У Вуковару основано удружење просветних радника "Свети Сава" - www.zlocininadsrbima.com

6. фебруар 2015.


У Вуковару основано удружење просветних радника "Свети Сава"


На Савиндан је основано удружење просветних радника „Свети Сава“ које ће у будућности окупљати основношколске и средњошколске наставнике и професоре који раде у школама у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму.


Оснивачкој скупштини присуствовало је двадесетак просветних радника, а на истој су изабрани чланови Извршног и Надзорног одбора овог друштва, док је за председника изабрана директорка Основне школе Трпиња Весна Вујић.
- Ми смо прошле године поводом дана учитеља 5. октобра организовали једно велико дружење учитеља и свих запослених у школама у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму и за време тог дружења дошли смо до закључка да нам је потребно једно овакво удружење да бисмо били заједно, да бисмо се очували у овом што радимо, јер сматрамо да посао који радимо је врло важан и да је преко нас прави пут да се очува јединство и интерес српског народа на овом простору, рекла је Весна Вујић.

 

За основне циљеве рада ово удружење је пред себе ставило подстицање оваквог начина образовања, као и помоћ институцијама у којима се настава и сваки облик васпитања одвијају на српском језику и ћириличном писму.
- Уједно сматрамо да ћемо бити помоћ и подршка нашим надлежним институцијама, Заједничком већу општина, саборским заступницима и свима онима који се брину за образовање српске националне мањине.
Наравно да ћемо најпре радити на оснивању и проширивању удружења. Кренућемо према колегама и према нашим установама, уписивањем нових чланова и заједно са тим активностима првенствено ћемо инсистирати на стручном усавршавању колега јер су и саме колеге исказале потребу за тим, покушаћемо организовати едукацију и јавности и родитеља како бисмо што боље указали на потребу очувања оваквог начина образовања. Такође, покушаћемо да осмислимо пројекте с којима ћемо сарађивати са сродним институцијама, првенствено онима који се баве питањима и положајем српског народа у Републици Хрватској, а потом ћемо успоставити контакт и са инсти-туцијама у нашој матичној држави, Републици Србији, нагласила је председница овог удружења Весна Вујић.


 

 

ПОДРШКА ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА

Очекивања присутних просветара на овој скупштини су позитивна. Сматрају да је једно овакво удружење требало бити основано пре много година, али ни сад није касно да се поради на одређеним питањима како би се остварили циљеви и планови који су зацртани.
- Оснивањем овог удружења очекујем да се пре свега ујединимо и сложимо око заједничког циља, а то је опстанак и очување овог модела образовања којег имамо и којег по сваку цену требамо очувати, неговати и ако је могуће унапредити, истакао је потпредседник удружења Небојша Видовић.

 

Оснивачкој скупштини удружења просветних радника „Свети Сава“ присуствовао је и председник Одбора за образовање, културу и спорт Заједничког већа општина Слободан Живковић који је у име ове институције изразио пуну подршку оснивању и раду овог удружења.
- Сматрам да је идеја која је покренута и чији је резултат оснивање овог удружења јако добра из разлога што је нама који се бавимо образовањем и који покушавамо да решавамо проблеме нагомилане у образовању првенствено мањинско образовање увелико потребна помоћ. Та помоћ може да дође од наставника који раде у тој настави, јер ми имамо интерес родитеља и ученика за образовање на српском језику и ћириличном писму, међутим сведоци смо да је тај облик образовања под великим притиском што од одговорних и меродавних што од неких десничарских организација који сматрају да је то облик образовања који нас води у гетоизацију, нагласио је Живковић.

 

Тренутно на српском језику и ћириличном писму наставу похађа око три хиљаде ученика, углавном по тзв. моделу А. Школе у којима се таква настава одвија још нису регистроване као српске школе упркос многобројним напорима српских представника од реинтеграције до данас. Међутим, по најавама, и ово питање требало би ускоро бити решено.


 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 110
4.2.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1606  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1403 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links