Загреб тражи доказе од Срба из Хрватске - www.zlocininadsrbima.com

22. децембар 2014.


Загреб тражи доказе од Срба из Хрватске


Срби из Хрватске налазе се пред још једним проблемом. Реч је о њиховом праву на пребивалише у овој држави, које могу задржати само уколико се до 29. децембра пријаве хрватским конзулатима и поднесу документ којим оправдавају своје одсуство. То ће им омогућити право на пребевилиште у наредних пет година. Други начин да задрже пребивалише у Хрватској јесте да у тој држави бораве више три месеца годишње, може у континуитету, али и не мора.

Све ово прописује хрватски закон о пребивалишту који је усвојен још 2012. године. Међутим, његова примена два пута је одлагана - најпре до краја 2013. године, а затим до краја ове године. Разлог одлагања били су силни проблеми с којима су се суочили избегли и прогнани Срби који су хтели да задрже пребивалише у местима у којима су рођени. Срби су добар део прошле зиме провели у редовима пред хрватским конзулатима, али нису успели да заврше посао: није се знало која документа тачно треба поднети, па су Срби након вишесатног чекања у бескрајним редовима враћани по још неки папир, стари и немоћни морали су лично да дођу у конзулате, одредбе закона различито су тумачене...

- Рок за примену овог закона сада истиче 29. децембра, а он тражи да сваки хрватски држављанин достави доказ зашто живи у иностранству, са важећом хрватском личном картом - каже Саво Штрбац, директор Документационог центра "Веритас".

А разлози и документи који их "прате" могу бити следећи:

  * Ако је неко у поступку обнове своје куће треба да достави копију захтева за обнову.

  * Ако је у поступку стамбеног збрињавања и он доставља копију захтева за стамбено збрињавање.

  * Као разлог може и бити и запослење, па грађанин који има посао треба да достави потврду о запослењу са потписом власника фирме и оверену печатом. Ако власник фирме одбије да изда потврду о запослењу, онда треба доставити копију радне књижице.

  * Оправдање за одсуство из Хрватске могу бити и школовање или лечење, па омладина која је на школовању треба да достави потврду из школе или са факултета. Онај ко се лечи треба да достави потврду из болнице.

  * А ако је грађанин незапослен, треба да достави изјаву да је изгубио посао и да га издржавају родитељи или брачни партнер. Стара лица треба да напишу изјаву да нису способна да живе самостално због старости или болести и да их издржава неко од чланова породице.

- Хрватски закон о пребивалишту, иначе, предвиђа да из евиденције буду избрисани сви хрватски држављани који живе изван земље, уколико се не пријаве. Значи, ко се није сам одјавио или поднео захтев за продужење, из пребивалишта ће га исписивати полиција по службеној дужности. Те особе ће остати и без личне карте - каже Штрбац.

Они који желе да се сами одјаве могу то учинити у конзулатима. Али, цена није мала. У хрватском конзулату у Србији једна одјава кошта око 36 евра, па би тако четворочлана породица из Хрватске која жели да се одрекне пребивалишта требало да плати скоро 150 евра. Међутим, на лицу места у Хрватској не плаћа се ништа.

 

 

Извор: Новости
Аутор: Љ. Бегенишић
22.12.2014.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2146  пута
Број гласова: 6

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили
Објављено: 21. jul 2020.     Има 264 прегледа и 0 гласова.

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 861 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1164 прегледа и 5 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 1190 прегледа и 25 гласова.

Поврaтaк Бранимира Глaвaшa у хрватски Сaбор, докaз устaштвa
Објављено: 21. april 2017.     Има 1264 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links