Ван наставни час за матуранте у Вуковару - www.zlocininadsrbima.com

6. март 2015.


Ван наставни час за матуранте у Вуковару


Заједничко веће општина и Генерални конзулат Републике Србије у Вуковару организовали су предавање и пројекцију филма у склопу обележавања стогодишњице од избијања Првог светског рата за завршне разреде средњих школа. На тај начин преко 150 матураната и професора средњих школа у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму присуствовали су у вуковарском биоскопу пројекцији играно – документарног филма „Где цвета лимун жут“ чија је основна тема голгота српског народа и државе за време Великог рата.

 

Организатори су на овај начин обележили велики јубилеј, стогодишњицу од избијања Првог светског рата.
- Овде су присутни ученици из средњих школа који иначе обрађују ову тему. Знамо колико је било и колико још увек има несугласица око тога како је почео Први светски рат и са друге стране како је и колику је голготу у то време проживео српски народ. Овим предавањем и пројекцијом филма ученици ће имати прилику да виде шта се то дешавало тих година и у то време, истакао је председник ЗВО Драган Црногорац.

 

 

ФИЛМ ПРИКАЗАН ДЕСЕТ ПУТА

Генерални конзулат Србије у Вуковару до сада је десет пута приказао овај филм у различитим местима, а пројекција за матуранте је једанаеста по реду.
- Наша обавеза у дипломатско-конзуларним представништвима Србије била је да обележимо стогодишњицу од почетка Првог светског рата. У оквиру тога, а располажући са скромним могућностима, одлучили смо да прикажемо на више места на нашем конзуларном подручју филм „Где цвета лимун жут“ с тим да смо данас ту пројекцију употпунили и једним предавањем, нагласио је генерални конзул Живорад Симић.

 

Пре пројекције филма предавање на тему „Србија у Првом светском рату“ окупљеним матурантима одржао је историчар из Новог Сада др Милан Мицић. У свом предавању Мицић је ставио акценат на узроке и поводе за избијање рата, прве савезничке и српске победе, појаву тифуса, повлачење преко Албаније, формирање и пробој Солунског фронта.

- Ово је једно информативно предавање за ученике, односно матуранте средњих школа и оно има за циљ да им опише оно што се дешавало у Краљевини Србији у том историјском периоду и да им да основне податке. Младима је потребно дати право знање о догађајима из наше прошлости. Задатак историографије, али и јавног мнења је да оно што историографија напише буде приступачно и младим људима како би они на један научан начин могли доћи до сазнања о историји сопственог народа, рекао је Мицић.

 

 

ПОКЛОН ЗА ШКОЛЕ

Мицић се годинама бави темом учешћа српског народа и државе Србије у Првом светском рату, а недавно је из штампе изашла и његова књига „Српско добровољачко питање у Великом рату“ у издању Банатског културног центра и Радио телевизије Србије.

- Та књига се превасходно бави историјом Срба ван Србије, односно Срба из Аустро-угарске државе јер су масу српског добровољачког покрета чинили управо Срби из Баније, Лике, Кордуна, Далмације, Славоније, Срема, Баната, Бачке, Барање, Босне и Херцеговине и то је мој допринос неговању културе сећања на српске добровољце о којима у српском историјском памћењу нема пуно помена и ова књига треба управо томе и да допринесе, истакао је Мицић.

Средњим школама у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму, чији су ученици присуствовали предавању и пројекцији филма у Вуковару, ЗВО поклонило је комплет књига из едиције „Србија 1914. – 1918.“ у издању РТС и издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада.  

 

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 112.
4.3.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1790  пута
Број гласова: 25

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1143 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1355 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1366 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1387 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1401 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links