Црвено доба - www.zlocininadsrbima.com

   


Документарни филм


ЦРВЕНО ДОБА 

„Црвено доба“ је је домаћи документарни филм који се бави систематским истребљивањем грађанске класе у Србији и Црној Гори од стране револуционарних, комунистичких власти. Пројекат се посебно бави догађајима у српским градовима након уласка комунистичких снага 1944-1945, страдањем професора, индустријалаца, трговаца, лекара, адвоката, уметника, писаца, свештеника и осталих угледних грађана и чланова њихових породица на територији Србије и Црне Горе. Истраживање је фокусирано на период од 1941. до 1947. године када је извршен највећи број хапшења и ликвидација.

Филм је настао као плод пројекта „Суочавање са тоталитарним наслеђем комунизма у Србији и Црној Гори“ невладине организације „Веће за демократске промене“, који је реализовао тим историчара и новинара (Радмила Пејић, Александар Маринковић, Саша Мишић, Зоран Скопљак, Небојша Берец, Бранко Вучковић, Иван Бецић) вођен аутором пројекта и председником Већа Душаном Т. Батаковићем. Монтажер: Петар Јаконић.

Поред грађе из архива и докумената, најважнији извор података су искази непосредних сведока, жртава или њихових потомака који су непосредно осетили револуционарну смену власти од јесени 1944 године. Сви искази интервјуисаних сведока забележени су камером и као такви су драгоцен извор и за друга истраживања која се тичу периода пред други светски рат, сам рат и период после рата када је успостављена комунистичка власт у Југославиији. Како су интервјуисани сведоци, у периоду који обрађује истраживање, сада већ на крају свога биолошког века, њихови искази представљају драгоцен извор информација који остаје за даља истраживања. Снимљено је преко сто сати разговора, пробрано више сати филмског материјала из Музеја југословенске кинотеке и Филмских новости који се односе на период од 1941. до средине 1950-их година.

Сви сарадници на пројекту су људи без идеолошких предрасуда пришли читавом пројекту са амбицијама да рад на њему представља трезвено, на архивској грађи и на сведочанствима засновано истраживање, које не жели да ревалоризује историју, већ да на период којим се бави, баци једно ново светло, којим ће се хаос настао на овим просторима током Другог светског рата осветлити из једног новог угла.

Овај филм је постављен на YоуТубе уз дозволу аутора, Др. Душана Т. Батаковића.

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
KOMUNISTICKI ZLOCINI
SFRJSkip Navigation Links