Ратне приче са Паштрика - www.zlocininadsrbima.com

Ратне приче са ПаштрикаСлађана Зарић је 2019. године, поводом 20. годишњице од почетка агресије НАТО пакта и варварског бомбардовања наше домовине направила документарни филм о једној од најстрашнијих битака наше новије историје - Битка на Паштрику која је трајала од 26. маја до 10. јуна 1999. године, када је из правца Републике Албаније покушана копнена инвазија на нашу земљу у рејону планине Паштрик и долине Белог Дрима, код града Призрена.

Ова копнена инвазија је носила шифровано име "Стрела 2".

Око 5.000 агресорских бојовника који су сачињавали албански терористи из тзв. Ослободилачке Војске Косова, регуларна Војска Републике Албаније, амерички маринци, норвешки и британски специјалци и разни други плаћеници из арбских земаља нагрнуло је на наших 1.500 војника са знантно слабијом техником. Овде је терен био повљнији него на Јуничким планинама, па је НАТО авијација могла чешће да дејствује.

Одбрана је издржала све нападе и тако дочекала Војно-технички уговор 10. јуна 1999. када се по налогу државног врха повукли у централне делове Србије.

Снимљeно je прeко 50 сaговорникa из броjних jeдиницa коje су учeствовaлe у Паштричкој бици, кaко грaничaрa 55. грaничног бaтaљонa, припaдникa 549. моторизовaнe бригaдe, 52. артиљеријско-ракетне бригаде, 72. спeциjaлнe бригaдe тaко и руског добровољцa...

Генерал Владимир Лазаревић, командант Приштинског корпуса:
- "Ако је битка за Кошаре синоним за Вијетнам у малом, онда је битка на Паштрику синоним за Вијетнам у великом".

Генерал Весли Кларк, командант европских снага Североталанског савеза:
- "НАТО води борбу против способног противника, чије јединице вешто мењају свој положај и избегавају нашу авијацију. Противник је успео да разбије све веће базе ОВК".

 ПОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Битка на Паштрику 1999

Нишка хероина: Слађана Станковић (1965-1999)

Марина Милошевић: Милункa Сaвић новог добa

Херој са Паштрика: Бошко Лемић
Оцените нам овај чланак:


Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!

 


СРБИЈО ПАМТИ! ЗБОГ СЕБЕ, ЗБОГ БУДУЋНОСТИ!

Skip Navigation Links