Жене косовске долине: Хуманошћу доприносe бољитку читаве заједнице - www.zlocininadsrbima.com

10. децембар 2015.


Жене косовске долине: Хуманошћу доприносe бољитку читаве заједнице


Удружење „Жене косовске долине“ које већ трећу годину делује на територији општине Бискупија, на трајно коришћење добило је просторије некадашње Основне школе, како би несметано могло да обавља досадашње активности у виду пружања помоћи старијим и немоћним особама и раду са децом школског узраста. Ипак, за уселење у нови простор, кажу, неопходна им је помоћ читаве заједнице.

Када су, крајем децембра месеца 2012. године регистровале прво удружење на територији своје општине, са жељом и намером да макар мало допринесу бољитку живота у свих осам села, која чине састав општине Бискупија, за почетне идеје и амбиције иницијаторки овог пројекта, било је довољно тек неколико квадрата изнајмљеног, скромно опремљеног простора, одакле је све почело. Сагледавајући опције и могућности које су им у тим тренутцима биле на располагању, одлучиле су да обједине две групације становништва којима би, заједничким радом, љубављу и залагањем поправиле дотадашњи квалитет живота.

            Приоритет је,  дакле, био у раду са људима трећег животног доба, старијим и немоћним лицима, али и деци предшколског и школског узраста. У врло кратком року, захваљујући реализацији писаних пројеката ка различитим фондовима, али и јавним радовима у трајању од неколико месеци, кроз Удружење је прошао одређени број радно способних жена које су обављале посао геренто домаћица.

 

 

ПОМОЋ ЗА ДЕЦУ И СТАРЕ

            Њихова примарна задужења била су обилазак старије популације, пружање помоћи у кући, набавка лекова, помоћ при одласку код лекара, али и низ других активности које су уз то обављале. Упоредо с тим, јавила се потреба за проналажењем начина како активирати велики број малишана са подручја Бискупије који, одрастајући у скромним условима, немају много могућности у односу на своје вршњаке у градовима.

            У раду са децом, свакодневно су се рађале нове идеје, од глумачке и рецитаторске секције, различитих дечијих приредби па све до прве „Летње Школе српског језика“ кроз коју су школарци учили свој језик и писмо, те радили на очувању свог историјског и културног идентитета. Како је време протицало и рађале су се и нове идеје, а старе су се  надограђивале. Сваким новим даном отварале су и нове потенцијалне активности па се створила и потреба за прикладнијим простором од дотадашњег.

            Општина Бискупија, удружењу „Жене косовске долине“ на трајно коришћење уступила је просторије у згради некадашње Основне школе, али је за њихову употребу неопходна адаптација и уређење, што ове жене, како кажу, самостално нису у могу-ћности да изведу.

- За многобројне активности којима се можемо похвалити у протекле три године, био нам је довољан скромни простор од неколико квадрата који је итекако послужио сврси. Међутим, у међувремену смо се ширили, како бројем жена које су радиле у Удружењу и волонтера који су нам много пута помагали, тако и низом активности које смо себи зацртале, морале смо да потра-жино место где би све то могле да обје-динимо. Од наше општине добиле смо опцију да користимо објекат некадашње Основне школе, овде у селу Риђане, које је негде и средина свих села у окружењу. Сама зграда школе је у добром стању, али да би је довеле у функцију требају нам средства која ми, као организација цивилног друштва нисмо у могућности сами да издвојимо. Струја, вода, санитарни чвор, санитарије и унутрашње преграђивање изискују средства од око 40 до 50 хиљада куна, што је за нас превише, али за све оно што бисмо адаптацијом простора направили, верујте, више је него занемарљиво, каже председница Удружења Радмила Дрезга.

 

 

 

ОЧЕКУЈУ И ПОМОЋ ЉУДИ КОЈИ ТУ ВИШЕ НЕ ЖИВЕ

Разапете између жеља и могућности, једина им је опција, додаје, да се на све могуће начине огласе и потраже помоћ од људи који би разумели њихове намере. Рачунају и на подршку дела становништва које је пореклом везано за овај крај, јер би сваки знак подршке значио корак ка реализацији започетог, те био на корист читавој заједници.

- Обновом школе отворили би канцеларију Удружења, простор за дневне активности намењен старијим особама, играоницу за децу предшколског узраста, учионицу у којој би се школској деци пружала помоћ кроз различите инструкције, те библиотеку “Доситеј Обрадовић“ у коју би сместили преко хиљаду наслова на српском језику и ћириличном писму, које смо прикупили у последње време, а које на несрећу још стоје у кутијама. Био би то, дакле, један мултифункционалан простор који би свима био од користи, објашњава Радмила.

