Породице незадовољне спорошћу проналаска несталих и киднапованих Срба - www.zlocininadsrbima.com

31. август 2015.


Породице незадовољне спорошћу проналаска несталих и киднапованих Срба


Предсједник Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач рекао је да се, према подацима МКЦК, укупно у региону тражи 10.387 несталих, од чега је српских жртава више од 3.600.

"На подручју Хрватске има око 1.890 несталих Срба, а удружења породица жртава су јако незадовољна нарочито са ексхумацијама познатих гробних места у Хрватској. Идентификације иду споро" рекао је Пјевач.

Он је навео да 20 година након рата није ексхумирано 222 лица, за које се зна да су српске жртве, а што може да се уради сутра, само да се хоће.

 

 

НА КОСМЕТУ НИШТА НОВО

Што се тиче српских жртава на Косову и Метохији, Пјевач наводи да има око 520 несталих и да се ту ништа не дешава, јер нема ни ексхумација, нити идентификација, а и удружења из Републике Српске истичу да постоји неселективност у идентификацији.

"На данашњи дан желимо да кажемо да држава Србија не чини довољно да би проблем несталих српских жртава био решен", истакао је Пјевач.

Према његовим ријечима, у Хрватској и на Косову српске жртве сматрају жртвама "другог реда". "Намеће се колективна кривица за ратове српском народу, па се сматра да су српске жртве заслужиле то што су добиле", додао је Пјевач.

 

 

ДЕЦЕНИЈА И ПО БЕЗ ПОМАКА

Предсједник Удружења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Верица Томановић рекла је да је веома тешко што мора да констатује да већ 16 година породице српских жртава са Косова безуспјешно покушавају да пронађу своје најмилије.

"Процес проналажења је далеко спорији, него што је био. Заједно са Албанцима трагамо за више од 1.400 људи, а на нашем списку је 525 Срба који још нису пронађени", рекла је она, наводећи да је велико питања када ће Специјални суд за злочине ОВК почети са радом, али да породице жртава желе да што прије дођу до истине и правде.

 

 

ХРВАТСКА СТРАНА НЕЋЕ ДА ПОМОГНЕ

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац истакао је да се на "Веритасовом" списку тренутно налази 1.874 несталих Срба у Хрватској, међу којима је чак 70 одсто цивила и 27 одсто жена и да је суштина проблема како натјерати Хрвате да раде на томе брже и ефикасније јер ће овим темпом проналажења проблем несталих трајати десетинама година, ако икад и буде ријешен.

"Постоји око 360 регистрованих гробних мјеста и онда се често питамо, а питамо и Хрвате и међународну заједницу - зашто се бар та регистрована гробна мјста не ексхумирају", навео је Штрбац.

Он је истакао да са стране стижу службени одговори да немају довољно капацитета, али да он сматра да није у томе суштима овог проблема, него у нечему другом.

"Они кажу - ми тражимо 800 Хрвата, ако вама дамо све што имамо, идентификујемо неидентификоване, ексхумирамо позната гробна мјеста, ми вас више немамо чим уцјењивати, гђе су наши", додао је он.

Штрбац је навео да су у Хрватској убијеђени да Србија крије некакве податке о несталим Хрватима, што није тачно, јер је Србија отворила све евиденције и ексхумирала сва позната гробна мјеста по Србији, углавном уз ријеке Саву, Дунав, Дрину.

"Мислим да ту треба тражити и помоћ међународне заједнице, између осталог и ЕУ, чији је Хрватска члан, мада не вјерујем да их баш могу натјерати", навео је Штрбац.

 

 

Извор: РТРС
30.8.2015.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1766  пута
Број гласова: 5


Tags:
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Прва жртва рата у Хрватској: Горан Алавања из Карина Доњег
Објављено: 16. decembar 2020.     Има 264 прегледа и 5 гласова.

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили
Објављено: 21. jul 2020.     Има 441 прегледа и 0 гласова.

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991
Објављено: 25. avgust 2020.     Има 753 прегледа и 5 гласова.

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 999 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1294 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links