КОЛУБАРСКИ МАРШ 2014

   

КОЛУБАРСКИ МАРШ 2015


Kolubarski Mars 2014 Поштовани посетиоци, ово је страница намењена промoцији и ширењу информација везано за Колубарски Марш, у славу јунака који су као припадници Војске Краљевине Србије своје животе положили на бранику отаџбине 1914. године када је српска војска извојевала по други пут величанствену победу над моћном војском Аустро-Угарске царевине (прва битка је била на Церу, августа 1914. године).

Колубарска битка је једна од најзначајниjих у српској војничкој историји, а трајала скоро месец дана од 16. новембра до 14. децембра 1914. године, када је команда аустро-угарске војске издала наређење о повлачењу својих трупа преко Саве. Губици српске војске у Колубарској бици били су велики 22.000 мртвих и 91.000 рањених војника, али је циљ испуњен. Због огромног значаја ове битке, вест о победи српске краљевске војске је далеко одјекнула у читавом свету. Генерал српске војске, Живојин Мишић је због успешног командовања у Колубарској бици унапређен у чин војводе.

Због свега горе наведеног, ми као поштоваоци јунака Колубарске битке одлучили смо да покренемо једну идеју која ће у будућности још више да се шири, а то је КОЛУБАРСКИ МАРШ. Слично као што су наша браћа из Шапца покренули сада већ традиционални Церски Марш, где смо и ми ранијих година били учесници, тако сада се покрећемо марширање од села Кадина Лука (општина Љиг) до града Лазаревца, у коме се налази спомен црква у којој су сахрањене кости изгинулих српских војника у Колубарској бици.


Ове године је план да у недељу 13. децембра из Београда крене најмање један аутобус са Главне железничке станице у раним јутарњим сатима око 06:00, ка Кадиној Луци, где би се сви учесници Колубарског Марша окупили и кренули...


* 07:30  Долазак у Кадину Луку и припрема за Колубарски марш.

* 08:00  Почетак Колубарског марша.

* 09:00  Прва пауза од пола сата, код цркве у Кадиној Луци тј. спомен-костурнице у изградњи. Говор Младена Драшића. Доручак.

* 12:00  Долазак у Љиг, код споменика пуковнику Живојину Бацићу. Пауза пола сата.

* 14:00 Трећа пауза од 45 минута за ручак (пасуљ), у селу Чибутковица, код домаћина.

* 17:00  Долазак у град Лазаревац, код спомен-костурнице тј. цркве Св. Димитрија, где се полаже венац јунацима србске војске и држи кратак помен.

* 17:30  Долазак у салу Дома културе, где ће бити пригодан програм у организацији Туристичке организације Лазаревац.

* 18:30  Улазак у аутобусе и полазак за Београд.

* 20:00  Долазак у Београд на Главну железничку станицу.


 

ТОКОМ КОЛУБАРСКОГ МАРША НАЈСТРОЖЕ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО НОШЕЊЕ СТРАНАЧКИХ И НАВИЈАЧКИХ ОБЕЛЕЖИЈА, АЛКОХОЛИЗАМ И САМОВОЉА! ОВО ПОВЛАЧИ ИСКЉУЧЕЊЕ ИЗ КОЛОНЕ.

Дозвољено је ности србска национална обележија, као и ствари које прате тематику Првог светског рата.

 

Све информације и резервације за полазак из Београда можете добити на порталу: www.kolubarskimars.rs или путем телефона: 063283563 (Станко)

Информације и резервације за полазак из Шапца можете добити путем телефона:
0654374921 (Бранислав)


Дужина пута који би учесници Колубарског Марша препешачили била би нешто око 33 км. Време ове године не би требало да нам представља проблем јер како метеоролози најављују требало би да буде без падавина, са температуром од 8'С. Ваше је да се пријавите на телефоне горе наведене чиме обезбеђујете сигурну резервацију за аутобус, да би имали орјентационо евиденцију учесника овог другог Колубарксог Марша.


Детаљан извештај са прошлогодишњег Колубарског Марша од 14. децембра 2014. можете прочитати ОВДЕ.
Skip Navigation Links