Студенти натерали факултет да повуче признање Косова - www.zlocininadsrbima.com

25. септембар 2014.


Студенти натерали факултет да повуче признање Косова


Студентска организација „Српски политички форум“ Факултета политичких наука Универзитета у Београду оптужила је управу свог факултета да пропагира једнострано проглашену независност Косова. Повод за ову оптужбу је информација на сајту факултета о представљању регионалног пројекта под називом „Балканска компаративна студија избора: Утицај персоналног гласања на демократске процесе унутар партије“ .
 – У самом тексту, којим се шира јавност и студенти обавештавају о представљању и циљу пројекта је више пута указано на независност јужне српске покрајине.  Као учесник уз Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву, Центар за мониторинг и истраживање из Подгорице, се наводи и Косовски институт за политичка истраживања и развој из Приштине. Реч је о организацији чија је мисија „Промовисање и јачање демократије и демократских вредности на Косову и у региону преко независних истраживања, изградње капацитета и изградње институција“ – саопштавају студенти.
 
Ова студентска организација наводи да је бивши директор центра Иљир Деда обављао и функцију главног саветника Итифете Јахјаге, председнице тзв. Републике Косово.
– Деда је био и члан преговарачког тима Приштине у разговору о техничким питањима са Београдом. У последњој реченици вести се се наводи: „Пројекат је покренут да поред академског сагледавања овог питања да допринос дебати око изборне реформе у све четири земље“. Јасно је да се под формулацијом „четири земље“ поред Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, мисли и на Косово, не као на саставни део Републике Србије, него као независну државу. Из приложеног се види да се у тексту, недвосмислено указује на независност самопрограшене квазидржаве Косово, а самим тим крши и Устав Републике Србије – кажу студенти.
 
Подсећамо да ово није први овакав случај који се десио на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Наиме, на сајту факултета је 3. априла 2014. године истакнут позив за „Летњу школу безбедносне политике“ . У позиву који је објављен на сајту факултета, јужна српска покрајина је више пута недвосмислено наведена као независна држава. Након тадашње реакције Удружења студената Српски политички форум Факултета политичких наука Универзитета у Београду, ова објава је уклоњена.
 
И овог пута, управа ФПН је реаговала исто па је у тексту уместо формулације „четири земље“ написала „у свим земљама у којима се спроводи“. Ипак ово није умирило студенте.
– "Срамно је да високошколска установа чији је оснивач Република Србија и која школује будуће службенике државе Србије и даље дозвољава отворено кршење Устава Републике Србије и пропаганду која има за циљ промоцију независности Косова на свом званичном сајту. Позивамо студенте, ширу научну и стручну јавност, све грађане Србије да стану у одбрану Устава Републике Србије" – кажу у Српском политичком форуму  Факултета политичких наука Универзитета у Београду.
 
 
 
Извор: Правда
24.9.2014


ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - ЛиковацСтаро Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Воз - Соколови - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Лапушник - Кукеш - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 625  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Шта је видео први Србин који је после 1999. крочио на Кошаре

Сви путеви око трговине органима на Космету воде до врха актуелне власти

Апел амбасади Пољске у Србији

Убиство рањеног срца – мартовски погром

Нападнута српска деца у Косовској Митровици 16.2.2015

Пронаћи кривце за злочин од пре 14 година у Ливадицама

Срби на Космету очајни јер су после 101 године изгубили државност у Бриселу
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links