У Хрватској само 146 Хрвата оптужено за ратне злочине, а Срба 3.300 - www.zlocininadsrbima.com

29. мај 2015.


У Хрватској само 146 Хрвата оптужено за ратне злочине, а Срба 3.300


Хрватска све чешће прети да ће блокирати улазак Србије у ЕУ. Између осталог и због стања у нашем правосуђу. Траже да се промени закон по којем је тужилаштво за ратне злочине у Београду надлежно да процесуира ратне злочине у бившим југословенским републикама и да Вељко Марић, који је осуђен за ратни злочин над Србима, из затвора у Србији буде пребачен у Хрватску.

Што се тиче блокада пријема Србије у ЕУ, мислим да би нам тиме учинили услугу. Нити ће Србија уласком у ЕУ профитирати, нити је тај савез дугог века. Што се тиче тужилаштва у Београду, оно треба да почне ра ради свој посао, да буде укинуто или да му се промени име у Тужилаштво за прогон Срба. Јер, откако га воде Војислав Вукчевић и Бруно Векарић од 64 оптужнице које је ово тужилаштво подигло 57 је против Срба. Деведесет одсто.Вељка Марића треба пустити у Хрватску. Ако за све злочине над Србима у Хрватској треба да робија једино Марић, који је усмртио једну особу, нека и он буде ослобођен. Да циркус буде потпун.

У међувремену, био би ред да званични Београду проговори о томе како Хрватска процесуира ратне злочине.

У недавно објављеном извештају Комитета за људска права УН пише да је државно одветништво у Загребу до краја 2013. године поступке за ратне злочине покренуло против 3.446 особа. Међу њима је 3.300 Срба и 146 Хрвата.

    У рату од 1991. до 1995. године из Хрватске је протерано 600.000 Срба. Од тога половина из окупиране РСК, а друга половина из Загреба и других подручја у којима није било ратних дејстава. У „Олуји“ је убијено око 2.000 Срба, у „Бљеску“ најмање 290. У операцији „Масленица“ у јануару 1993. године, убијено је 392 Срба, међу њима 35 жена и троје деце. У Медачком џепу 9.9.1993. године масакрирано је 88 Срба, од чега 13 жена. На Коранском мосту 21. септембра 1991. године заклано је 13 заробљених војника ЈНА. Миро Бајрамовић је признао да је само он, као припадник специјалне јединице полиције, својом руком, у логорима у Пакрачкој Пољани и Марином Селу, убио више од 70 српских цивила. Србима је одузето 50.000 станова. Запаљено им је неколико стотина хиљада кућа и других објеката… уништена имовина вредна десетине милијарди евра. Српство у Хрватској је безмало уништено, затрто, налази се на граници заборава.

Две деценије од завршетка рата, Хрватска је за те масовне злочине осумњичила мање од 150 Хрвата. Међу којима огромну већину чине обични војници или каплари, a нема високих официра хрватске војске и полиције, оних који су наређивали злочине. За сваког ко зна основне чињенице о последњем рату у Хрватској и размерама злочина који су почињени над Србима коментар није потребан.Осим ако је тај неко луд. Или је усташа.
А званични Београд ћути.

 

 

Душан Марић
ФБ Репортер
28.5.2015.

 РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 167  пута
Број гласова: 9


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Дебакл хрватског тужилаштва: Сведок Перо и Капетан Драган

Штрбац поздравио хапшење Емилиа Бунгура, мучитеља из сплитске Лоре

Случај Стоје Трифкановић из Сиска: Моје жртве нико не спомиње

Случај Јашари или зашто не волим ББЦ

Случај Радић: Пет година у затвору, деценију у немилости

Интервју са Бранком Јуришићем: Нова хрватска влада нам не улива поврење

Аргументи за демистификацију Сребренице
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links