Патријарх Павле први пут прослављен као светац - www.zlocininadsrbima.com

16. децембар 2014.


Патријарх Павле први пут прослављен као светац


У КУЋАНЦИМА, МЕСТУ РОЂЕЊА СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА, 15. НОВЕМБРА СЛУЖЕНА ЈЕ ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ПЕТЕ ГОДИШЊИЦЕ ОД ЊЕГОВОГ УПОКОЈЕЊА

 

Пре пет година на Војно-медицинској академији у Београду у 95. години живота умро је патријарх српски Павле, који је рођен 1914. године у славонском селу Кућанци (световно име било му је Гојко Стојчевић). Тим поводом у православном храму светих апостола Петра и Павла у Кућанцима је обележена пета годишњица од његовог упокојења.  

 

Свету архијерејску литургију служио је епископ славонски Јован који је нагласио да се од ове литургије па надаље неће више служити помен и парастос патријарху Павлу него да ће се он прослављати као светац, а већ од Павловдана следеће године његова икона биће унета у православни храм у Кућанцима.

- Ми смо данас први пут у историји прославили онога кога је и Бог прославио, патријарха српскога Павла, и то у дане када се у нашој помесној цркви, у посети Српској православној цркви и древној Пећкој патријаршији, налази патријарх московски и све Русије Кирил, велики јерарх Божији, велики првосвештеник, велики пријатељ наше цркве и народа, који је у најтежа времена за нас, долазио, служио са нама и бринуо се о нама. Није случајно да се баш у дане овакве братске љубави између две цркве и два народа прославио патријарх Павле који је симбол братства, љубави међу људима и љубави међу народима, истакао је између осталог у својој беседи епископ славонски Јован.

 

Литургији у новообновљеном храму светих апостола Петра и Павла присуствовало је више од стотину верника углавном из славонске епархије, а владици Јовану саслуживало је неколико свештеника и монаха док је беседу о патријарху Павлу одржао архимандрит Пантелејмон дугогодишњи свештеник у Јужној Африци који је краће време боравио и у манастиру Јасеновац.

- Ово свето село Божије дало је у наше време једног таквог човека да нама буде путоказ и светлост у 21. веку. Наш свети патријарх Павле нам доноси радост у срца и у душе. Гледајући у његов живот, гледајући његово понашање и живљење, обично, свакодневно, ми се испуњавамо небеске радости, нагласио је архимандрит Пантелејмон

 

ПОЧЕТАК ОБНОВЕ ПАТРИЈАРХОВОГ ИМАЊА

 

Долазак владике Јована у Кућанце била је прилика да заједно са архитектама и грађевинцима посети родну кућу патријарха Павла која ће се ускоро реновирати и која би у будућности требала постати место окупљања православног народа у овом делу славонске епархије.

- Овом приликом данас желимо да истакнемо да је ово почетак даље обнове овога храма и обнове и уређења имања патријарха Павла које се од сад зове Задужбина патријарха Павла. Нека би овим чином управо почео тај дан, а већ су нам овде са нама и наши архитекти и грађевинци који ће и о једноме и о другоме да поведу рачуна. Надам се да ћемо од лета следеће године примити прву нашу омладину у Задужбину патријарха Павла да раде, ora et labora, да раде и да се моле као што је рекао свети Бенедикт и да се кроз живот патријарха Павла уче Јеванђељу и Христу, рекао је владика Јован.

 

Ове године је 11. септембра, на дан рођења патријарха Павла, такође служена литургија у Кућанцима коју је у храму светих апостола Петра и Павла предводио митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Патријарх Павле након што се замонашио у манастиру Благовештење 1946. године, најпре је 1957. изабран за епископа рашко-призренског да би потом 1990. године постао 44. српски патријарх и на том мести остао до своје смрти пуних 19 година. Својим примером, вером и скромношћу за многе је још за живота сматран за светитеља.

 

 

Аутор: Срђан Секулић
Лист Извор бр. 105
26.11.2014.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1757  пута
Број гласова: 15

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1402 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links