Биографије Срба које треба памтити - www.zlocininadsrbima.com

11. март 2016.


Биографије Срба које треба памтити


Српски биографски речник је нацио-нална енциклопедија која садржи биографије знаменитих Срба, али и странаца значајних за српску историју у периоду од средњег века до 1945. године. Овај подухват Матице српске ради се по угледу на многе европске народе који су у периоду од 17. до 20. века публиковали слична вишетомна издања.

На овом пројекту дужи низ година ради стручан тим људи са великим бројем сарадника.

- Посао је започет још почетком седамдесетих година прошлог века, односно тад је дата идеја и тад се почело са креирањем концепције и методологије рада на пројекту и секцерпирањем грађе, заправо вађењем података из монографских и периодичних публикација. Само писање биографија почело је негде деведесетих година, а први том Српског биографског речника појавио се 2004. године. Од тад па до прошле године објављено је шест томова, почевши од слова А па све до слова М, дакле што се тиче презимена личности које су уврштене у речник, појашњава председник редакционог одбора СБР-а мр Драган Тубић.

 

 

ПРОЈЕКАТ ПОДРЖАН ОД ИНСТИТУЦИЈА

            Сам пројекат помагали су Министарства науке и културе Републике Србије, градске и покрајинске власти, али и донатори. На овом пројекту може постати сарадник свако ко је заинтересован и ко се бави истраживањем и писањем биографија знаменитих Срба.

- Лепо смо примљени и у стручној и у широј јавности. Пројекат има леп углед и леп реноме. То потврђује да имамо преко хиљаду сарадника, а то су сарадници од студената завршних година студија па до академика и људи који су стручњаци у својим пословима, који су научна елита у сваком погледу. Такође, лепо је распоређена и географска подршка у смислу да из свих делова Србије па и ширег окружења имамо сараднике, а пројекат се препознаје као нешто што је корисно и битно, нагласио је Тубић.

 

 

У РЕЧНИК УВРШТЕНИ СРБИ ИЗ СВИХ КРАЈЕВА

У шест до сад изашлих књига приказано је више од десет хиљада биографија, на преко пет хиљада страница и са око 3 500 портрета. Први уредник Српског биографског речника био је познати српски академик и историчар Чедомир Попов, док тај посао након његове смрти обавља универзитетски професор и потпредседник Матице српске Бранко Бешлин.

 

ЈОШ ЧЕТИРИ ТОМА У ПРИПРЕМИ

Предвиђено је да светло дана угледа још четири књиге ове енциклопедије. Српски биографски речник обухватио је све познате и знамените Србе, не само из Србије него и шире, па се тако у њему могу пронаћи и биографије Срба из Вуковара и околине, али и са територије целе данашње Хрватске.

На вуковарској промоцији поред Др-гана Тубића као председника редакционог одбора говорили су и лексикограф Дејана Оцић, стручни сарадник лексикографског одељења Александра Новаков и сарадник на пројекту из Вуковара Боривој Чалић.

- Ово је пројекат од изузетног значаја, пре свега националног. Ту је сакупљена велика значајна баштина где можемо наћи податке о можда чак и заборављеним личностима који су живели током векова и који су допринели на различите начине својим различитим деловањем српској традицији и уопште српском народу, истакла је лексикограф Дејана Оцић.

Промоција у Српском културном центру у Вуковару одржана је у оквиру програма „СКЦ средом“, а само дан након прославе 190-е годишњице од оснивања Матице српске.

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 137.
2.3.2016.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1617  пута
Број гласова: 5


Tags:
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1466 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1566 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1577 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1600 прегледа и 0 гласова.

Биографије Срба које треба памтити
Објављено: 11. mart 2016.     Има 1618 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links