Први сусрет Соколова са НАТО специјалцима 1999. код Качаника - www.zlocininadsrbima.com

   

ПРВИ СУСРЕТ СОКОЛОВА СА НАТО СПЕЦИЈАЛЦИМА 1999. КОД КАЧАНИКАУ рејону села Пустеник и Гајре, 2. марта 1999. године, почела је против-терористичка акција јединица Полиције испровоцирана непрекидним нападима и гомилањем шиптарских терористичких снага у општини Качаник.

Акција је почела у јутарњим часовима ватреном подршком јединица Полиције, уз садејство специјалних јединица Војске, једног батаљона војне полиције 72. специјалне  бригаде и чете војне полиције 52. батаљона војне полиције Приштинског корпуса, које су биле на положајима у непосредној близини.


Припадници ПТБ 72. специјалне бригаде Војске Југославије
И. Вељовић, М. Талијан, М. Кркобабић и Р. Бјелица

Док су јединице Полиције изводиле класичну акцију претреса терена, припадници Против-терористичког батаљона војне полиције 72. специјалне бригаде „Соколови“ кренула је да запоседне репетитор на објекту Бело брдо (кота 1.082), 500 метара источно од села Глобочица и око 800 метара од државне границе са БЈР Македонијом.

Према извештају команданта батаљона, мајора Марковића „Маркана“, пре почетка акције хеликоптер НАТО-а надлетао је простор изнад репетитора, који није био у функцији. Хеликоптер НАТО-а  ушао је на територију СР Југославије за око два километра, летео око 10 минута изнад репетитора, а затим се у ниском лету вратио на територију Македоније.

То је био разлог што су специјалци  кренули да поседну рејон око репетитора. Наишли су на групу од 30 терориста, у добро уређеним положајима са којих су контролисали државну границу, комуникацију ка граничном прелазу „Глобочица“ и простор према селима Котлина и Иваја.

„Соколови“ су се приближили на свега 50 до 80 метара од положаја и уочили ровове, заклоне и бункере. У рововима је било неколико војника у белим маскирним униформама, са најсавременијим наоружањем и опремом. Изненадном ватром са блиског одстојања постижу изненађење. Са тог одстојања, капетан Мирослав Талијан и остали специјалци препознају маскирну униформу НАТО јединица, са карактеристичном шаром од ''борових гранчица'' и по наоружању закључују да се ради о специјалцима НАТО-а.

У размени блиске ватре, од снајперског метка, директно у шлем, гине Горан Мирјачић водник 1. класе. Док траје борба из правца граничног прелаза и села Глобочица до самог репетитора долазе џипови ОЕБС-а. Због тога „Соколови“  прекидају са дејством. То  користе специјалци НАТО-а  и пред очима наших војника укрцавају се у возила Мисије ОЕБС-а, која великом брзином одлазе према Качанику, оставивши своје савезнике, терористе ОВК, да се сами боре.

Препуштена сама себи, већ разбијена група ОВК се дели у две мање групе, које  се извлаче, из борбе. Једна преко објекта Рунец (тт. 932) ка комуникацији Ђенерал Јанковић–Качаник, а друга преко Љок-Махале ка селима Иваја и Качанику. У сукобу је убијено шест терориста а два су заробљена и предата надлежним органима МУП-а.

Тако се завршио први и једини „сусрет“ наших и НАТО специјалаца.

Командант „Соколова“, мајор Миодраг Марковић звани Маркан, проценио је да су се специјалци пресвукли у цивилна одела и са возилима Мисије ОЕБС-а прешли државну границу и, под заштитом припадника ОЕБС-а, отишли у БЈР Македонију. После заузимања репетитора, „Соколови“ су пронашли опрему коју је хеликоптер НАТО донео ради оспособљавања репетитора за рад.

Борбе су вођене и око села Режанце, на самој државној граници. Припадници Полиције су у садејству са Четом војне полиције 52. батаљона Војне полиције разбили терористе и успоставили контролу над државном границом. Одмах сам известио Генералштаб Војске Југославије, а одељење безбедности Треће армије известило је Управу безбедности и генерал-пуковника Димитријевића.

Због појава специјалаца НАТО-а  на Косову и Метохији, у Команди Приштинског корпуса са најодговорнијим старешинама Треће армије и Приштинског корпуса извршена је анализа. Закључено је да  је  требало да  специјалци НАТО-а оспособе репетитор за одржавање везе у циљу навођења својих јединица и авиона у случају агресије, а ШТС да преузму његово обезбеђење.

Представници Мисије ОЕБС-а нису реаговали у вези овог инцидената. Огласио се само осведочени србомрзац, генерал-мајор Древенкијевич,  оптуживши нас за инцидент:
- „Као одговор на појачану активност ВЈ, у пограничном региону крај Качаника, борци ОВК-а ушли су у овај регион. То је неизбежно довело до сукоба са снагама безбедности, а на крају и до планиране и темељите војне операције да се ОВК уклони из региона. Током припрема за операцију бригадни командант ОВК из овог краја, није дозволио УНХЦР-у да евакуише расељена лица. То се протумачило као циничан покушај коришћења албанских цивила као живог штита''.

Изјава, сама по себи, потврђује однос ОЕБС-а и ОВК. У својој изјави тај генерал терористе ОВК назива „борцима“ и не спомиње да су убачени из Македоније, да су запосели важне објекте на државној граници и поубијали припаднике МУП-а.

Генерал Древенкијевић је прећутао да каже да су у акцији код Качаника учествовали специјалци НАТО-а и да их је ОЕБС, можда управо он, извукао из борбе и спасио у последњем тренутку. Био сам убеђен да управо он одржава контакте са командантима ОВК. Истину коју није могао да прећути, вероватно због представника УНХЦР-а, „да је ОВК користио цивиле као живи штит“.

У току дана састали су се шеф канцеларије Савезне Владе за сарадњу са Мисијом ОЕБС-а, генерал-потпуковник Лончар и генерал-мајор Древенкијевич у вези са проблемима на Граничном прелазу Ђенерал Јанковић. На том састанку Древенкијевич није коментарисао догађаје код Качаника.

 

Из Ратног дневника команданта Трeће армије
генерал-пуковника Небојше Павковића
Припремио: Бошко Антић, контраадмирал у пензији


 

Преузето са: vostok.rs
24.09.2018.

ПОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Исповест Светозара Ковачевића јединог преживелог у касарни Боровњак

Хронологија НАТО агресије на СРЈ (24. март - 12. мај 1999.)

Списак уништених православних светиња од 10. јуна 1999. до данас

Списак уништених православних светиња од 10. јуна 1999. до данас

Исповест Светозара Ковачевића јединог преживелог у касарни Боровњак

Херој Милош Ћирковић (1961-1999)

Битка на Кошарама 1999
Tags:
BOMBARDOVANJE SRBIJE
PROLECE 1999
NATO AGRESIJA
JEDINICA SOKOLOVI
SELO KACANIK
TERORISTI OVK
RATNI DNEVNIK
NEBOJSA PAVKOVIC
TRECA ARMIJA
SPECIJALNE JEDINICE
MIROSLAV TALIJAN
72. BRIGADAАко преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!

 


СРБИЈО ПАМТИ! ЗБОГ СЕБЕ, ЗБОГ БУДУЋНОСТИ!

Оцените нам овај чланак:
Skip Navigation Links