Она каже да општини Бискупија тре-нутно има око 140 малишана узраста до осмог разреда, и преко 300 старијих корисника којима су помагале, а уз то нема било каквих друштвених догађања, нити места на којима би се они могли обратити за конкретну помоћ.

- Онда вам је јасно зашто нам је ово свима од великог значаја. Људи по селима су удаљени једни од других, најчешће јако усамљени, изложени различитим манипулацијама од стране којекаквих промотера и трговаца који им подмећу на потпис различите уговоре, обмањују их, ускраћени су за неке основне информације и могућности, и зато је место где би могли доћи и потражити помоћ, савет, за њих од великог значаја, каже Радмила.

 

 

 

ЛЕПО И КОРИСНО

            Поред свих наведених предности, отворила би се и могућност за запослењем, коју би, кроз различите пројекте, могле остварити бројне незапослене радно способне жене из Бискупије. До сада су многе прилике пропуштене баш због немогућности њиховог спровођења. Ујединити посао и задовољство, за све њих била би велика радост.

- Као незапослена жена, мајка малолетне деце, и неко ко се вратио да живи у овим крајевима, слободно могу рећи да се свему овоме што смо замислиле једнако радујем. Свима нам је по-требно дружење, како деци која изузев школе немају могућност за друге врсте активности, тако и нама женама средњих година које би се могле остварити кроз различите врсте послова, макар и кроз одређени период. Ово су, због низа околности, сада пасивни крајеви, нарочито у зимском периоду, и првенствено нам је потребно место које ће нас све објединити, окупити, и пружити нам могућност да заједно идемо напред, будемо иницијатори лепшег живота у овим крајевима, каже Драгана Петровић, једна од чланица овог Удружења.

            Све њихове жеље и планове није тешко разумети, ипак, оно што оставља најјачи утисак у разговору са мештанима Бискупије, потребе су и маштања седмогодишњег Милана којем када није у школи у Книну, друштво највише недостаје.

- Волео бих да ту имамо неку играоницу, или компјутер да играмо игрице. Док чекам аутобус на станици, најтеже ми је то што сам сам, што немам друштва, дечијом искреношћу каже Милан Купрешанин, надајући се да ће зимске дане следеће године, проводити у топлим просторијама са својим вршњацима.

            За бољи живот читаве једне заједнице некада није потребно много, али и то мало, углавном, највише недостаје. Вредне жене из Бискупије то најбоље знају, али баш због својих снова у које верују, непресушних идеја и планова које свакодневно креирају, не одустају од жеље да се у скоријој будућности, за исту ту добробит, боре у новим, већим и прикладнијим просторијама, кроз све потенцијалне активности и могућности њиховог Удружења. Први корак су урадиле, за даље им је потребно још мало помоћи, а онда ће се већ некако снаћи.

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 131.
9.12.2015.


Приче повратника у Северну Далмацију и Лику

Плавно - Кнежевићи у Штикову - Баљци у Мушковцима - Вашар у Бенковцу - Сијело Тромеђе - Жегар

"Отворена врата" у Книну - Када парох брине за вернике - Богатство Лике - Нос Калик  - СКУД у Книну

Бјелановићи из Кистања - Јовичине пчеле у Колачинцу - Дрниш - Савиндан у Далмацији

Далматински виногради - Храм у Бјелини - Божић у Далмацији - Зимски сан у Книну

 


 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1673  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Шест сведока против терористичке УЋК пребачено у иностранство

Наставак системског застрашивање Срба из Ђаковице

Размишљање једне девојке Јелене о Косову и Метохији

Ћуте Албанци, ћути ОУН, ћути Београд

Убиство рањеног срца – мартовски погром

Служен парастос у Приштини поводом 11. годишњице Мартовског погрома

СРАМОТНА ОДЛУКА СУДА: Харадинај слободан човек!
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Православна Далмација: Јединство и саборност најважније компоненте Богословије
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1345 прегледа и 0 гласова.

21. годишњица оживљавања "Олује" у Книну
Објављено: 22. avgust 2016.     Има 1411 прегледа и 10 гласова.

Северна Далмација: Кише изазвале поплаве, помутиле изворе, потoпиле подруме
Објављено: 2. novembar 2015.     Има 1461 прегледа и 0 гласова.

Олујни дани у Книну још трају
Објављено: 2. septembar 2015.     Има 1559 прегледа и 5 гласова.

Четири века Православног училишта и долазак српског патријарха у Далмацију
Објављено: 3. septembar 2015.     Има 1574 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links