Злочин над Србима у Чајничу: Убиjале и комшиjе из Буковице - www.zlocininadsrbima.com

12. мај 2015.


Злочин над Србима у Чајничу: Убиjале и комшиjе из Буковице


Специјално тужилаштво Црне Горе за борбу против организованог криминала, корупције, ратних злочина и тероризма, води истрагу у шест случајева ратних злочина почињених на територији те или других држава, у које су укључени црногорски држављани".Према сазнањима овог листа, један од тих случајева је и злочин над српским становништвом у селима око Чајнича у Републици Српској, почињен 19. фебруара 1993. године, који је до сада чамио у фиокама тужилаштава у Подгорици и Сарајеву.

Наиме, постоје више него јаке индиције да су у звјерским ликвидацијама 25 цивила, рањавању више њих и одвођењу у заробљеништво, силовањима и излагању тортури, учествовали људи са подручја Буковице, у општини Пљевља. 
- "Туда је муслиманска војска и прошла нападајући голоруки народ. Из тог времена постоји кривична пријава полиције из Чајнича против 38 држављана Црне Горе, од којих неки живе у БиХ, али користе бирачко право на подручју Пљеваља", наводи лист. 

Поводом овог злочина, под притиском јавности, тек 2009. године огласио се тадашњи врховни државни тужилац Црне Горе Ранка Чарапић и најавила исправљање неправде која је Србе из Чајнича бољела толико да су чак најавили тужбу против државе Црне Горе пред Међународним судом у Стразбуру. 
- "Врховном државном тужилаштву пријављени су случајеви наводних ратних злочина, међу којима је и случај ратног злочина над 24 цивила у БиХ, од стране држављана Црне Горе, припадника паравојних формација", изјавила је тада Ранка Чарапић. 

Али, ни ријечи поводом злочина који су, са муслиманским снагама из Горажда, починили и муслимани из пљеваљске Буковице, наводи лист. 
- "Није тајна да су екстремисти из пљеваљске Буковице, наше комшије, водили муслиманску војску из БиХ и дали допринос у сатирању цивила, показујући нечувену бестијалност. Убили су тринаестогодишњег Жељка Машића и потом га масакрирали, ломећи му мртвом зубе! Иживљавали су се над покојном Полком Дачевић (30), крвнички масакрирали Трифка Дачевића (66) оставивши му нож у гркљану", говорио је Ратко Машић, рођак неколицине ликвидираних Срба. 

У селима Поникве, Гламочевићи и Бућковићи, убијени су: Његош, Полка, Душанка, Бранко и Ивана Машић, Трифко, Божо и Станојка Дачевић, Душко Катана, Вучко и Стево Ковачевић, Чедо Поповић, Душан Чокорило, Даринка Пјевић, Жељко Машић и Мирко Крнојелац. 

У Гламочевићима су убијени цивили Милан Вујовић, Ратко Крезовић, Радован Станичић, Алекса Танасковић, Тодор Јањић и Мирко Ласица. У Бучковићима су масакрирани Млађен Дракула, Никола Пљеваљчић и Владо Ћуковић.

 

 

 

М. Секуловић
Вечерње новости
11.5.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице -

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Милорад Пајчин

 

 

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 402  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Писмо сведока Игора Миколе, у вези злочина у Пакрачкој Пољани

Пронађени остаци српских жртава у Броду

Обиљежено 20 година од страдања Срба из РСК на Петровачкој цести

Сахрањена Милева Жупић

Сарајево и за парастос небезбедно

Извештај са Банстола 3.6.2017

Породице жртава из Добровољачке не одустају од борбе
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links