Парастос за личке Србе побијене на Лошињу биће 28.09.2019 - www.zlocininadsrbima.com

26. септембар 2019.


Парастос за личке Србе побијене на Лошињу биће 28.09.2019


Драга браћо и сестре,

позивамо Вас да нам се прикључите на парастосу у суботу 28. септембра 2019. године у београдској цркви Св. Петра и Павла, на Топчидеру, од 10:00 сати. Тог дана ћемо се помолити за личке мученике који су побијени од партизанских јединица на острву Лошињ у сјеверним дијеловима Јадранског мора.

Након капитулације фашистичке Италије 9. септембра 1943. године, припадници италијанске војске на западном Балкану почели су се повлачити ка Трсту и Венецији. Са њима је кренуо и немали број монархиста, надајући се да ће савезници (Британци и Американци) искрцати на десни дио јадранске обале и тако наставити рат против Њемаца.

Сазнање да постоји повећи број идеолошких противника на острву Лошињ разљутило је руководство НОВЈ да је лично Јосип Броз Тито издао наређење да се они одмах ликвидирају. Тако је партизанска јединица Вељка Ковачевића послата да изврши то наређење.

Већ 25. септембра 1943. године Прва ударна бригада из XIII приморско-горанске дивизије у садејству са морнаричким јединицама НОВЈ направила је десант на Лошињ и заробила 265 Срба. У наредна два дана преко 110 личких Срба из Гацке долине и Врховина је настрадало у том покољу... највећим дијелом жртве су биле жене и дјеца.

Зато позивамо Личане, Крајишнике и друге родољубе да нам се придруже у молитвеном сјећању на суботњем парастосу јер како да се Господ сјети нас, ако се ми не сјетимо наших рођака, земљака и сународника.

 

 

Удружење Личана "Завичај"
Београд, 26.09.2019.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 634  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links