Вељко Марић у универзалној надлежности - www.zlocininadsrbima.com

12. фебруар 2015.


Вељко Марић у универзалној надлежности


Независно од тога како ће бити завршен овај нови спор између Србије и Хрватске, мој утисак је да свега овога не би ни било да је хрватско правосуђе процесуирало Марића пре него што га је ухапсила српска полиција. Хрватски заступници у Европском парламенту су крајем јануара поднели амандмане на нацрт извештаја о напретку Србије за приступање ЕУ.
 
Затражили су да услов за отварање поглавља 23 буде брисање става 2. члана 2. и члана 3. Закона о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине, на основу којих је Србија узела за право да суди кривична дела почињена на територију бивше СФРЈ, и то без обзира на држављанство починиоца или жртве. Тиме је, кажу, Србија угрозила суверенитет РХ и њених грађана, али и грађана 17 чланица ЕУ који су се борили као бранитељи у одбрани Хрватске. Тражили су и да се Србија упозори да крши људска права хрватског ветерана Вељка Марића и затражили његов трансфер у Хрватску.
 
Недавно изабрана председница РХ Колинда Грабар Китаровић, као председничка кандидаткиња ХДЗ-а, изјавила је да је од српских власти затражила да у затвору у Сремској Митровици посети хрватског бранитеља Вељка Марића, али је добила негативан одговор (писан ћирилицом).
 
 
 
Ко је Вељко Марић?
 
Реч је о 64-годишњем хрватском ветерану („бранитељу”) из Грубишног Поља, који је у рату деведесетих, према „Регистру бранитеља”, провео 1.510 дана, од чега 711 у борбеном, а 791 у неборбеном сектору. Ухапсила га је српска полиција 2010. на граничном прелазу Градина приликом уласка камионом из Бугарске у Србију. Веће за ратне злочине у Београду огласило га је кривим због ратног злочина против цивила зато што је 31. октобра 1991. у селу Растовац у општини Грубишно Поље хицима из ватреног оружја убио 65-годишњег Србина Петра Слијепчевића у породичној кући и осудило га на казну затвора у трајању од 12 година, коју издржава у КПЗ Сремска Митровица.
 
Хрватски министар правосуђа Миљенић је навео да је српском правосуђу још 2012. упућен службени захтев за Марићевим трансфером који је одбијен, а на најновији захтев, из децембра прошле године, одговор још није добијен.
 
 
 
Убијао и мучио српске цивиле
 
У међувремену је у Србији против Марића проширена истрага због сумње да је током септембра 1991. у просторијама Средњошколског центра у Грубишном Пољу, који су припадници ЗНГ-а користили као притвор, мучио и повређивао затворенике српске националности. На терет му се ставља убиство Миће Васиљевића, коме је ножем пререзао стомак и убиство Владимира Кучере, као и мучење Звјездана Мачка. Истрага није завршена зато што хрватско правосуђе не поступа по замолницама из Србије (испитивање сведока из Грубишиног Поља).
 
Хрватска не жели, јер би, процењује се, на тај начин признала универзалну надлежност српског правосуђа. Оног момента кад се реши питање ове истраге, сви услови су испуњени да Марић буде трансферисан на територију Хрватске, поручују из правосуђу Србије. И додају да спорни закон неће бити измењен, јер се заснива на принципу универзалне надлежности по којем свака држава може да кривично гони починиоца ратног злочина, геноцида или злочина против човечности, без обзира чији је држављанин жртва, односно, починилац и где је дело извршено.
 
 
 
Загреб знао са злочине
 
Независно од тога како ће бити завршен овај нови спор између Србије и Хрватске, мој утисак је да свега овога не би ни било да је хрватско правосуђе процесуирало Вељка Марића пре него што га је ухапсила српска полиција. А могло је, јер је у анонимном писму које је у Србију стигло из Хрватске писало да су о Марићевим злочинима били упознати сви релевантни фактори у Загребу, али нису реаговали.
 
Управо због оваквих ситуација треба да опстане универзална надлежност за најтежа кривична дела као што су ратни злочини.
 
 
 
 
Саво Штрбац
Извор: Веритас
12.2.2015.

 
 
Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1877  пута
Број гласова: 15

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 835 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1140 прегледа и 5 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 1145 прегледа и 25 гласова.

Поврaтaк Бранимира Глaвaшa у хрватски Сaбор, докaз устaштвa
Објављено: 21. april 2017.     Има 1240 прегледа и 0 гласова.

Поражавајуће је да судија из Србије није гласао за српску тужбу
Објављено: 4. februar 2015.     Има 1260 прегледа и 35 гласова.

Skip Navigation Links