Насилно финале скупа мржње - www.zlocininadsrbima.com

11. јануар 2015.


Насилно финале скупа мржње


Милан Лукић из Борова који је у суботу физички нападнут од младића хрватске националности, у понедељак је стигао из болнице, где је током викенда био задржан на лечењу. Осим главобоље и болова у врату због којих носи гипсани оковратник, 21-годишњи Милан нема тежих повреда, али је у лошем психичком стању.
- Највише ме психички убија чињеница да се након овога ниједан грађанин српске националности не осећа сигурно у овој држави. Полиција која је требала да нас заштити очигледно нас не гледа као држављане Хрватске, већ као Србе и Хрвате, рекао је Милан Лукић по повратку кући, видно потресен.

Напад се догодио по завршетку протеста против ћирилице у Вуковару с којег су се три аутобуса с демонстрантима упутила у Борово како би посетила споменик погинулим редарственицима. Иако је код споменика дежурала полицијска патрола, три младића су изашла из аутобуса и упутила се у кафић да би изазвали инцидент. Син боровског пароха, протојереја-ставрофора Чеде Лукића није могао ни замислити шта ће му се догодити тог поподнева које је проводио с пријатељима у кафићу.

- Све је било нормално. Видели смо да колона с аутобусима одлази до споменика. По повратку је група младића ушла у кафић. Пошто сам био најближи вратима, један од њих, чим је отворио врата, ударио ме ногом између десног рамена и леђа. Од ударца сам се изврнуо са столице, ударио главом о под и накратко се онесвестио. Нисам знао шта ме снашло у том тренутку, прича Милан. Кад се прибрао, видео је да стиже полиција те изашао из кафића како би се обратио полицајцима. Јосиповић није осудио ратну реторику

ЗВО је изразило своју солидарност с мештанима Борова који су, како се наводи у саопштењу председника Драгана Црногорца, по ко зна који пут извргнути не само вербалним и медијским, већ и физичким нападима, позивајући Боровчане да остану мирни и достојанствени. Црногорац се пита да ли је могуће да председник Републике Хрватске Иво Јосиповић ни једном речју не изрази жаљење због напада демонстраната на српске младиће.

ЗВО је такође изразило дубоку забринутост због ратне реторике и говора мржње који се могао чути на суботњем протесту у Вуковару, а посебно забрињавајућим сматрају чињеницу да се председник Јосиповић није осврнуо на речи организатора протеста Томислава Јосића који је рекао да су "Срби у Вуковару остали само зато што овде није било Олује" већ је, истичу у ЗВО, тежиште своје изјаве ставио на то да "ако се не жели поштовати закон, треба га мењати"

Иво Јосиповић такође није осудио ни појављивање људи у војним униформама као ни наступе католичких свештеника на том политичком скупу. Из ЗВО-а поручују да ће о свему што се дешава по питању права Срба у Хрватској, обавестити Европску комисију, као и високу представмицу ЕУ Кетрин Ештон.

- Ти младићи су бацали на нас бицикле паркиране уз зграду објекта, разбили бетонску жардињеру и гађали нас комадима бетона, а затим су побегли у аутобус. Дошао сам до једног полицајца и тражио да изведу младића који ме ударио, да га питам зашто је то учинио јер ником ништа нисам направио. Полицајци на то нису обраћали пажњу. Један од њих ме питао да ли бих могао да препознам нападача. Тај младић се налазио у задњем делу аутобуса, кроз прозор ми је показивао средњи прст. Полицајцу који је био окренут леђима узалуд сам објашњавао да је то тај дечко, али се он није хтео ни окренути већ ми је рекао да сам погрешио, испричао нам је Милан, додајући да је полиција накратко задржала аутобус, али га је убрзо пустила.

Миланове речи потврђује десетак других очевидаца овог догађаја који су такође огорчени поступањем полиције. Љути су и на неке медије који су покушали искривити слику догађаја, наводећи да су инцидент скривили српски младићи.
- Полиција је направила пропуст што је дозволила да неко мимо протокола изађе из тих аутобуса и нападне младиће који су мирно гледали утакмицу. Обично избегавамо окупљање у кафићу кад је такав скуп у Борову. Сада испада да се морамо склањати и кад је скуп у Вуковару, а ускоро ћемо то морати и кад се такви протести буду одржавали у Загребу. Ова деца су забринута и уплашена. И сам сам уплашен за своју децу и имовину, каже Велибор Недић, власник локала у коме се догодио напад.


Осуде и реакције стигле су из свих институција и политичких странака српске заједнице уз захтев да се починиоци санкционишу. Из полиције и даље кратко одговарају да се "околности и узроци догађаја још утврђују".
- Овај догађај је унео страх и неповерење међу припаднике српске заједнице који се с правом питају колико су слободни и сигурни у свом месту, каже Зоран Баћановић.Аутор: Драгана Бошњак
14.2.2013.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1328  пута
Број гласова: 15

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Случај Радована Стојшића: Кобно пeцaњe нa ничиjоj зeмљи
Објављено: 15. jul 2020.     Има 428 прегледа и 5 гласова.

Покренута акција "Коса љубави" за децу у Вуковару
Објављено: 2. decembar 2015.     Има 1307 прегледа и 0 гласова.

Рaсвeтлити судбинe нeстaлих лица
Објављено: 3. januar 2015.     Има 1326 прегледа и 5 гласова.

Насилно финале скупа мржње
Објављено: 11. januar 2015.     Има 1328 прегледа и 15 гласова.

(Не)постављање табли у Вуковару: Извинитe, билo je нaмeрнo
Објављено: 3. januar 2015.     Има 1352 прегледа и 15 гласова.

Skip Navigation Links