Парастос у Грбавчу, за жртве бугарског терора у Топличком устанку - www.zlocininadsrbima.com

   

13. март 2017.


ПАРАСТОС У ГРБАВЧУ, ЗА ЖРТВЕ БУГАРСКОГ ТЕРОРА У ТОПЛИЧКОМ УСТАНКУ


Данас 13. марта 2017. у Грбавчу одржан је помен на месту где су сахрањене жртве одмазде злочиначког бугарског терора.Пре тачно сто година, 13. марта , у селу Грбавчу, у знаку велике одмазде због учешћа Сврљижана у ослобађању овог краја за време Топличког устанка, бугарски окупатор је убио 63 људи, међу којима је било девојака, младића, чак и једна трудна жена.Бугарски зликовци су распорили утробу мајке и из мајчине утробе извадили близанце…

У дворишту сеоске основне школе налази се споменик који су подигли становници села Грбавче својим борцима и невино палим жртвама у ратовима од 1912. до 1918. године. Споменик је освећен 1935. године.

Испод споменика се налази костурница у којој су сахрањене 63 невино пале жртве у селу Грбавчу, које је у знак одмазде стрељала злочиначка бугарска војска за време Топличког устанка, 13. марта 1917. године.

Вођа сврљишких устаника био је Богољуб Милетић из Лабукова,  скоро да нико из овог краја не зна ко је он, а његов допринос устанку био је огроман.О овом догађају као и о Топличком устанку се врло мало зна, за то је крива комунистичка историја… зато што је годинама потискивала српску историју зарад братства и јединства, ови догађаји се у школама нису  спомињали, као и много тога… а комунистички историчари о оваквим догађајима и нису писали.

У Сврљигу у 13 сати, поводом овог догађаја у великој сали Центра за туризам, културу и спорт, одржана је и Свечана  академија.

 

 

Приредио Ђорђе Бојанић
Извор: srpskaistorija.com

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1971  пута
Број гласова: 10


Tags:
BUGARSKI ZLOCINI
TOPLICKI USTANAK


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Промоција књиге др Милована Пизарија на Правном факултету у Београду 22.12.2021

Досије Сливен: Потресна исповест учитеља Ђорђа Божиновића, заточеника бугарских логора у Великом рату

Време када реч "Србин" није смела да се каже

Изјава Славке удове Јована Богдановића о бугарским злочинима и суседским односима Срба и Бугара

Бугаризација источне и јужне Србије – циљ посебних политика у Првом светском рату

Питaњe бугaрских злочинa je потиснуто

Злочини бугарског окупатора у Сурдулици 1915-1918
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links