Извештај са парастоса жртвама Олује у Београду 2014 - www.zlocininadsrbima.com

   

4. август 2014.


ИЗВЕШТАЈ СА ПАРАСТОСА ЖРТВАМА ОЛУЈЕ У БЕОГРАДУ 2014


Данас се навршило тачно 19 година од када је хрватска војска у савезу са НАТО авијацијом и Петим корпусом муслиманске Армије Босне и Херцеговине изврили агресију на Републику Српску Крајину, њен јужни и западни део. Тако је за 4 дана прогнано више од 250.000 људи са територије Северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније, а 2.000 Срба је убијено. Запаљено је 25.000 кућа, срушене цркве, школе, привредни објекти, радње, индустријски погони... Колоне Крајишника су кренуле ка Србији и источним деловима Републике Српске, а у колонама стотине хиљада људи. Тако је исписана једна од најтужнијих и најкрвавијих епоха српског народа у историји.

Управо из тог разлога, данас 4. августа 2014. године у преподневним часовима се испред цркве Св. Марка у Београду окупило 1.000 људи, ако не и више. Њихова једина жеља је била да упале свеће, положе венце на споменик и одају пошту за своје најмилије, за сународнике који су прогнани и(ли) настрадали у злочиначкој акцији "Олуја".

И пре 10 сати, већ по традицији се почињу окупљати Крајишници, али и сви они национално свесни Срби испред цркве Св. Марка на Ташмајдану. Касније, почиње долазити и више људи из свих крајева Београда, као и његових приградских делова. Чланови нашег сајта, који су могли доћи и посетити парастос (јер је био у питању радни дан) су у 10:30 сати развили транспарент, тачније један мали подседник на коме је била исписана статистика "Олује", за све оне који имају слабије памћење. Тај трансапарент су држали више од 20 минута, довољно да га услика на стотине фотоапарата и сними неколицина камера, поготово из јавних медија. Транспарент јесте снимљен, али у емисијама Дневник и Вести не сме да се објави.

Парастосу је присуствовао и Небојша Стефановић, актуелни министар унутрашњих послова владе Републике Србије, који је дошао као представник највиших органа власти на парастос. Председник Србије, Томислав Николић је имао "важнија посла" у француском Лијежу, а премијер Александар Вучић се бави маркетингом за 100 дана владе коју је он саставио. Говор Стефановића је изгледао слично као што наши државни функционери говоре испред представника Европске Уније и ОУН,  благо постиђено.

Затим је мало пре 11 сати владика Јован Славонски позвао народ да уђе у цркву - кућу Божију, да би парастос могао да почне. Пошто су радови на цркви Св. Марка у току, једна трећина цркве није била у употреби. Тако да је била велика гужва, а и врућина у цркви. Запаљене су свеће, а владика Јован је заједно са свештенством СПЦ служио парастос. Након парастоса, владика Јован Славонски је одржао пригодан говор о "Олуји" и повратку Срба Крајишника у свој завичај. Ништа није увијао, тако да је његов говор обрадовао и дао реч наде и утехе присутнима.

Након парастоса, представници Удружења за избегла и нестала лица са подручија бивше Југославије су положили венце на споменик свим српским жртвама настрадалим од 1990-2000 у несрећним ратовима. Цвеће су положили и сви они којима је неко драг нестао у злочиначкој акцији "Олуја".

Никакве шетње нису организоване, као ранијих година, па се народ разишао кућама.

 

 

Аутор: Томислав Ковач
4. август 2014.

 

Више о "Олуји" погледајте у нашој архиви ОВДЕ.

Слике са парастоса жртвама "Олује" погледајте у ГАЛЕРИЈИ.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 3325  пута
Број гласова: 5


Tags:
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Лондонски уговор 1915. и манипулација пред Србима
Објављено: 29.11.2023.     Има 19 прегледа и 0 гласова.

Ћутање одобравање или како су Милановић и Пленковић подржали хрватске неонацисте 2023. у Вуковару
Објављено: 20.11.2023.     Има 65 прегледа и 5 гласова.

Хрватско лицемерје у вези Вуковара и пресуда
Објављено: 22.11.2023.     Има 83 прегледа и 5 гласова.

Фалсификат историје: ЈНА (ни)је напала Хрватску 1991. године
Објављено: 15.11.2023.     Има 149 прегледа и 10 гласова.

Сећа ли се неко Јанеза Дрновшека?
Објављено: 23.02.2023.     Има 462 прегледа и 5 гласова.Skip Navigation Links