Херој Зоран Радосављевић (1965-1999) - www.zlocininadsrbima.com

   

ХЕРОЈ ЗОРАН РАДОСАВЉЕВИЋ (1965-1999)Јуриш на непријатеља

Најмлађи пилот МИГ-а рекао је својој мајци: "Ми пилоти морамо да преузмемо први удар на себе и тако спасемо бар неко дете у овој земљи."

Мајор Зоран Радосављевић погинуо је трећег дана НАТО агресије на бившу СРЈ 26. марта 1999. године, у ваздушној борби са бројчано и технички знатно надмоћнијим непријатељем.Његов авион МИГ -29. према званичној верзији, оборен је у ширем рејону Лознице. али су олупина и тело пронађени недалеко од места Теочак код Бијељине. Са њим је те вечери оборен и мајор Слободан Перић који се спасио искакањем. Зоран Радосављевић, пилот ВЈ и страствени једриличар, рођен је 26. фебруара 1965. године у Приштини.

Отац му је био војник, официр ЈНА и породица се стално некуд селила. Скрасили су се у Београду таман да се Зоран ту, у основној школи "Старина Новак", упише у први разред.
- Био је обично дете, ако таква деца уопште постоје - каже његова мајка Радојка. - Враголаст и дружељубив, а послушан и савестан. Понекад би збуњивала његова преданост школи.

После се уписао у војну гимназију, па у Ваздухопловну академију. Био је бриљантан студент. Онда Мостар, па Задар и, коначно, скрасио се у Београду. Магистрирао је на Саобраћајном факултету у Београду и постао један од водећих стручњака у нашој земљи из области сателитске навигације. Те 1999. године припремао је докторат и био у сталној вези са својим менторима. Био је најмлађи пилот код нас на авиону МИГ-29.

Тело пилота Зорана Радосављевића, који је погинуо у борбама с авионима НАТО, одмах увече пронашли су дечаци у Републици Српској, надомак Бијељине. Захваљући тим дечацима од 16 и 17 година, Зоран је сахрањен! Труп авиона био је на ливади, кљун на једној планини, а његово тело са седиштем на другој. Дечаци су узели мердевине и ћебе од једне баке. Умотали га и предали војсци Републике Српске. Војници су га пешке преко њива пренели у болницу у Лозници.
- Убрзо су дошли амерички војници и малтретирали мештане да кажу где је пилот - причала је касније Зоранова мајка, која сваког дана обилази синовљев гроб на београдском гробљу Лешће. Дан пре погибије однела му је, каже, последњи доручак у његов стан на Новом Београду, где је живео са девојком, и молила га да не лети.

- Мама, морам - рекао је тада Зоран мајци. - Шта је човек ако изгуби своју домовину? Ми пилоти морамо да преузмемо први удар на себе и тако спасемо бар неко дете у овој земљи.

Пилот Зоран Радосављевић посмртно је одликован Медаљом за храброст и унапређен указом свог команданта. Медаља за храброст добијена у рату је неупоредиво блиставија од оне што се добија у мирним временима. Још је сјајнија ако је додељена посмртно. Главна улица у Батајници данас поносно носи име Мајора Зорана Радосављевића.Мој Херој
2008.ПОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Хронологија НАТО агресије на СРЈ (13. мај - 9. јун 1999.)

Сећање Звездана Ристића на бомбардовање Куршумлије 24. марта 1999

Исповест добровољца Ненада

Списак уништених православних светиња од 10. јуна 1999. до данас

Битка на Кошарама 1999

Обарање америчког авиона Ф-117 тзв. Невидљивог 1999. године

Херој Коста Алексић
Tags:
PILOT
HEROJI
BOMBARDOVANJE
1999
NATO PAKT
BATAJNICA
VOJSKA JUGOSLAVIJE
LOZNICA
PRISTINA
STARINA NOVAK
MIG 29Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!

 


СРБИЈО ПАМТИ! ЗБОГ СЕБЕ, ЗБОГ БУДУЋНОСТИ!

Оцените нам овај чланак:
Skip Navigation Links