овог свеца, рекла је водитељка наставе на српском језику у вуковарској гимназији, Анђелка Савић.

            Часове веронауке у гиманзији предаје протојереј-ставрофор Александар Ђурановић који је пре почетка школске приредбе осветио славски колач и жито. На светосавској академији учествовали су, сем гимназијалаца, Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“ и етно група „Ђурђевак“, цео програм пратили су и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић те представници друштвеног и политичког живота Вуковара.                

 

 

Јадранка Ј. Иван

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1524  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Крвава црква против Цркве Христове

Село Млака у Западној Славонији: Црква улила нову наду

Сећање на посету српског патријарха Гаврила Дожића Вуковару и Борову 1939. године

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена

Четири века Православног училишта и долазак српског патријарха у Далмацију

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја

Поводом враћања Титовог споменика у Ужице 2015. године
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1327 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1391 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1503 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1524 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1538 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links