Годишњица неразјашњеног убиства Ристе Југовића са Пала - www.zlocininadsrbima.com

   

9. март 2021.


ГОДИШЊИЦА НЕРАЗЈАШЊЕНОГ УБИСТВА РИСТЕ ЈУГОВИЋА СА ПАЛА


Чланови породице посљедњих година понављају да више и не желе да о овом догађају говоре у јавности, а то су ових дана потврдили и Срни.
- Сматрамо да у свему овоме недостаје кључни корак, да ли је то у питању воља или храброст не знам, али ми, као породица, желимо да се све ово што јесте или није рађено годинама на легалистички начин приведе крају - рекао је раније Миро Југовић, син Ристе Југовића.

Он је навео да породица остаје предана том легалистичком приступу и вјери да ће органи Републике Српске и надлежне правосудне институције на нивоу БиХ овај случај довести до краја.

Према његовим ријечима, кључне институције Републике Српске све вријеме породици Југовић поклањају велику пажњу и пружају подршку, све с циљем коначног расвјетљавања овог злочина.


Вјечна кућа Ристе Југовића

Породица Југовић сматра да би правда требало да буде коначно задовољена и због тога што је њихов отац, супруг и дјед, који је био један од активних стваралаца институција Републике Српске, мучки убијен, у дворишту породичне куће.
- Очекујемо достојан однос према нашем оцу, супругу и дједу, али и заштиту надлежних органа Републике Српске у погледу његовог имена и дјела - рекао је Миро Југовић.

 

СЕРИЈА НЕРАЗЈАШЊЕНИХ ЛИКВИДАЦИЈА

Јавност у Републици Српској остала је ускраћена и за истину о још друга два неразјашњена убиства на простору Сарајевско-романијске регије, а ријеч је о мучким убиства тадашњих високих званичника МУП-а Републике Српске Срђана Кнежевића и Жељка Марковића која на жалост и на огорчење њихових породица, такође нису разјашњена.

Неки од званичника Републике Српске у својим ранијим јавним иступима износили су ставове према којима убиство директора СОД "Јахорина" има политичку позадину с обзиром на то да је убијен човјек који је био на челу веома важне институције у Републици Српској, који није хтио да дозволи пљачку ове осигуравајуће куће и да је појединци искористе за своје бенефите.

Истрага о убиству Ристе Југовића полицијски је окончана, али Тужилаштво БиХ годинама не успијева да овај случај доведе до краја, односно да ухапси и процесуира извршиоце и налогодавце овог злочина.

Непосредно пред убиство, 7. марта 2002. године тадашњи генерални директор СОД "Јахорина" одржао је конференцију за новинаре у Бањалуци на којој је ко зна који пут обавијестио јавност у Републици Српској о "хајци" која се води против њега, као и о константним политичким, полицијским и медијским притисцима и застрашивањима, па чак и пријетњама смрћу.

 

СПРЕЧАВАО ПРИВАТИЗАЦИЈУ ЈАХОРИНЕ

Обраћајући се на конференцији за новинаре Југовић је тада рекао:
- "Докле ће ићи на 'Јахорину'? Ићи ће све док је не покоре и покупе све што има. Њихов покушај иде у правцу да мене више нема, јер ако мене нема, они ће приватизовати 'Јахорину'...

Све су то црвене прозивке центара моћи, јер је у спрези полиција, тужилаштво, судови и политика...".

Породица и даље сматра да је убиство Ристе Југовића "организовано" и да је, највјероватније, повезано са нелегалном и сумњивом приватизацијом СОД "Јахорина".


Коме је сметао: Ристо Југовић

Ристова супруга Ратка, син Миро и унук Ђорђе упорно су, али без успјеха, покушавали да, пратећи траг новца, открију ко је имао користи од овог убиства, те како је фирма, чија је процијењена вриједност износила више од пола милијарде BAM, распарчана и приватизована за свега неколико година и под веома сумњивим околностима.

 

УВЕЋАВАЊЕ ИМОВИНЕ ПОЛИТИЧАРА

Према њиховим ријечима, полицијска истрага указала је на запањујуће резултате према којима су појединци на високим политичким функцијама, заједно са својим ортацима, вишеструко увећали своју имовину, било да је ријеч о некретнинама или о банковним рачунима, који су могли бити праћени.

Проблем је, међутим, био недостатак непосредних свједока, мада пријатељи породице Југовић из полицијских кругова тврде да имају поуздана сазнања да је једно лице полицији признало да је учествовало у убиству, да је за ту срамну улогу чак добило одређени износ новца, те да је било спремно и да саопшти име налогодавца, под условом да о томе свједочи под заштитом.

 

ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА

Ристо Југовић убијен је у недјељу увече, 10. марта 2002. године испред породичне куће на Палама, код Сарајева.


Слика са увиђаја

Према обдукционом налазу, којег је урадио судски вјештак Илијас Добрача, Југовић је погођен са више хитаца из ватреног оружја калибра 7,65 милиметара. Један метак погодио га је у лијеву подлактицу, друга два су га погодила у грудни кош и стомак.

Остали хици у врат и ноге, након чега је усљед обилног крварења наступила смрт.


ЖИВОТОПИС

Ристо Југовић рођен је 1941. године на Палама, гдје је завршио основну школу. Средњу економску школу и Економски факултет завршио је у Сарајеву. Био је магистар економских наука.

Прије босанско-херцеговачког рата био је запослен у РО "Фамос" Коран, "Црвена застава" Крагујевац и Народној банци Босне и Херцеговине.

Функцију генералног директора СОД "Јахорина" обављао је од 1992. године.

Такође је и носилац Ордена Немањића, као и Ордена Светог Саве I реда.

 

Преузето са: СРНА
10.03.2020.

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1,338  пута
Број гласова: 0


Tags:
RISTO JUGOVIC
OSIGURANJE JAHORINA
GRAD SARAJEVO
OPSTINA PALE
NERAZJASNJENA UBISTVA
SRDJAN KNEZEVIC
ZELJKO MARKOVIC
MART 2002
MAGISTAR EKONOMIJE
ORDEN NEMANJICA
ORDEN SV. SAVE
NARODNA BANKA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Акција Требевић: Кaко je убиjeн бистрички Бабо - Цaцо 1993. у Сарајеву

Досије Сарајево: Како је убијен Драшко Вукосав 1992. године

Крећу нове тужбе српских логораша из сарајевског Силоса против бивших припадника Армије БиХ

Срaмотно мале кaзнe зa злочинe нaд сарајевским Србимa у логору Виктор Бубањ деведесетих година

Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме

Обиљежавање 25 година од затварања муслиманског логора "Силос" у Сарајеву

Досије Трново: Милорад Штака нaшaо мajку у ђубришту 1992. године
Поделите ову вест, нека се чује истина...Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 21 прегледа и 0 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 143 прегледа и 10 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 163 прегледа и 0 гласова.

Жохари преко Дрине или Како су Титовићи попили млеко Коминтерне
Објављено: 24.12.2023.     Има 168 прегледа и 5 гласова.

Зашто је 11. новембар Дан победе, а не дан примирија
Објављено: 13.11.2023.     Има 216 прегледа и 5 гласова.

Шта је нама Србима Јованка Жени Лебл
Објављено: 05.12.2023.     Има 228 прегледа и 5 гласова.

Срби(ја) између Израела и Палестине
Објављено: 21.01.2024.     Има 239 прегледа и 16 гласова.

Шта је нама Србима Антун Тус
Објављено: 03.11.2023.     Има 252 прегледа и 5 гласова.Skip Navigation Links