Миленко Павловић - витез српског неба - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Миленко Павловић - витез српског неба


Миленко Павловић (1959-1999) је био потпуковник, пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука.

Погинуо је у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева 4. маја 1999. током НАТО агресије и бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Данас у Батајници једна улица носи његово име, а такође у родном селу ловачки спомен-дом и спомен-чесма понели су његово име.

Јуна 2019. године војни аеродром у Батајници је понео његовоиме: "Војни аеродром пуковника Миленка Павловића".

 Биографија

Миленко Павловић је рођен у породици Милорада и Радмиле Павловић, у ваљевском крају, у селу Горње Црниљево 5. октобра 1959. године. Прва 4 разреда основне школе завршио је у родном месту, а следећа 4 у Осечини.

Средњу војну школу је завршио у Мостару. Иако је најпре одбацио ту могућност, касније се ипак одлучио за професију војног пилота. Брзо је напредовао у хијерархијској структури Југославенске Народне Армије.

 

 

Каријера

Бомбардовање Савезне Републике Југославије затекла га је на дужности команданта 204. ловачког пука, чије је седиште било измештено у Стару Пазову. Летачка техника је била на изузетно слабом нивоу одржавања и несигурна. До тог 4. маја 1999. неколико авиона је изгубљено услед разних кварова који су се обично дешавали непосредно по узлетању. Већина пилота је успела да се спасе, погинуо је једино мајор Зоран Радосављевић, до тог дана.

 

 

Херојска погибија

Дана 4. маја 1999. око 12 часова примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције "Крушик", као и на војна складишта у селу Причевић. Команду да полети добио је један од млађих официра ВЈ. Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је он полетео ка Ваљеву са својим авионом МиГ-29, № 18109. Убрзо се нашао над Ваљевом, међутим, после самог узлетања му се покварио генератор наизменичне струје тако да је остао без радара.

Павловић се упустио се у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, успео да их збуни и чак натера у бекство смелим наступањем али је, убрзо, око 12:45, био погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона F-16 Fighting Facon који су били западно од Тузле те их он није ни приметио. Погинуо је још у ваздуху. Остаци његовог авиона пали су у село Петница.

Сахрањен је 6. маја 1999. на Бежанијском гробљу у Новом Београду.

 

 

Наслеђе

Главна улица у Батајници, која води од центра села до аеродрома носи име пуковника Миленка Павловића. У родном селу Миленка Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен комплекс који обухвата:
 

  1.     Спомен чесму са плочама пилоту Павловићу и мајору Александру Стефановићу (погинулом 1991. код Товарника) као и војницима изгинулим у ратовима за ослобођење 1912—1918. На спомен чесми се налази крило са авиона МиГ-29 пилота Павловића
  2.  Ловачки спомен-дом Миленко Павловић Пилот
  3.  Авион типа Г-4 Супер Галеб
  4.   Војни аеродом у Батајници, код Београда је 26. јуна 2019. године понео име пуковника Миленка Павловића.У оквиру комплекса се налазе и црква Обновљења храма св. Георгија-Ђурђица, са парохијским домом као и игралиште ФК Миленко Павловић - Пилот. Његова фотографија са пилотском кацигом, постала је крајем 2008. године, лого модне компаније Hero (Херој).

 

 

Документарни филмови

Радио Телевизија Србије је снимила документарни филм о животу и погибији Миленка Павловића под називом „Лет у смрт“, који је премијерно емитован 24. марта 2006. године, на осмогодишњицу почетка НАТО агресије на СР Југославије.Посећено је: 12918  пута
Број гласова: 40
Skip Navigation Links