Немачки војни полицајац после 12 година открио строго чувану тајну на Космету - www.zlocininadsrbima.com

2. септембар 2014.


Немачки војни полицајац после 12 година открио строго чувану тајну на Космету


Американци хапсили без критеријума, па чак и старце. Логор као онај у Гвантанаму.  Рагниц је, наиме, у књизи „Солдат – као војни полицајац на Косову“ открио дванаест година дуго чувану америччку и немачку тајну о специјалном затвору ЦИА за Србе и Албанце на Космету током 2001. године.
- У селу Дубрава направљен је логор за заробљенике. Амерички војници, који су примењивали сопствену политику хапшења, су заробљене Србе и Албанце допремали хеликоптерима у логор у селу Дубрава.
 
 
 
Сумњиви критеријуми хапшења
 
Као чуваре обучили су Немце, Грке и Италијане. У селу Дубрава, у тадашњем италијанском сектору, 22 припадника војне полиције Бундесвера били су стационирани као чувари у импровизованом логору, који је био утемељен на сумњивим правним основама. Била је то прва мисија немачких војника у заробљеничком логору под екстремним условима после Другог светског рата. Најгоре је што су хапсили на основу лабавих критеријума, који нису у складу са међународним нормама – пише Ханс Рагниц.
 
Крајем маја 2001. године у том логору Американци су довели 64 заробљеника, који су обучени у наранџасте комбинезоне, какве имају затвореници и осуђеници у затворима ЦИА у Пољској и у логору Гвантанамо. За градњу и функционисање логора у Дубрави био је одговоран Кфор, а водио га је један британски официр. Поред старог затворског комплекса, који је пре тога припадао Србима, припадници Кфора су подигли импровизовани логор са десетак великих шатора. Рагниц сведочи да су Американци надгледали градњу логора и обучавали тамничаре. Са специјално направљене мале дрвене куле надгледали су их Британци са оружјем. Читава област је била осигурана са три метра високом бодљикавом жицом, око које су се кретале патроле са псима.
 
 
 
Скривана истина
 
Бела кућа и ЦИА су деценију скривале информацију о тајном логору у селу Дубрава.„Штерн“ данас открива да су немачко Министарство одбране и Министарство спољних послова били упознати са упутствима по којима је деловао Кфор и амерички контингент, али пуне информације о догађајима у логору Дубрава нису доспеле до званичног Берлина. Увид у читаву ситуацију наводно није имао ни сам Бундестаг.
 
Немачки недељник „Штерн“ је реконструисао Рагницов приказ догађаја у Дубрави и утврдио да је логор за Србе и Албанце постојао у селу Дубрава, у оквиру некадашњег државног затвора Србије. Међу затвореницима је било цивила, старијих мушкараца, који нису добили ни документ о разлозима хапшења. Већина затвореника из Дубраве, према сведочењу Ханса Рагница њих око 50, су хеликоптерима 3. јуна 2001. године премештени у амерички затвор у бази „Бондстил“.
 
 
 
И стражари потенцијални таоци
 
Писац књиге о тајном логору Ханс Рагниц наводи да је у овом затвору била угрожена и сигурност немачких војника у Дубрави.
- Они су се свакодневно лицем у лице сусретали са затвореницима, али нису смели да носе оружје, да оно не би пало у њихове руке. Немачки војници су све време страховали да не заврше као таоци у случају покушаја бекства или побуне затвореника. Да је до тога дошло, извештаји би се појавили у штампи већ тада, што би био скандал, не само за политичаре, него и за Бундесвер – наводи аутор.
 
У Министарству одбране Немачке се данас правдају тиме да тада, две године после доласка страних трупа на Космет, није постојао чврст правни систем за поступање са затвореницима и о томе коме би требало да буду предати.
 
 
Извор: Новости
 


ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - ЛиковацСтаро Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Воз - Соколови - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Лапушник - Кукеш - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 677  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Оскрнављен споменик несталим Србима у Великој Хочи

Шефко Таировић: Мој пакао у ропству ЦИА

Шест сведока против терористичке УЋК пребачено у иностранство

Шиптарска одмазда против Срба не спира српску крв са њихових злочиначких руку

Моје Косово је моја душа, а душу ми нико отети не може

Протести у Приштини звог Трепче

Хирург Кодра: Пресађивали смо органе у болници Мајка Тереза
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links