Зашто нисмо обиљежили 74 године од априлског покоља у Бачкој - www.zlocininadsrbima.com

13. април 2015.


Зашто нисмо обиљежили 74 године од априлског покоља у Бачкој


Предсједник Друштва за очување сјећања на холокауст Александар Вељић изразио је жаљење што нигдје у Војводини нису одржани комеморативни скупови поводом 74 године од "априлског покоља" који су 1941. године починиле трупе мађарског намјесника Миклоша Хортија над недужним и ненаоружаним цивилним становништвом Бачке.

- "Нажалост, није уприличен ниједан комеморативни скуп, иако су пре 74 године хортијевске окупаторске трупе заузеле Бачку, инсценирале наводне сукобе са непостојећим четницима и у местима те војвођанске регије сурово побиле 3.500 недужних и ненаоружаних Срба, Јевреја, Рома, као и осталих немађарских народа", навео је Вељић у саопштењу. 

Он је истакао да је у јуну 2013. године упутио захтјев Народној скупштини Србије да осуди геноцидне акте мађарске окупаторске војске над недужним цивилним становништвом Бачке. 
- "Упутио сам захтев тадашњем председнику Народне скупштине Небојши Стефановићу да највиши законодавни орган донесе декларацију о осуди геноцидних аката мађарске окупаторске војске над Србима, Јеврејима, Ромима, као и осталом немађарском становнштву Бачке, али одговор никад није стигао", рекао је Вељић. 

Он сматра да је такво (не)реаговање зачуђујуће тим више јер је, како наводи, Народна скупштина Србије у јуну 2013. године усвојила декларацију о осуди злочина које је некадашња Југославија починила над Мађарима у Војводини. Вељић је подсјетио да би Хортијеви злочини над недужним цивилима Бачке и других крајева Војводине остали неосуђени да није било "Народног суда". "Злочинац Хорти никад не би био осуђен да га грађани који поштују историјски утврђене чињенице нису у својству Народног суда 23. јануара ове године на новосадском купалишту Штранд поред Дунава прогласили кривим за почињени геноцид у Бачкој и другим крајевима Војводине. Пресуда Народног суда наводи све облике истребљења које је починио Миклош Хорти један од најближих савезника Адолфа Хитлера у Другом светском рату", навео је Вељића. 

Хортијевске окупаторске трупе заузеле су Бачку 12. априла 1941. године да би већ сљедећг дана кренуле у монструозна погубљења њених недужних житеља. Доступни историјски подаци указују да је до октобра 1944. године истребљена половина становништва тадашње Бачке или око 100.000 недужних људи, жена, дјеце и стараца. 

Они који су преживјели, а нису протјерани, заточени су у концентрациони логор за Србе "Шарвар", гдје је смрт у мукама нашло 8.021 душа. 

Небројени недужни житељи Бачке присилно мобилисани у "радне батаљоне" умрли су од зиме и глади на источном фронту. Зна се такође да је 42.000 бачких Срба током Другог свјетског рата спроведено у злогласни усташки логор Јасеновац.

 

 

Извор: СРНА
13.4.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 60  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Сећање Илеане Чура-Сазданић: Још ме прогоне слике Новосадске рације

Сећање на Александра Берића, хероја одбране Краљевине Југославије

Сва српска страдања на Божић, од мађарских фашиста до Насера Орића

Сва српска страдања на Божић, од мађарских фашиста до Насера Орића

Сећања Ивана Ивањија на Новосадску рацију

74 године од агресије на Краљевину Југославију

Сећање на непрослављени Васкрс 1941. године
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links