Митар Максимовић - Војвода Мандо - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Митар Максимовић - Војвода Мандо


Рођен је у селу Доње Забрђе код Угљевика 10. октобра 1963. године. Био је председник Борачке организације Републике Српске. Погинуо је 2002. године у саобраћајној несрећи (39 година). За собом је оставио супругу Љиљану, кћерку Божану и сина Душана.

Његово село родно село Забрђе је иначе током Другог светског рата претрпело страшне губитке, јер су преко 200 мештана усташе одвеле у логоре, а остатак становништва је био изложен великом покољу немачких СС јединица.

Пре рата био страствени љубитељ фудбала и играо у локалном клубу „Мајевица“ из Забрђа. Његове квалитете тада примећује и доста познатији „ФК Рудар“ из Угљевика.

По отпочињању ратних дејстава у Хрватској, као добровољац одлази са рођаком Ралетом у Книн 26. септембра 1991. године, да помогне својој браћи у Крајини и тако постаје борац Прве Бенковачке бригаде. Истакавши се својом храброшћу током борби за Книн и Бенковац, добија унапређење у командира чете. У родни крај се враћа после девет месеци, када муслимани нападају Угљевик.

Освојио је релеј Столице на Мајевици, 10. априла 1992. године што је било веома значајно за медијско извештавање српског становништва у БиХ, а потом формира елитну борбену групу „Обилићи“. После неког времена Мандина јединица за брза дејства преименује се у „Лавове са Мајевице“. Јединица је у свом саставу имала и до 600 бораца. „Лавови са Мајевице“ имали су 52 погинула и 180 рањених бораца.

Јединица обилази и многа друга бојишта, сем Мајевичког. Истакла се у ослобађању Коридора јуна 1992., тачније у борбама за Брчко, борбама на Озрену, Сарајевско ратиште и многим другим. Манда је између осталог, одликован и орденом Милоша Обилића.

Његова јединица је 30. маја 1992. претрпела највеће губитке када су у Сељубљу Пољу, према Тузли налетели на минско поље. Том приликом су имали 6 мртвих и 28 рањених бораца. Исто тако када је Војвода Мандо лежао рањен у болници, пропушио је када је чуо да су његови борци лоше прошли на Висачи, спасавајући 70 опкољених мештана.

Накона рата је био председник Скупштине Општине Угљевик и председник Борачке организације Републике Српске. Након саобраћајне несреће 2002. године, под неразјашњеним околностима, многобројни поштоваоци су се одужили Максимовићу се 27. децембра 2007. године подигавши му спомен-бисту у центру Угљевика.

Певач крајишке музике Мирко Пајчин, алиас Баја Мали Книнџа је на свом албуму "Глуви барут" отпевао једну песму посвећену Војводи Манди под насловом "Препелице", која је врло брзо постала велики хит и ван граница Републике Српске. А исто тако добар део своје књиге Младен Кртлина "Витезови на олтару отаџбине" посвећује Војводи Манди и његовој храброј јединици.

 Посећено је: 7707  пута
Број гласова: 114
Skip Navigation Links